Rusia și-a reactivat trolii și boții în alegerile din Statele Unite. Cum păcălește Kremlinul filtrele rețelelor sociale

Luni, 07 Noiembrie 2022, ora 23:58
2824 citiri
Rusia și-a reactivat trolii și boții în alegerile din Statele Unite. Cum păcălește Kremlinul filtrele rețelelor sociale
Americanii votează pentru reinoirea Congresului/ FOTO: BBC

Cercetătorii au descoperit o serie de operațiuni ale rușilor menite să influențeze alegerile americane de la mijloc de mandat de marți, 8 noiembrie, și, posibil, să submineze sprijinul pentru Ucraina, scrie New York Times.

Unul dintre ei, un utilizator Gab care se identifică drept Nora Burke, a reapărut în august după un an de tăcere, postând mai multe mesaje cu teme politice puternic conservatoare.

Postările l-au denigrat în mare parte pe președintele Biden și pe alți democrați proeminenți, uneori în moduri obscene. Ei au deplâns, de asemenea, folosirea dolarilor contribuabililor pentru a sprijini Ucraina în războiul său împotriva trupelor ruse invadatoare.

Furnizorii de dezinformare au evoluat

Potrivit grupului de securitate cibernetică Recorded Future, contul a fost anterior legat de aceeași agenție secretă rusă care s-a amestecat în alegerile prezidențiale din 2016, iar în 2020 de Agenția de Cercetare a Internetului din Sankt Petersburg (ferma de troli a „bucătarului lui Putin, Evgheni Prigojin).

Face parte din ceea ce grupul și alți cercetători au identificat ca fiind un efort nou, deși mai restrâns, al Rusiei de a influența rezultatul alegerilor intermediare din SUA.

Scopul, ca și până acum, este de a aprinde furia alegătorilor conservatori și de a submina încrederea în sistemul electoral american. De data aceasta, dezinformarea pare să aibă ca scop subminarea ajutorului militar masiv al administrației Biden pentru Ucraina.

„Este clar că încearcă să-i determine să întrerupă ajutorul pentru Ucraina”, a spus Alex Plitsas, un fost militar și ofițer de operațiuni de informații de la Pentagon, care lucrează acum pentru Providence Consulting Group.

Campaniile care folosesc conturi care se înfățișează ca americani supărați, cum ar fi Nora Burke, vizează candidații democrați din regiunile cele mai contestate, inclusiv locurile în Senat în Ohio, Arizona și Pennsylvania, bazându-se pe faptul că majoritatea republicană din Senat și Camera Reprezentanților poate ajuta efortul militar al Rusiei.

Campaniile pe rețelele sociale arată nu numai cât de vulnerabil este sistemul politic american la manipularea străină, ci și modul în care furnizorii de dezinformare au evoluat și s-au adaptat la eforturile principalelor rețele sociale de a elimina sau a minimiza conținutul fals sau înșelător.

Luna trecută, Biroul Federal de Investigații și Agenția pentru Securitate Cibernetică și Securitate a Infrastructurii au emis un avertisment cu privire la amenințarea dezinformării răspândite de „canale darknet, reviste online, aplicații de mesagerie, site-uri web false, e-mailuri, mesaje text și persoane online false.

Dezinformarea poate include afirmații că datele sau rezultatele votului au fost piratate sau compromise.

Agențiile au îndemnat oamenii să nu discute sau să distribuie mesaje online din surse necunoscute sau care nu sunt de încredere. Platformele de social media și cercetătorii care urmăresc dezinformarea au descoperit recent diferite campanii din Rusia, China și Iran.

Alegeri legislative în SUA cu valoare de referendum pentru Biden și Trump

Americanii votează pe 8 noiembrie în cadrul alegerilor cunoscute ca „la jumătatea mandatului“. La fiecare doi ani, toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor a SUA sunt puse în joc. În Senat, care are 100 de membri aleşi, mandatele durează şase ani. Mai mult de o treime vor fi reînnoite pe 8 noiembrie: 35 de locuri. Noii aleşi îşi vor începe mandatul pe 3 ianuarie 2023. De asemenea, americanii vor alege o parte din guvernatori şi o serie întreagă de aleşi locali, care decid politicile din statul lor privind avortul, reglementările de mediu şi aşa mai departe.

Ce este în joc?

Impactul acestor alegeri ar putea fi decisiv în toată ţara. Joe Biden îi imploră pe americani să-i încredinţeze majorităţi suficiente pentru a ocoli regulile parlamentare care în prezent îl împiedică să legalizeze avortul la nivel naţional sau să interzică puştile de asalt. „Americanii sunt cei care aleg“, a spus preşedintele într-un discurs recent. Avortul, armele, sistemul de sănătate, sunt toate „pe buletinul de vot“, a subliniat el. La rândul lor, republicanii promit să ducă o luptă acerbă împotriva inflaţiei şi a crizei opiaceelor şi să-şi continue ofensiva împotriva sportivilor transgender. Candidaţii „Grand Old Party“ au promis, de asemenea, că vor lansa o serie de anchete parlamentare asupra lui Joe Biden, a consilierului său pentru pandemie Anthony Fauci şi a ministrului justiţiei, Merrick Garland, dacă vor obţine majoritatea în Camera reprezentanţilor. Totodată, ei plănuiesc să pună capăt activităţii comisiei care investighează atacul asupra Congresului SUA desfăşurat de susţinători ai lui Donald Trump.

Ce spun sondajele?

Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, opoziţia republicană are şanse mari de a obţine în plus cel puţin 10 până la 20 de locuri în camera inferioară - suficient pentru a-şi asigura o majoritate. Sondajele sunt mai amestecate în ceea ce priveşte soarta Senatului, unde democraţii speră să-şi păstreze majoritatea.

Dublu referendum

Deşi numele lui Joe Biden sau Donald Trump nu apar pe buletinele de vot, mulţi americani văd aceste alegeri ca pe un referendum asupra preşedintelui. Dar aceste alegeri sunt şi un adevărat test pentru viitorul politic al lui Donald Trump, care s-a implicat intens în campanie, organizând mitinguri în toată ţara. Pentru cei doi, care au în vedere o candidatură la alegerile prezidenţiale din 2024, rezultatul „midterms“ ar putea fi un moment decisiv, oprind avântul unuia dintre ei sau, dimpotrivă, accelerându-l pe al celuilalt. De cele mai multe ori, la alegerile de la mijlocul mandatului partidul preşedintelui pierde locuri în Congres, în timp ce adversarii politici ai partidului din care provine preşedintele câştigă controlul uneia sau chiar al ambelor camere ale Congresului.

Aşa s-a întâmplat în 2006, în mandatul preşedintelui republican George W. Bush, aşa a păţit şi preşedintele democrat Barack Obama, când la alegerile din 2010 partidul său a pierdut nu mai puţin de 63 de locuri în Cameră, în timp ce în 2018, după doi ani de preşedinţie ai lui Donald Trump, Partidul Republican a cedat 41 de locuri în Camera Reprezentanţilor în favoarea democraţilor. În toate cele trei cazuri, controlul asupra Camerei s-a schimbat.

Acum, la alegerile din 2022, republicanii trebuie să câştige doar cinci locuri în plus pentru a prelua controlul Camerei Reprezentanţilor, în timp ce la Senat locurile erau deja împărţite şi în actuala legislatură aproape în mod egal. Practic, republicanii trebuie să câştige acum doar un mandat în plus pentru a prelua controlul Senatului american. Împărţit în prezent 50-50 între democraţi şi republicani, vicepreşedinta Kamala Harris este cea care are votul de departajare la Senat.

Republicanii vor accepta rezultatele

Candidaţii republicani în alegerile americane de la jumătate de mandat vor accepta rezultatele scrutinelor - indiferent dacă obţin victorii sau sunt înfrânţi - dă asigurări preşedinta Partidului Republican, Ronna McDaniel, în contextul în care un val de contestare condus de către fostul preşedinte Donald Trump ameninţă să perturbe rezultatele scrutinului, relatează AFP.

Preşedinta Partidului Republican contrazice astfel un număr de declaraţii ale unor lideri apropiaţi campionului lor Donald Trump, care nu şi-a recunoscut niciodată înfrângerea în alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020.

Şase state de urmărit

Şase state se vor afla în centrul alegerilor intermediare pentru Congres de marţi, 8 noiembrie, din Statele Unite: cele cinci pe care preşedintele Joe Biden „le-a întors” în 2020 faţă de votul la prezidenţialele din 2016 - Arizona, Georgia, Michigan, Pennsylvania şi Wisconsin - plus Nevada, scrie CNN. Toate aceste state au curse electorale extrem de strânse, care vor determina controlul Senatului, al Camerei şi al guvernelor locale. Ceea ce se va întâmpla în aceste state va avea un impact asupra unor chestiuni precum dreptul la avort, politica economică, educaţia şi criza climatică - şi nu doar în interiorul graniţelor lor, ci în întreaga ţară.

Citește și:
SUA au deschis o linie telefonică unde ucrainenii pot raporta fapte de corupție și pe profitorii de război
SUA au deschis o linie telefonică unde ucrainenii pot raporta fapte de corupție și pe profitorii de război
SUA au deschis o linie telefonică telefonică la care oricine poate suna anonim pentru a raporta fapte de corupție în domeniul ajutorului militar al SUA pentru Ucraina, abuz sau abuz sexual,...
SUA ar putea trimite în Ucraina versiunea „digitală“ a tancului Abrams, mai modernă și „mai letală”
SUA ar putea trimite în Ucraina versiunea „digitală“ a tancului Abrams, mai modernă și „mai letală”
SUA vor trimite tancul M1A2 Abrams în Ucraina, care are capacități îmbunătățite semnificativ în comparație cu modelul anterior M1A1, relatează CNN. Secretarul de presă adjunct al...