De ce se tem liderii republicani să intre în competiție cu Donald Trump pentru nominalizarea la prezidențialele din 2024

Joi, 10 Noiembrie 2022, ora 23:54
4630 citiri
De ce se tem liderii republicani să intre în competiție cu Donald Trump pentru nominalizarea la prezidențialele din 2024
Fostul președinte al SUA, Donald Trump/ FOTO: ABC news

Având în vedere că fostul președinte republican Donald Trump se așteaptă să-și anunțe, săptămâna viitoare, candidatura la alegerile prezidențiale din 2024, alegerile primare republicane încep să preseze.

Unii potențiali candidați trebuie să decidă dacă rezultatele mai slabe decât se așteptau ale partidului la alegerile de la mijloc de mandat, de marți 8 noiembrie, sunt o dovadă că Trump și-a pierdut din forță și este înfruntat. Alții trebuie să stabilească dacă pot candida împotriva fostului președinte după ce au spus anterior că nu o vor face.

Și toată lumea trebuie să ia în considerare întrebarea dacă merită să provoci un bărbat faimos despre care se știe că s-a răzbunat pe cei care i s-au opus.

Acestea sunt lucrurile pe care le cântăresc potențialii candidați republicani dacă să intre în cursa pentru nominalizarea la Casa Albă sau vor rămâne pe margine în timp ce Trump va candida pentru un al doilea mandat, potrivit politico.

1. Evaluarea unui potențial moment de slăbiciune

Trump a sperat să profite de rezultatele bune ale partidului după alegerile de la mijloc de mandat declarându-și candidatura la scurt timp, pentru a-i bloca astfel pe alți republicani care doresc să candideze. Dar rezultatele vor alimenta șansele ca Trump să se confrunte cu o concurență, cu o mulțime de potențiali rivali simțind o posibilă slăbiciune a miliardarului. Primul dintre aceștia este guvernatorul Floridei Ron DeSantis, care a obținut o victorie remarcabilă – și pe care fostul președinte a început să-l atace pe rețelele de socializare și în comentarii publice.

2. Evitarea efectului de mașină clovn

Dar, în timp ce Trump se confruntă cu amenințarea concurenței, aceasta ar putea juca și în avantajul său. În timpul victoriei sale în alegerile primare din 2016, Trump s-a impus asupra unui grup de oponenți republicani care și-au împărțit votul, oferindu-i victoria în statele cheie. Dacă de data aceasta ar apărea un grup de candidați, aceeași dinamică s-ar putea repeta. Această perspectivă i-a alarmat pe unii republicani care vor să scape de fostul președinte. În urma rezultatului de marți, un număr de strategi de partid au sugerat că figurile de top din GOP ar trebui să se ralieze rapid în jurul lui DeSantis, transformându-l într-o forță de descurajare împotriva altor potențiali candidați. Unul dintre cei mai mari donatori ai partidului, investitorul Ken Griffin, a semnalat că va fi în spatele guvernatorului Floridei dacă va candida.

Cu toate acestea, eliberarea terenului s-ar putea dovedi dificilă: o serie de potențiali concurenți și-au petrecut ultimii doi ani cultivând donatori, călătorind prin state cheie și înființând comitete de acțiune politică. „Cu cât mai mulți candidați, cu atât mai bine”, a spus Terry Sullivan, care a condus campania primară din 2016 a senatorului de Florida Marco Rubio. „Republicanii nu ar trebui să-și pună toate ouăle într-un singur coș.”

3. Cântărirea costurilor luptei cu Trump

Potențialii candidați și donatorii lor vor trebui să decidă dacă au stomacul tare să-l înfrunte pe fostul președinte cunoscut cât de răzbunător este. În timpul campaniei din 2016, Trump i-a atacat fără milă pe cei care au încercat să-l oprească – o listă care a variat de la familia megadonatorului Ricketts la fostul nominalizat GOP Mitt Romney până la două dintre tinerele vedete ale partidului, Mark Rubio și senatorul de Texas Ted Cruz, care au candidat împotriva lui. În timp ce unii au revenit în cele din urmă în grațiile lui Trump, alții nu. Dacă Trump decide într-adevăr să candideze din nou în 2024, clasa politică republicană se va confrunta cu o decizie similară. Deși perspectiva de a-l învinge pe Trump poate fi ceea ce își doresc unii din partid, ei vor trebui, de asemenea, să-și evalueze nivelul de confort în fața unor posibile represalii în cazul în care miliardarul se întoarce la Casa Albă.

4. Foști membri ai echipei vor face pasul înapoi

Un anunț al lui Trump ar putea afecta deciziile altor posibili rivali, inclusiv a unui membru al administrației sale: fostul ambasador al Națiunilor Unite Nikki Haley.

5. Momentul intrării in cursă

În timp ce o gamă largă de republicani se gândesc să intre în cursă, oficialii de vârf spun că există puține dovezi că vreunul dintre ei a construit mecanismul necesar pentru a lansa o campanie prezidențială - ceva care necesită personal, capacități de strângere de fonduri și planificare pentru a produce o lansare bine orchestrată.

De fapt, republicanii de top spun că nu se așteaptă ca niciunul dintre ceilalți concurenți să intre în cursă până la începutul anului viitor și că oricine ia în considerare acest lucru ar avea timp până la jumătatea lui 2023 pentru a participa.

Proces istoric în SUA. Va fi suficient un munte de dovezi pentru a-l condamna pe Trump?
Proces istoric în SUA. Va fi suficient un munte de dovezi pentru a-l condamna pe Trump?
Luni, 22 aprilie, vor avea loc declarații de deschidere în procesul Statul New York vs. Donald J. Trump. Dosarul acuzării pare puternic, dar o condamnare este departe de a fi asigurată, scrie...
Cine e fotbalistul român care se apropie de câștigarea Cupei Campionilor
Cine e fotbalistul român care se apropie de câștigarea Cupei Campionilor
Echipa americană Columbus Crew, cu românul Alexandru Măţan introdus pe final, a învins formaţia mexicană Monterrey cu scorul de 2-1, miercuri, pe teren propriu, în prima manşă a...
#SUA, #alegeri, #republicani, #cursa, #nobinalizare, #Casa Alba, #Donald Trump , #alegeri SUA
Comentarii