Rezultatele alegerilor din SUA: Ce ar însemna pentru Biden și Europa un Congres condus de republicani

Miercuri, 09 Noiembrie 2022, ora 19:18
7340 citiri
Rezultatele alegerilor din SUA: Ce ar însemna pentru Biden și Europa un Congres condus de republicani
Congresul SUA/ FOTO:house.gov

Milioane de voturi nu au fost încă numărate după alegerile de marți, 8 noiembrie, la jumătatea mandatului din SUA, dar estimările sugerează că Partidul Republican este pe cale să recâștige controlul Camerei Reprezentanților pentru prima dată în patru ani, iar în Senat încă nu știm cine va deține majoritatea.

Primele proiecții arată că în Senatul SUA nu s-au produs schimbări majore în cazul celor 35 de locuri puse în joc, însă republicanii sunt văzuți ca favoriți pentru a recâștiga controlul. În schimb, Partidul Republican a câștigat deja cele mai multe locuri dintre cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților, dar acel „tsunami roșu” de care vorbeau republicanii pare la această oră o victorie moderată.

După doi ani de control democrat la Washington, dinamica puterii din SUA este pe cale să se schimbe. Iată patru implicații foarte reale pentru politica americană pentru următorii doi ani.

Sfârșitul agendei legislative a lui Joe Biden

În cei doi ani de mandat, Joe Biden și democrații au reușit să pună în aplicare o agendă destul de substanțială, care a inclus cheltuieli masive pentru mediu, asistență medicală și alte programe sociale. Totul s-ar termina în caz de victorie republicană, scrie BBC.

Există șansa unei anumite cooperări - de exemplu, republicanii și democrații s-au unit pentru a promova controlul armelor și investițiile în tehnologie în acest an și cheltuielile în infrastructură anul trecut. Cu toate acestea, prioritățile liberale de mare importanță privind avortul, educația și drepturile de vot vor avea de suferit.

Republicanii au propria lor agendă, concentrată pe securitatea frontierei, cheltuielile cu aplicarea legii, reducerile bugetare și extracția de combustibili fosili. Dar chiar dacă republicanii iau ambele camere ale Congresului, democrații vor putea bloca trecerea unor legi în Senat folosind regula obstrucționării sau Casa Albă folosind puterea de veto a lui Biden. Pentru următorii doi ani, blocajul legislativ va fi regula jocului.

Dacă republicanii preiau controlul asupra comisiilor Congresului, prioritățile se vor schimba rapid.

Conservatorii au promis deja o audiere cu privire la legăturile de afaceri ale fiului lui Joe Biden, Hunter, cu China. De asemenea, vor să analizeze politicile de imigrație ale administrației Biden, retragerea SUA din Afganistan și originile pandemiei de coronavirus în China.

Comisia Juridică din Senat se ocupă de revizuirea nominalizărilor prezidențiale la instanțele federale. În ultimii doi ani, democrații au stabilit un record modern în ceea ce privește numărul de noi judecători cu numiri pe viață.

Dacă republicanii preiau și controlul asupra Senatului se așteaptă ca procesul de confirmare a candidaților lui Biden să se blocheze. Și dacă se deschide un post vacant la Curtea Supremă, există șanse mari să rămână neocupat până la următoarele alegeri prezidențiale.

Risc de blocaje guvernamentale

Unii republicani, inclusiv congresmanul Kevin McCarthy, care este gata să devină președintele Camerei Reprezentanților dacă republicanii preiau Camera, amenință deja că îi vor forța pe democrați să accepte reduceri mari de buget.

SUA nu au intrat niciodată în incapacitate de plată. Cu toate acestea, închiderile parțiale ale guvernului din cauza incapacității Congresului de a aproba legislația anuală privind cheltuielile au devenit mai frecvente. S-a întâmplat de două ori în timpul administrației Trump și o dată sub președintele Barack Obama.

Dacă republicanii și democrații nu pot conveni asupra unui cadru de bază pentru cheltuielile guvernamentale, o altă blocare a guvernului poate apărea anului viitor.

Ce se schimbă pentru Europa

Dacă republicanii vor prelua majoritatea cel puțin într-una dintre cele două Camere ale Congresului va fi mult mai dificil pentru Casa Albă în a promova diverse acte normative. În egală măsură, punctul de vedere al republicanilor va conta ceva mai serios, iar Biden va trebui să poarte negocieri dure pentru a-și promova agenda. Electoratul democrat este preocupat în legătură cu situația economică într-un procent de 62%, cel republican într-un procent de 93%-94%, ceea ce va conta în perspectiva prezidențialelor din 2024.

Dacă Partidul Democrat ar pierde majoritatea în Senat, cameră prin ale cărui comisii trec actele normative și propunerile de decizii din partea Casei Albe în legătură cu politica externă și sistemele de servicii militare, Biden va avea parte de doi ani tensionați. Deocamdată, SUA au sprijinit Ucraina cu peste 18 miliarde de dolari în ceea ce privește sprijinul umanitar și peste 65 de miliarde în ceea ce privește sprijinul militar. Republicanii pe diverse voci au anunțat că ar urma să aibă cel puțin unele rezerve în ceea ce privește acest suport, chiar dacă nu va fi abandonat. În ceea ce privește relațiile cu UE și cu statele membre NATO, organisme din care face parte și România, nu vor apărea diferențe substanțiale”, susțin analiștii. În plus, Bucureștiul are și un parteneriat strategic cu SUA, care a fost susținut și de democrați și de republicani.

Calea periculoasă a lui Biden

Controlul republican asupra Congresului ar fi o pastilă amară de înghițit pentru președintele Biden. El a făcut campanie că îi va uni pe americani după patru ani tulburi de președinție Trump.

În schimb, el se va confrunta cu o națiune mai divizată ca niciodată, un Congres ostil și posibilitatea ca Trump însuși să încerce să recâștige Casa Albă.

Majoritatea președinților suferă de eșecuri electorale la jumătatea primului mandat în funcție. Deși unii au revenit și au fost realeși, pierderea Congresului va fi văzută ca un semn al slăbiciunii politice continue a lui Biden. S-ar putea reînnoi apelurile pentru ca el să se retragă pentru un alt democrat când va începe sezonul campaniei pentru prezidențiale din 2024.

Președintele și consilierii săi insistă că va căuta să fie reals. Casa Albă a anunțat deja că Biden va ține un discurs public privind rezultatele alegerilor miercuri.

Modul în care gestionează acest discurs și cum se confruntă cu adversitatea care urmează în lunile următoare, va contribui în mare măsură la determinarea sprijinului pe care îl va avea în propriul său partid pentru încă patru ani de mandat.

Trump își asumă doar victoria

Donald Trump a declarat, într-un interviu, că dacă republicanii câștigă controlul Congresului, el este cel care merită toate laudele, încă nu este dispus să își asume și un eventual eșec. ”Dacă (republicanii n.r.) câștigă, eu ar trebui să primesc întreaga recunoaștere. Dar dacă pierd, nu ar trebui să fiu deloc considerat vinovat. Dar probabil se va întâmpla exact invers”, a spus Trump într-un interviu pentru NewsNation.

Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
În Europa a fost încălcat un tabu: în urmă cu doar câteva luni, ar fi fost de neconceput ca liderii europeni să propună trimiterea trupelor lor în Ucraina. Dar, recent, președintele...
Europenii, neputincioși în a întări apărarea antiaeriană a Kievului. ”Dacă americanii ne-ar putea trimite sisteme Patriot”
Europenii, neputincioși în a întări apărarea antiaeriană a Kievului. ”Dacă americanii ne-ar putea trimite sisteme Patriot”
Mai multe țări, inclusiv Franța, sunt reticente în a se despărți de sistemele lor de apărare avansate, chiar dacă secretarul general al NATO a încurajat capitalele europene să transfere...
#SUA, #alegeri, #rezultate, #congres, #Camera Reprezentantilor, #Senat, #Joe Biden, #Europa, #Donald Trump , #alegeri SUA