Liderul global al ISIS a fost vizat și posibil ucis într-un atac aerian american

Duminica, 16 Iunie 2024, ora 23:31
4569 citiri
Liderul global al ISIS a fost vizat și posibil ucis într-un atac aerian american
Liderul ISIS Abdulqadir Mumin/ FOTO: X

SUA au anunțat că au ucis trei militanți într-un atac aerian din Somalia. Oficialii americani spun acum că ținta a fost liderul ISIS Abdulqadir Mumin, dar precizează că nu sunt siguri că acesta este mort, informează NBC News.

Armata americană l-a vizat pe liderul global al ISIS într-un atac aerian în Somalia la sfârșitul lunii trecute, dar nu poate confirma dacă a fost ucis, spun trei oficiali americani.

Guvernul SUA l-a identificat pe Abdulqadir Mumin drept șeful filialei ISIS din Somalia, dar doi oficiali americani spun că anul trecut a devenit liderul grupării teroriste la nivel mondial.

Comandamentul SUA pentru Africa a emis un comunicat pe 31 mai în care a spus că a efectuat un atac aerian împotriva militanților ISIS într-o zonă îndepărtată la 81 km sud-est de Bosaso, Somalia, și a ucis trei militanți. Comunicatul AFRICOM nu a spus însă pe cine a vizat sau cine a fost ucis. AFRICOM a raportat că niciun civil nu a fost ucis în urma atacului.

Trei oficiali americani spun acum că Mumin a fost ținta acelei operațiuni, chiar dacă nu au confirmarea morții sale.

Un înalt oficial al administrației a confirmat că SUA au efectuat o lovitură împotriva unei ținte de rang înalt ISIS în Somalia, dar a refuzat să furnizeze numele individului și a spus că SUA lucrează în continuare pentru a verifica rezultatul.

Gruparea ISIS din Somalia este relativ mică, cu doar 100 până la 200 de luptători în total, toți aflați în nordul Somaliei. Dar există și alte grupuri mici ISIS în anumite părți ale Africii, inclusiv Libia, Republica Democrată Congo și Mozambic.

ISIS are încă mii de luptători în întreaga lume, în special în nordul Irakului și nord-estul Siriei, potrivit agențiilor de informații americane.

Dar pentru că SUA au eliminat conducere ISIS din Irak și Siria, liderii grupării jihadiste văd Africa ca „un loc în care ar trebui să investească, care este mai permisiv și unde pot opera mai bine. Așa că au adus califul în acea regiune”, a spus un oficial de rang înalt al Pentagonului.

Statele Unite spun că Mumin este responsabil pentru atacuri mortale în Somalia în ultimul deceniu, inclusiv pentru asasinarea în 2019 a unui oficial judiciar în locuința sa și pentru capturarea în 2016 și ocuparea timp de câteva luni a unui oraș din regiunea Puntland.

În 2016, SUA l-au declarat terorist global, afirmând că acesta prezintă un risc semnificativ de a comite acte de terorism care amenință securitatea cetățenilor americani, securitatea națională, politica externă și economia SUA.

Faptul că Mumin a preluat funcția de ultim șef global al ISIS nu era un fapt cunoscut pe scară largă, spun doi oficiali americani. El i-a succedat lui Abu al-Hasan al-Hashimi al-Qurashi, care a fost ucis în luptă în Siria la sfârșitul anului 2022. Precedenții doi șefi globali ai ISIS, inclusiv cel mai cunoscut lider al său, Abu Bakr al-Baghdadi, s-au sinucis când au fost încolțiți în timpul unor raiduri militare americane.

Atac dur la adresa lui Biden al unui înalt oficial american. "E doar o marionetă. O unealtă prin care stânga își impune agenda"
Atac dur la adresa lui Biden al unui înalt oficial american. "E doar o marionetă. O unealtă prin care stânga își impune agenda"
Alegerile în Statele Unite au o desfășurare aparte. Candidații la președinție trebuie să treacă prin mai multe etape pentru ca în final să rămână doar unul. Cu doar câteva luni în...
Trump renunță la diplomație. Taiwanul trebuie să plătească pentru că SUA îl apără. "Nu suntem diferiţi de o companie de asigurări"
Trump renunță la diplomație. Taiwanul trebuie să plătească pentru că SUA îl apără. "Nu suntem diferiţi de o companie de asigurări"
Taiwanul "ar trebui să plătească" Statelor Unite pentru că îl apără împotriva Chinei, a declarat Donald Trump, semănând îndoieli cu privire la relațiile Washingtonului cu Taipeiul în...
#SUA, #atac, #Somalia, #lider isis, #tinta, #militanti, #Africa , #SUA
  1. Ce a lipsit din „discursul regelui“. Cinci mari probleme pe care guvernul laburist britanic trebuie să le rezolve
  2. Un val de jafuri a pus pe jar poliția suedeză. Deși zeci de locuințe au fost sparte în centrul capitalei Stockholm, nu există niciun suspect
  3. Strigătul disperat al fermierilor: „E totul uscat. Ne vom duce toate animalele la abator”. „Ar trebui să nu stăm la mâna Comisiei Europene”
  4. Liderul extremei drepte din PE a votat împotriva rezoluției de susținere a Ucrainei. "Fragilizează unitatea europeană"
  5. Una dintre gărzile de corp care au intervenit în timpul tentativei de asasinat asupra lui Trump este o rusoaică
  6. Atac dur la adresa lui Biden al unui înalt oficial american. "E doar o marionetă. O unealtă prin care stânga își impune agenda"
  7. Un britanic este noul reprezentant al Alianței Nord-Atlantice în Ucraina. Cine este el și care este scopul trimiterii sale la Kiev
  8. Trump renunță la diplomație. Taiwanul trebuie să plătească pentru că SUA îl apără. "Nu suntem diferiţi de o companie de asigurări"
  9. Angela Merkel împlinește 70 de ani: omagii şi regrete
  10. Motivul pentru care Loredana a plecat de la X Factor: ”Cu părere de rău vă anunț”