Lumea va fi lovită de o „furtună perfectă” de recesiune, datorii și inflație scăpată de sub control, spune „profetul crizei“ Nouriel Roubini

Duminica, 05 Martie 2023, ora 03:30
11608 citiri
Lumea va fi lovită de o „furtună perfectă” de recesiune, datorii și inflație scăpată de sub control, spune „profetul crizei“ Nouriel Roubini
Economistul Nouriel Roubini/ FOTO ABC

O „furtună perfectă” se pregătește, iar piețele vor fi lovite de o recesiune, o criză a datoriilor și o inflație scăpată de sub control, în acest an a spus economistul Nouriel Roubini, cel numit „profetul crizei“, pentru că a avertizat asupra crizei economice și financiare care urma să lovească economia mondială în 2008.

Roubini a avertizat de luni de zile cu privire la o criză a datoriilor stagflaționiste, care ar combina cele mai grave aspecte ale stagflației în stilul anilor '70 și criza datoriilor din 2008.

„Cred că va apărea o criză stagflaționistă în acest an”, a spus Roubini joi, 3 martie, într-un interviu pentru postul TV ABC din Australia.

Având în vedere că inflația pentru consumatori este încă de 6,4%, Roubini a spus că a estimat că Rezerva Federală va trebui să ridice ratele de referință „cu mult peste” 6% pentru ca inflația să scadă înapoi la ținta de 2%.

Acest lucru ar putea declanșa o recesiune severă, o prăbușire a burselor și o explozie a situațiilor de nerambursare a datoriilor, lăsând Fed să nu mai aibă de ales decât să se retragă din lupta împotriva inflației și să lase prețurile să scape de sub control, a adăugat el. Rezultatul ar fi, oricum, o recesiune abruptă, urmată de mai multe probleme de îndatorare și inflație.

„Acum ne confruntăm cu furtuna perfectă: inflație, stagflație, recesiune și o potențială criză a datoriilor”, a spus Roubini.

El a rămas sceptic în privința economiei, în ciuda speranței tot mai mari a pieței că SUA ar putea evita o recesiune anul acesta.

Deși mai mulți comentatori optimisti susțin o revenire sănătoasă a S&P 500, care a scăzut cu 20% anul trecut, Roubini a spus anterior că indicele bursier de referință ar putea scădea cu încă 30%, deoarece investitorii se luptă cu condiții macro extreme.

#SUA, #avertisment, #Nouriel Roubini, #Piata, #economie, #criza, #inflatie, #stagflatie , #SUA