Avertisment pentru Putin: un submarin american cu rachete nucleare se află în Marea Mediterană

Luni, 07 Noiembrie 2022, ora 03:30
4188 citiri
Avertisment pentru Putin: un submarin american cu rachete nucleare se află în Marea Mediterană
Submarinul USS Rhode Island FOTO defense.gov

Autoritățile americane au avertizat în mod repetat Kremlinul cu privire la consecințele negative în cazul utilizării de către Rusia a armelor nucleare în Ucraina. Se pare că SUA au decis să-i trimită lui Vladimir Putin și armatei sale un semnal clar, trimițând submarinul Rhode Island în Marea Mediterană. Un submarin care transporta rachete nucleare a fost observat în Gibraltar, relatează La Repubblica.

Potrivit sursei, submarinul a ajuns în Gibraltar pe 1 noiembrie. Jurnaliștii publicației cred că sosirea lui în teritoriile de peste mări ale Marii Britanii urmărește scopul de a reduce intențiile lui Putin de a folosi arme nucleare tactice în Ucraina.

Se remarcă faptul că Rhode Island poate transporta 24 de rachete intercontinentale Trident II la bord, capabile să lovească ținte la o distanță de peste 12.000 de kilometri cu o viteză de 29.000 km/h. Submarinul este adesea numit unul dintre „călăreții apocalipsei nucleare”, deoarece poate transporta între 150 și 200 de focoase nucleare. Un submarin poate sta sub apă luni de zile și poate rămâne neobservat de inamic.

„Vizita USS Rhode Island în Gibraltar demonstrează angajamentul nostru față de aliații și partenerii din regiune. SUA și Marea Britanie au o istorie puternică de cooperare prin exerciții, operațiuni și alte activități care ne îmbunătățesc capacitățile comune și parteneriatul”, a declarat căpitanul John Craddock, comandantul Task Force 69.

Comandanții militari ruși au avut recent conversații despre când și cum ar putea Moscova să folosească o armă nucleară tactică în Ucraina, potrivit mai multor oficiali americani de rang înalt, citați de The New York Times.

Președintele Vladimir Putin nu a participat la aceste conversații, care au avut loc în contextul intensificării retoricii nucleare a Rusiei și al eșecurilor pe câmpul de luptă. Însă, faptul că liderii militari ruși au avut astfel de discuții a alarmat administrația Biden, pentru că a arătat cât de frustrați erau generalii ruși de eșecurile lor pe teren și sugerează că amenințările voalate ale liderului de la Kremlin cu armele nucleare ar putea să nu fie doar cuvinte. Totuși, oficialii americani au spus că nu au văzut nicio dovadă că Rusia ar pregăti un atac cu arme nucleare tactice. Informațiile despre aceste conversații au fost vehiculate în interiorul administrației americane la mijlocul lunii octombrie. Oficialii consultați de cotidianul american nu au vrut să dezvăluie scenariile pe care liderii militari ruși le-au luat în considerare pentru utilizarea unei arme nucleare.

Cu toate acestea, William J. Burns, directorul CIA, a spus anterior că „potențiala disperare” a lui Putin de a obține o victorie în Ucraina și eșecurile în război ar putea determina Rusia să folosească o astfel de armă. John F. Kirby, un oficial al Consiliului Național de Securitate, a refuzat să comenteze „detaliile acestei raportări”.

„A fost clar de la început că comentariile Rusiei cu privire la potențiala utilizare a armelor nucleare sunt profund îngrijorătoare și le luăm în serios”, a spus Kirby. „Continuăm să monitorizăm acest lucru cât putem de bine și nu vedem niciun indiciu că Rusia se pregătește pentru o astfel de utilizare”, a declarat acesta.

Pentagonul estimează că Rusia are un stoc de până la 2.000 de arme nucleare tactice, care sunt concepute pentru a fi folosite pe câmpurile de luptă pentru a copleși forțele convenționale. Nicio armă nucleară tactică nu a fost folosită vreodată în luptă. Armele nucleare tactice au randamente mai mic și sunt folosite pentru distanțe mai mici decât focoasele montate pe rachete balistice intercontinentale.

Experții militari spun că utilizarea unei arme nucleare – pentru prima dată în mai bine de 75 de ani – ar schimba fundamental forma războiului. Deși distrugerea rezultată ar depinde de mulți factori, inclusiv dimensiunea armei, chiar și o mică explozie nucleară ar putea provoca mii de morți și ar face părți din Ucraina nelocuibile. Informațiile despre convorbirile rușilor au apărut în contextul în care Moscova susține că Ucraina plănuiește să folosească o așa-numită bombă murdară - un exploziv convențional cu material radioactiv. Deși riscul unei escaladări rămâne îngrijorător de mare, oficialii administrației Biden și aliații NATO spun că apelurile telefonice dintre omologii occidentali și ruși de la sfârșitul lunii trecute au ajutat la atenuarea unora dintre tensiunile nucleare.

La Washington, oficialii administrației spun că încă nu cred că Putin are planuri să folosească o armă nucleară tactică sau chiar o bombă murdară. Însă, tensiunile legate de folosirea armelor nucleare au crescut constant de la contraofensiva de succes a Ucrainei la începutul lunii septembrie. De atunci, Putin a luat măsuri pentru escaladarea conflictului — făcând apel la mobilizare, anexarea teritoriilor din Ucraina, implicarea mai directă în planificarea războiului și aprobarea unei campanii de atac și degradare a rețelei electrice a Ucrainei cu rachete de croazieră și drone iraniene.

Washington Post: Putin este mai priceput în a suprima dizidenții pașnici decât teroriștii violenți
Washington Post: Putin este mai priceput în a suprima dizidenții pașnici decât teroriștii violenți
Există o crudă ironie în faptul că Rusia, care a fost responsabilă pentru atâtea atacuri teroriste în ultimii ani, din Siria până în Ucraina, a fost ea însăși atacată de teroriști ....
SUA avertizează Franța asupra amenințării cu atacuri teroriste. Noi alerte de securitate în vestul Europei
SUA avertizează Franța asupra amenințării cu atacuri teroriste. Noi alerte de securitate în vestul Europei
După atacul terorist din Rusia, ambasada SUA în Franța avertizează asupra unei amenințări mari de acte teroriste în această țară. Americanii au dat același avertisment cu câteva...
#SUA, #avertisment, #Vladimir Putin, #submarin nuclear, #marea meditarana , #SUA