Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Șase supersonice invizibile pe radar, trimise de NATO în Polonia. Sunt cele mai redutabile avioane de luptă aer-aer din lume

Joi, 28 Iulie 2022, ora 16:45
18276 citiri
Șase supersonice invizibile pe radar, trimise de NATO în Polonia. Sunt cele mai redutabile avioane de luptă aer-aer din lume
Avionul de lupta R-22 Raptor. FOTO: lockheedmartin.com

În timp ce Rusia amenință cu „acțiuni mai dure” împotriva SUA dacă va continua să înarmeze Ucraina, șase avioane de luptă invizibile pe radar F-22 Raptor ale Forțelor Aeriene americane au sosit în Anglia în drumul spre Polonia.

Această desfășurare este fără precedent pentru cel mai redutabil avion de luptă aer-aer din lume. Avioanele F-22 au mai vizitat Polonia, dar doar două dintre ele au fost în ceea ce se poate numi mai mult o misiune de bunăvoință și reasigurare decât o desfășurare.

Avioanele de vânătoare din generația a cincea sunt din Escadrila 90 de Luptă, parte a aripii a 3-a a Forțelor Aeriene de la baza comună Elmendorf-Richardson, Alaska. Aparatele de lută au sosit marți la baza RAF Lakenheath din Anglia, în drum spre Baza Aeriană Tactică 32 din Łask, Polonia. Odată desfășurată, unitatea va fi denumită Escadrila 90 Expediționară de Luptă și va sprijini misiunea NATO Air Shielding.

,,Misiunea NATO Air Shielding integrează unități aeriene (aeronave) și de apărare antiaeriană și antirachetă (bazate la sol) aliate, într-un singur sistem - Sistemul Integrat de Apărare Antiaeriană și Antirachetă al NATO - sub comanda și controlul NATO. Sistemul de apărare împotriva amenințărilor aeriene va oferi un scut aproape perfect de la Marea Baltică la Marea Neagră, asigurând că aliații NATO sunt mai capabili să-și protejeze teritoriul, populațiile și forțele împotriva amenințărilor aeriene și cu rachete”, se mai precizează în comunicatul USAFE.

Contribuția F-22 la misiunea Air Shielding este eficientă împotriva celor mai avansate amenințări.

,,Capabilitatea de generația a cincea a F-22 Raptor contribuie la misiunea Air Shielding prin abilitatea sa de a oferi letalitate și autoprotecție împotriva oricăror amenințări de vârf emergente. Raptor efectuează atât misiuni aer-aer, cât și aer-sol, permițând realizarea deplină a conceptelor operaționale vitale pentru Forțele Aeriene din secolul 21. Integrarea cu Aliații și Partenerii NATO demonstrează și mai mult angajamentul Alianței de a descuraja și de a apăra într-un mediu de securitate din ce în ce mai complex și în schimbare”, potrivit USAFE.

,,Raptor este o componentă critică a Grupului Operativ de Atac Global și este conceput pentru a proiecta, rapid și la distanțe mari, dominația aeriană și pentru a învinge amenințările care încearcă să interzică accesul la Forțele Terestre, Marina și Infanteria Marină ale SUA. Nu poate fi egalat de nicio aeronavă de luptă cunoscută sau proiectată, ceea ce o face o platformă extrem de strategică pentru sprijinirea NATO Air Shielding”, a adăugat USAFE.

Prin trimiterea F-22 pe flancul estic al NATO, SUA se angajează și mai puternic față de aliați și încearcă să descurajeze și mai mult tentativele de destabilizare a securității europene.

F-22 Raptor, cel mai avansat avion de luptă din lume, aterizat și în România la Câmpia Turzii, în 2018 și 2016 la Mihail Kogălniceanu, atunci fiind prima dată când ateriza pe o bază aeriană din Europa de Sud-Est.

Aeronava nu este doar invizibilă pe radare, ci este capabilă și de manevre imposibile pentru alte avioane. Asta înseamnă că F-22 – avion gândit să își anihileze adversarii de la mare distanță, înainte ca ei să îl detecteze – este mai mult decât capabil să lupte de aproape cu alte modele supermanevrabile, așa cum sunt Sukhoi Su-35 sau Su-27. Deși a fost gândit ca avion de vânătoare, F-22 poate îndeplini și misiuni de atac la sol sau de război electronic.

Această mișcare face parte dintr-un efort sporit al SUA și al partenerilor săi din NATO de a spori prezența aeriană în regiune, ceva care a început să se intensifice cu mult înainte ca Rusia să invadeze Ucraina într-un efort de a întări flancul estic al NATO.

Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
În noua eră a rivalității între marile puteri, Africa este unul dintre locurile în care Statele Unite pierd. Rusia câștigă rapid teren în Niger, iar consecințele acestui fapt s-ar putea...
Reacția Kremlinului după ce președintele Poloniei a declarat că e dispus să găzduiască arme nucleare pe teritoriul țării
Reacția Kremlinului după ce președintele Poloniei a declarat că e dispus să găzduiască arme nucleare pe teritoriul țării
Kremlinul a afirmat luni că Rusia va lua măsuri pentru a-şi "garanta" securitatea, dacă Polonia va găzdui arme nucleare pe teritoriul său, informează AFP. "Militarii vor analiza bine...
#SUA, #avioane de lupta, #f 22 raptor, #Marea Britanie, #Polonia, #NATO, #Rusia, #flancul estic , #Polonia