U-2 „Dragon Lady”, avionul american care a spionat balonul spion chinez. Dacă Washingtonul a aflat mai multe despre Beijing decât invers?

Miercuri, 08 Februarie 2023, ora 06:11
5645 citiri
U-2 „Dragon Lady”, avionul american care a spionat balonul spion chinez. Dacă Washingtonul a aflat mai multe despre Beijing decât invers?
Avionul de spionaj U-2/ FOTO: US Air Force

Cazul „balonului spion“ a făcut furori la începutul lunii februarie și ecourile sale continuă să fie auzite. A fost doborât de o rachetă AIM-9X Sidewinder, lansată de un F-22 „Raptor” în largul coastei Carolinei de Sud.

În Statele Unite, republicanii au profitat de ocazie pentru a-l critica aspru pe Joe Biden, acuzându-l de laxitate și că a reacționat prea încet la această agresiune, uitând că și administrația Trump a experimentat același tip de incursiune.

Au fost invocate motive logice de securitate pentru a justifica așteptarea înainte de doborârea balonului chinezesc: resturi care ar fi putut cădea la sol sau pe instalații care ar fi perturbat și pus în pericol traficul aerian. Dar The War Zone scrie citându-i pe ofițerii Pentagonului, că timpul cât balonul a plutit deasupra teritoriului american a fost folosit pentru altceva.

Statele Unite ar fi trimis două avioane spion, Lockheed U-2 „Dragon Lady”, să se poziționeze deasupra balonului chinezesc pentru a-l monitoriza, analiza, diseca din toate unghiurile. O modalitate de a afla multe despre tipul de informații pe care Beijingul încearcă să le adune cu dirijabilele sale.

Utilizarea U-2 „Dragon Lady” în acest scop are sens: proiectat de producătorul Lockheed Martin, acest faimos avion spion cu o anvergură nebunească este singurul dispozitiv american care putea atinge o altitudine suficientă ( aproximativ 20.000 de metri) pentru o astfel de misiune.

De ce ai nevoie de o aeronavă care să poată zbura peste balonul chinezesc? Mai întâi pentru a observa ce ar fi putut ascunde, dar și, și probabil mai presus de toate, să analizeze eventualele comunicări care ar putea avea loc între balon și sateliții militari chinezi, înainte de a fi transmise la Beijing.

Spionarea balonului

Pentru că din punct de vedere al analizei, U-2 știe și poate face totul, după cum explică The War Zone. Dotat cu numeroase instrumente, dispozitive și senzori cu multiple specialități, adaptabile fiecărei misiuni datorită, printre altele, unui sistem de containere cu secțiuni interschimbabile, „Dragon Lady” poate face fotografii, inclusiv în infraroșu și indiferent de vreme, precum si analiza diferitelor tipuri de unde radar si comunicatii electronice transmise sau primite.

Pe scurt: dacă balonul poate părea, la prima vedere, un obiect misterios cu misiuni sibiline, este foarte posibil ca U-2-urile lansate în urmărire dirijabilului de Comandamentul Apărării Aerospațiale din America de Nord să fi observat suficient încât să nu mai aibă multe secrete pentru guvernul Statelor Unite.

Acest lucru este cu atât mai important cu cât, deși această afacere a făcut furori, este departe de a fi o premieră, nici în Statele Unite, nici în cadrul marilor națiuni în general, care se spionează între ele de când există spionajul. În fiecare an, numeroase întâlniri cu obiecte zburătoare misterioase neidentificate sunt într-adevăr raportate de piloții americani – ele sunt denumite oficial „fenomene aeriene neidentificate” sau UAP și sunt studiate de un „grup de lucru” dedicat.

Așa a fost de exemplu cazul cuburilor ciudate inserate în baloane, întâlnite în 2014-2015 de piloții US Navy, oarecum năuciți. Potrivit The War Zone, nu au fost obiecte de dincolo de spațiu, ci mai probabil dispozitive destinate să testeze apărarea antiaeriană americană, în special capacitățile radar ale țării.

Înțelegerea a ceea ce alții încearcă să înțeleagă este crucială: tot în acest fel pot fi înțelese golurile din propriile apărări și dacă este necesar pot fi umplute. Prin urmare, reacția lui Joe Biden la mingea chinezească nu este întârziată. Președintele american a acordat, mai probabil, tot timpul de care au avut nevoie U-2 pentru a dejuca trucul Beijingului.

Balonul chinezesc doborât de un avion de vânătoare american deasupra Oceanului Atlantic, după ce a fost detectat deasupra teritoriului Statelor Unite, avea o înălțime de circa 60 de metri și o încărcătură de aproximativ o tonă, a dezvăluit șeful Comandamentului Nord-American de Apărare Aerospațială (NORAD), generalul Glen VanHerck. Oficialii americani ai Apărării au bănuit inclusiv că balonul avea explozibili, pentru a se putea autodistruge.

Balonul avea înălțimea unui bloc cu 20 de etaje, au spus oficialii americani luni, într-un briefing de presă, potrivit NBC News. Aparatul avea aparatură instalată la bord și panouri solare pentru a-și încărca bateriile. De altfel, dimensiunile balonului și greutatea lui, estimată la cel puțin o tonă, au fost factorii decisivi în amânarea deciziei de a-l doborî până nu ajunge deasupra apei, a spus gen. VanHerck. Oficialii de la Pentagon nu au vrut să-l doboare deasupra teritoriului american, de teamă că resturile acestuia ar putea provoca daune sau chiar victime în rândul civililor. Balonul zbura la o altitudine de peste 18 kilometri.

„Din punct de vedere al siguranței, gândiți-vă că din cer ar pica resturi cântărind sute sau chiar mii de kilograme”, a spus șeful NORAD. VanHerck a mai spus că o altă îngrijorare a fost aceea că balonul ar fi putut purta explozibili care „să detoneze și să distrugă” obiectul zburător. Scafandrii militari au început colectare resturilor balonului căzute în ocean, la mică distanță de țărm. Resturile s-au împrăștiat pe o suprafață cât un pătrat cu latura de 1,5 kilometri. China a recunoscut că balonul îi aparține, însă susține că este un balon meteorologic, folosit în scopuri civile, care a deviat de la traiectoria planificată. Oficialii Pentagonului au respins însă afirmațiile Chinei, spunând că este un aparat de supraveghere, care are „posibilitatea de a face manevre”.

Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Preşedintele american Joe Biden a afirmat duminicp, 21 aprilie, că antisemitismul "nu-şi are locul" în campusurile universitare, într-un moment în care studenţi propalestinieni de la...
Cine a câștigat lupta dintre un F-16 controlat de Inteligența Artificială și un pilot uman. A fost prima bătălie de acest gen
Cine a câștigat lupta dintre un F-16 controlat de Inteligența Artificială și un pilot uman. A fost prima bătălie de acest gen
Armata americană nu vrea să spună cine a câștigat o luptă de referință în lumea reală între un F-16 controlat de Inteligența Artificială și un avion cu echipaj uman, invocând...
#SUA, #balon spion, #China, #avion sppion u 2, #dragon lady, #Pentagon, #Joe Biden , #SUA