Documentele recent desecretizate din perioada administraţiei George W. Bush furnizate publicației New York Times de către institutul Brennan Center for Justice, oferă indicii despre planurile executivului SUA în cazul unor scenarii apocaliptice – cum ar fi consecințele unui atac nuclear.
Mai multe dintre dosare, furnizate The New York Times de Centrul Brennan pentru Justiție, arată că efortul din epoca Bush s-a concentrat parțial pe o lege care îi permite președintelui să preia sau să închidă rețelele de comunicații în timp de război. Aceasta sugerează că este posibil ca guvernul să fi elaborat sau revizuit un astfel de ordin în lumina creșterii explozive a internetului pentru consumatori din anii 1990.
Aceste directive prin care sunt autorizate puteri prezidenţiale sau ale Congresului specifice unor situaţii de urgenţă precum un război nuclear sunt informaţii clasificate.
Numite „documente privind măsuri prezidenţiale în situaţii de urgenţă” acestea, în varianta lor de după Războiul Rece, nu au fost până acum făcute publice şi nici Congresul nu a avut ocazia să le examineze, relatează NYT.
Potrivit lui Elizabeth Goitein de la Brennan Center for Justice al Universităţii New York, sunt indicii ce sugerează că acestea au fost extinse şi la alte scenarii decât un atac nuclear devastator şi că numărul categoriilor de măsuri a crescut la şapte de la unu, deşi subiectul lor rămâne secret, fiind de competenţa mai multor agenţii diferite.
Până în prezent au devenit publice după ce au fost menţionate sau desecretizate versiuni ale ordinelor prezidenţiale valabile în vreme de război din anii 1950 şi 1960, iar printre ele s-au aflat directive privind decretarea legii marţiale şi cenzurarea informaţiei care trece graniţa.
Un alt ordin de acţiune de urgenţă, din anii 1950, a fost pregătit pentru a crea zone militare care interziceau accesul anumitor categorii de persoane. Directiva a reflectat modul în care guvernul le-a interzis japonezilor şi americanilor de origine japoneză intrarea pe porţiuni vaste ale Coastei de Vest în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ducând la relocarea şi cazarea acestora în tabere. În 1967, Departamentul de Justiţie a recomandat să se renunţe la o asemenea măsură, arată o notificare declasificată în 2019.
Alte ordine din acea epocă au inclus o declarație că a existat o directivă pentru a organiza reunirea Congresului într-un loc sigur și crearea unei agenții împuternicite să impună controale ample asupra economiei. Acea agenție, care raporta președintelui, ar putea pune în aplicare controale precum rechiziționarea proprietății private și alocarea de materiale; impunerea controalelor salariale, prețurilor și chiriei; raționalizarea; și soluționarea conflictelor de muncă.
Dezvăluirile vin după ce Camera a adoptat în decembrie un proiect de lege care ar impune restricţii semnificative puterii executive după anii Trump, inclusiv o prevedere care ar impune dezvăluirea documentelor de acţiune de urgenţă comisiilor de supraveghere ale Congresului.
Proiectul de lege, numit Actul pentru protecţia democraţiei noastre, nu este de aşteptat să treacă de Senat, unde republicanii îl pot bloca cu regula filibuster. Dar susţinătorii ideii impunerii unor anumite limite asupra puterilor prezidenţiale în situaţii de urgenţă, cu un oarecare sprijin bipartizan, discută despre a ataşa o parte dintre propuneri la o legislaţie anuală de autorizare a apărării şi care este considerată legislaţie ce „trebuie neapărat să treacă”.