Șeful Pentagonului: Un conflict cu China din cauza Taiwanului ar avea un impact asupra economiei globale „în moduri pe care nu ni le putem imagina”

Duminica, 04 Iunie 2023, ora 21:45
3639 citiri
Șeful Pentagonului: Un conflict cu China din cauza Taiwanului ar avea un impact asupra economiei globale „în moduri pe care nu ni le putem imagina”
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin FOTO / military.com

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vorbit sâmbătă la summitul din Asia, avertizând că o potențială escaladare a tensiunilor cu China în strâmtoarea Taiwan ar putea avea consecințe economice grave.

„Ar afecta economia globală în moduri pe care nu ni le putem imagina”, a spus el la summit-ul din Singapore, potrivit Bloomberg.

„Sunt profund îngrijorat de faptul că Beijingul nu a fost dispus să se angajeze mai serios în mecanisme mai bune de gestionare a crizelor între cele două armate ale noastre”, a spus Austin la întâlnire, potrivit Reuters.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat sâmbătă, la Singapore, că dialogul dintre Statele Unite şi China este esenţial şi va ajuta la evitarea calculelor greşite care ar putea duce la conflict, transmite AFP.

Lloyd Austin a făcut aceste declaraţii la summitul dedicat apărării Shangri-La Dialogue, după ce Beijingul a refuzat o invitaţie pentru o întrevedere oficială între Lloyd Austin şi omologul său chinez Li Shangfu.

Cei doi oficiali au dat însă mâna şi au vorbit pentru prima dată la cina de deschidere a acestei conferinţe.

"Statele Unite consideră că liniile deschise de comunicare cu Republica Populară Chineză sunt esenţiale, în special între oficialii noştri din armată şi apărare", a subliniat Austin într-o alocuţiune. "Cu cât vorbim mai mult, cu atât putem evita neînţelegerile şi evaluările greşite care ar putea duce la crize sau conflicte", a adăugat şeful Pentagonului.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Statele Unite l-au invitat pe Li Shangfu să se întâlnească cu Lloyd Austin în marja conferinţei. Dar Beijingul a refuzat, o purtătoare de cuvânt oficială spunând că "Statele Unite ştiu clar de ce există în prezent dificultăţi în comunicarea militară" dintre cele două ţări.

Li Shangfu, care a devenit ministrul Apărării în luna martie, a fost sancţionat de SUA în 2018 pentru cumpărarea de arme ruseşti. Dar Pentagonul spune că asta nu îl împiedică pe Lloyd Austin să aibă un dialog oficial cu omologul său chinez.

"O strângere cordială de mână în timpul cinei nu înlocuieşte un angajament substanţial", a deplâns situaţia ministrul american la conferinţă.

Preocupările legate de situația din Taiwan au escaladat în ultimele luni. Matthew Pottinger, care a fost consilier adjunct pentru securitate națională în administrația Trump, a declarat în aprilie că există o probabilitate de peste 50% ca China să invadeze Taiwanul în următorii 10 ani. Într-un interviu urmărit pe larg pe CNBC luna trecută, CEO Tesla, Elon Musk, a declarat că un conflict dintre SUA și China asupra Taiwanului „ar trebui să fie o preocupare pentru toată lumea”.

Răspunsul Beijingului

Ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, a declarat sâmbătă că o mentalitate de război rece renaşte în regiunea Asia-Pacific, deşi ţara sa urmăreşte dialogul şi nu confruntarea, informează Reuters.

Într-o alocuţiune la summitul de securitate Shangri-La Dialogue, organizat în Singapore, Li Shangfu a făcut aluzii străvezii la Statele Unite, acuzând "unele ţări" că intensifică cursa înarmărilor, precum şi amestecarea voită în treburile interne ale altora.

"O mentalitate de război rece renaşte acum, crescând foarte mult riscurile de securitate", a spus oficialul chinez. "Respectul reciproc ar trebui să prevaleze asupra agresiunii şi a hegemoniei".

"Încercările de a promova (alianţe) asemănătoare NATO în regiunea Asia-Pacific sunt o modalitate de a lua prizoniere ţările din regiune şi de a exagera conflictele şi confruntările, ceea ce nu va face decât să cufunde Asia-Pacific într-un vârtej de dispute şi conflicte", a avertizat Li, potrivit AFP.

Pentagonul denunţă acţiuni ”din ce în ce mai riscante” ale Chinei în Asia

Ministerul american al Apărării a denunţat duminică acţiuni "din ce în ce mai riscante" ale armatei chineze în Asia, după două incidente între forţele celor două ţări în ultimele zile, informează France Presse.

"Continuăm să fim îngrijoraţi în legătură cu activităţile din ce în ce mai riscante şi mai coercitive ale Armatei Populare de Eliberare în regiune, inclusiv în ultimele zile", a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, care îl însoţeşte pe secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, la o conferinţă de securitate în Singapore.

Aceste declaraţii intervin după două incidente implicând forţele armate americană şi chineză în strâmtoarea Taiwan şi în Marea Chinei de Sud în ultimele zece zile.

Marina americană a acuzat sâmbătă o navă chineză de a se fi deplasat în zigzag într-un mod "periculos" în jurul unuia dintre distrugătoarele sale care naviga în strâmtoarea Taiwan împreună cu o navă canadiană.

China nu a menţionat acest incident, dar a acuzat SUA şi Canada de a provoca "în mod intenţionat probleme în strâmtoarea Taiwan", a cărei suveranitate o pretinde.

Washingtonul a acuzat de asemenea pilotul unui avion de vânătoare chinez că a efectuat o "manevră agresivă nejustificată" în apropierea unui avion de recunoaştere american care survola Marea Chinei de Sud în 26 mai. Beijingul a acuzat avionul american de "pătrunderea deliberată" într-o zonă de antrenament a Chinei "pentru a efectua operaţiuni de recunoaştere", potrivit AFP.

Eveniment Quarterly Report

Economia mondială își schimbă modelul. Ce este geoeconomie care a născut discuții aprinse
Economia mondială își schimbă modelul. Ce este geoeconomie care a născut discuții aprinse
Discuțiile despre viitoarea structură geopolitică a lumii, care au căpătat o claritate evidentă după începerea agresiunii pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei, sunt însoțite de...
SUA intervin în scandalul dintre Varșovia și Kiev, după ce Zelenski a fost somat să nu-i mai „insulte” pe polonezi
SUA intervin în scandalul dintre Varșovia și Kiev, după ce Zelenski a fost somat să nu-i mai „insulte” pe polonezi
Statele Unite au cerut Poloniei să clarifice declarațiile premierului său Mateusz Morawiecki, care a afirmat că statul său nu oferă în prezent asistență militară Ucrainei "pentru că...
#SUA, #China, #Pentagon, #avertisment, #razboi, #Taiwan , #Taiwan