Semiconductorii, scutul de apărare al Taiwanului în fața Chinei? Insula fabrică peste 90% din cipurile folosite în întreaga lume ANALIZĂ

Marti, 28 Decembrie 2021, ora 23:18
34958 citiri
Semiconductorii, scutul de apărare al Taiwanului în fața Chinei? Insula fabrică peste 90% din cipurile folosite în întreaga lume ANALIZĂ
Fabrică de semiconductori a gigantului Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Ltd

Taiwanul domină producția de cipuri care alimentează aproape toate tehnologiile civile și militare avansate. Acest lucru lasă economiile Statelor Unite și ale Chinei extrem de dependente de fabricile care ar fi în linia de foc într-un atac asupra insulei. Este o vulnerabilitate care a stârnit alarma la Washington.

Aflată în prima linie a luptei dintre superputerile Statele Unite și China, Taiwanul a reușit deocamdată să se descurce, devenind indispensabil ambelor părți prin faptul că deține un cvasi-monopol mondial asupra industriei cipurilor, unele dintre cele mai importante componente ale industriei mondiale moderne. Prin faptul că produce 92% dintre cipurile şi semiconductorii din întreaga lume, Taiwanul a devenit astfel indispensabil atât Chinei cât şi SUA, superputeri ale căror economii sunt acum complet dependente de aceste produse, potrivit unei analize Reuters.

Dominând producția celor mai avansati semiconductori, gigantul Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Ltd (TSMC) deține o tehnologie care este crucială pentru dispozitivele și armele digitale de ultimă generație de astăzi și de mâine. TSMC reprezintă mai mult de 90% din producția globală a acestor cipuri, conform estimărilor industriei.

Taiwanul domină în acest moment sectorul crucial al aşa-numitelor microcipuri de sub 10 nanometri, considerate esenţiale în actuala cursă a înarmărilor care are loc între SUA şi China. Respectivele cipuri conţin, pe o suprafaţă de doar câţiva milimetri, miliarde de componente electronice.

Fabricile de semiconductori, în prima linie a frontului

În cazul în care China ar invada militar Taiwanul şi ar câştiga controlul asupra fabricilor de cipuri din acest teritoriu, puterea militară a SUA ar fi direct afectată.

„Dacă un adversar potenţial depăşeşte Statele Unite în materie de semiconductori sau taie brusc accesul SUA la acest gen de cipuri, ar putea obţine un avantaj decisiv în orice domeniu militar”, se arată într-un raport din martie 2021, adresat Congresului american şi întocmit de către Comisia Naţională de Securitate în domeniul Inteligenţei Artificiale.

Cu toate acestea, dacă Beijingul invadează insula, nu există nicio garanție că ar putea pune mâna pe neprețuile fabrici intacte. Ar putea deveni cu ușurință victime ale bătăliei, întrerupând aprovizionarea cu cipuri pentru vasta industrie electronică a Chinei. Chiar dacă fabricile ar supraviețui unei preluări chineze, aproape sigur ar fi îndepărtate de un lanț global de aprovizionare esențial pentru producția lor.

Distrugerea acestor fabrici ar afecta grav economia Chinei - şi ea total dependentă de cipurile taiwaneze.

Piaţa chineză acoperă în acest moment 60% din cererea mondială de semiconductori. 90% dintre semiconductori sunt importaţi de China sau produşi local de către firme străine.

În aceste condiţii, atât SUA cât şi China încearcă, fiecare în felul ei, să spargă acest monopol. Washingtonul a reuşit să convingă principala companie taiwaneză producătoare de cipuri să deschidă o fabrică în Statele Unite unde să se producă semiconductori, iar guvernul SUA e dispus să cheltuiască miliarde de dolari pentru dezvoltarea unei industrii proprii de producere a cipurilor, informează Reuters.

Beijingul, în acelaşi timp, este dispus să investească sume similare, chiar dacă chinezii sunt, la acest capitol, cu cel puţin un deceniu în urmă, comparativ cu Taiwanul.

În urmă cu câteva luni, un consilier guvernamental le dezvăluia delegaţilor partidului comunist chinez că Beijingul mai are cel puţin 30 de ani de acum încolo pentru a deveni un „producător de top”.

Astfel, fabricile producătoare de semiconductori asigură Taiwanului formează un veritabil „scut de silicon” care descurajează orice plan de invazie din partea armatei chineze.

Ministrul economiei din Taiwan, Wang Mei-hua, a declarat pentru Reuters în septembrie că industria este profund legată de viitorul insulei.

„Nu este vorba doar despre siguranța noastră economică. Se pare că are legătură și cu securitatea noastră națională”, a spus oficialul de la Taipei.

Pericolul, pentru Taiwan, în cazul unei invazii a armatei chineze, îl reprezintă faptul că majoritatea fabricilor de semiconductori sunt plasate în partea vestică a insulei, unele dintre el aflate la doar 130 de kilometri de coasta chineză, în zone pe care militarii le numesc „plaje roşii”, care ar putea fi folosite într-o posibilă acţiune de debarcare a forţelor militare ale Beijingului.

Sediul TSMC și grupul de fabrici din Hsinchu, în nord-vestul Taiwanului, se află la doar 12 kilometri de coastă.

Vulnerabilitatea industriei a fost expusă în iulie anul trecut, când Taiwanul a mobilizat mii de militari pentru a lupta împotriva unui atac chinez simulat asupra orașului industrial Taichung de pe coasta de vest, unde se află Gigafab 15 a TSMC, una dintre fabricile care produc cipuri de ultimă generație.

Exerciţiul a constat într-o operaţiune de desant realizată de „paraşutişti inamici” care au preluat controlul asupra unui aeroport aflat la doar 9 minute de mers cu maşina de principala fabrică de semiconductori din zonă. Concomitent, o flotă de „nave chinezeşti” a încercat să debarce trupe pe plajele taiwaneze.

Conform scenariului, trupele taiwaneze, susţinute de tancuri, au recucerit aeroportul, iar atacul flotei de invazie a fost respins după ce navele au fost atacate cu rachete şi bombe lansate de artilerie ori aviaţie.

Un înalt responsabil al Pentagonului a declarat, în cadrul unei audieri avute pe 8 decembrie în comisia senatorială de Relaţii Externe, că industria semiconductorilor reprezintă un element-cheie pentru care „securitatea Taiwanului este atât de importantă pentru Statele Unite”.

Întrebat despre amenințarea la adresa fabricilor insulei, ministerul economiei din Taiwan a spus că „în ultimii 50 de ani, China nu a renunțat niciodată să încerce să folosească forța pentru a controla Taiwan, dar scopul său nu este industria semiconductorilor”. Taiwanul, a adăugat acesta, are capacitatea de a „face față și gestiona acest risc”, a spus oficialul de la Taipei.

TSMC nu a răspuns la întrebări specifice ale agenției reuters despre expunerea fabricilor sale. Într-un comunicat, compania a subliniat că industria cipurilor este globală și se bazează pe design, materii prime, echipamente și alte servicii din mai multe regiuni și multe companii specializate. „Prin urmare, mai degrabă decât o companie sau o regiune, colaborarea globală este vitală pentru succesul industriei semiconductoarelor”, a spus holdingul.

Anxietatea SUA

Pe măsură ce China își intensifică intimidarea militară la adresa Taiwanului, la Washington se simte anxietatea față de dependența de cipuri. „Marea îngrijorare este posibilitatea ca Beijingul să obțină controlul asupra capacității de producție de semiconductori a Taiwanului”, a declarat Martijn Rasser, fost ofițer superior de informații și analist la Agenția Centrală de Informații din SUA. „Ar fi o lovitură devastatoare pentru economia americană și pentru capacitatea armatei americane de a-și lansa platformele de arme”, a spus Rasser.

Într-una dintre cele mai clare declarații ale administrației Biden privind necesitatea de a rezista unui atac chinez asupra Taiwanului, un oficial de rang înalt al Pentagonului a declarat Comisiei pentru Relații Externe a Senatului pe 8 decembrie că semiconductorii insulei sunt un motiv cheie pentru care securitatea Taiwanului este „atât de importantă pentru Statele Unite."

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe nu a făcut niciun comentariu cu privire la această vulnerabilitate, dar a spus că Washingtonul „va considera orice efort de a determina viitorul Taiwanului prin alte mijloace decât cele pașnice o amenințare la adresa păcii și securității Pacificului de Vest”.

Supremația privind producția de cipuri a Taiwanului, deși este în mod clar un avantaj strategic, ar putea să nu fie suficientă pentru a descuraja China să încerce să cucerească insula cu forța, avertizează unii analiști.

Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
Planurile Chinei pentru invadarea Taiwanului, date peste cap de atacul eșuat al Iranului asupra Israelului
Planurile Chinei pentru invadarea Taiwanului, date peste cap de atacul eșuat al Iranului asupra Israelului
China va analiza atacul eșuat cu drone și rachete al Iranului asupra Israelului pentru a se pregăti mai bine pentru o invazie a Taiwanului, cred experții citați de Business Insider. Iranul...
#SUA, #China, #Taiwan, #batalie, #scut, #semiconductori , #SUA