Macron, făcut praf în America: "Se crede un Charles de Gaulle al secolului al XXI-lea, promovând distanțarea Europei de SUA"

Marti, 11 Aprilie 2023, ora 13:13
6214 citiri
Macron, făcut praf în America: "Se crede un Charles de Gaulle al secolului al XXI-lea, promovând distanțarea Europei de SUA"
Președintele Franei, Emmanuel Macron și omologul său chinez Xi Jinping

În problema Taiwan, președintele Emmanuel Macron pune China și Statele Unite spate în spate, scrie presa franceză, ca urmare a vizitei făcute de liderul francez în China.

La întoarcerea din China, președintele francez Emmanuel Macron a declarat pentru Politico și Les Echos că Europa trebuie, în opinia sa, să-și reducă dependența de Statele Unite și să evite să fie târâtă într-o confruntare între China și SUA, pe tema Taiwanului.

Macron a subliniat teoria sa favorită privind autonomia strategică prin care Europa, probabil condusă de Franța, să devină o „a treia superputere”, menționează Politico. Macron a mai spus că „marele risc” cu care se confruntă UE este să „se lase prinsă în crize care nu îi aparțin, ceea ce o împiedică să-și construiască această autonomie strategică”, adaugă Politico.

Vorbind despre situaţia Taiwanului, președintele francez a susținut că UE nu trebuie să „intre într-o logică a blocurilor opuse”, scrie Les Echos. Macron a avertizat asupra „unei accelerări a polarității China – Statele Unite și a insistat asupra ideii că UE ar putea deveni un al treilea pol de putere.

Proteste ale parlamentarilor europeni

Un grup de parlamentari sceptici față de China din întreaga lume au criticat „remarcile nejudecate” ale președintelui francez Emmanuel Macron despre Taiwan, făcute în interviul recent pentru POLITICO.

Comentariile lui Macron „nu numai că ignoră locul vital al Taiwanului în economia globală, dar subminează angajamentul de decenii al comunității internaționale pentru menținerea păcii în strâmtoarea Taiwan”, a declarat luni, 10 aprilie Alianța Interparlamentară pentru China (IPAC) într-un comunicat.

„Trebuie subliniat faptul că cuvintele președintelui nu sunt în concordanță cu sentimentul din legislativele europene și nu numai”, se arată în declarația, care a fost semnată de parlamentari, inclusiv 15 deputați din legislaturi naționale din UE, inclusiv unul din propriul partid al lui Macron, precum și trei europarlamentari și 13 parlamentari britanici.

Înțelegere eronată a geopoliticii actuale

Emmanuel Macron se crede un Charles de Gaulle al secolului al XXI-lea, promovând distanțarea Europei de SUA, dar președintele francez a ales un moment prost pentru considerațiile sale, opinează prestigiosul cotidian american The Wall Street Journal și atenționează că asemenea comentarii pot submina demersurile Statelor Unite și ale Japoniei de a contracara intențiile autoritare ale Chinei în vestul Pacificului.

"China a așteptat ca avionul lui Macron și al lui Von Der Leyen să decoleze înainte de a-și lansa oficial manevrele militare, pentru a-i menaja pe europeni, a căror contrapondere visează să o folosească pentru a contracara "încercuirea americană".

Următoarele săptămâni vor spune dacă recolta a fost mai abundentă în culise, dar analiștii sunt sceptici, subliniind convergența ideologică a celor două regimuri autoritare, Rusia și China, unite prin detestarea democrației liberale".

"Macron este naiv. El crede că China este diferită de Rusia. În realitate, alianța lor este profundă și abia a început", spune pentru Le Figaro un politolog independent din Beijing.

Jurnalistul francez Pierre-Antoine Donnet – fost corespondent al AFP la Beijing și la New York a explicat pentru RFI: "De o parte avem o Chină comunistă, care, de la venirea lui Xi Jinping la putere se transformă, din punct devedere ideologic, într-o tiranie. De partea cealaltă avem o Americă în care avem o democrație, cu destul de multe probleme interne, dar care rămâne o democrație. Cred că Emmanuel Macron ar trebui să își aleagă tabăra, pur și simplu. Iar președintele francez, înainte să se urce în avionul pentru Beijing, l-a sunat pe omologul american, Joe Biden. Acum, de la începutul războiului din Ucraina, întreaga propagandă chineză a ținut să spună că Statele Unite sunt principalul responsabil în această poveste. În mod clar, China este de partea Rusiei. Dar, nu cred că Emmanuel Macron ar inclina și el spre așa ceva. În același timp, cred că nu este rezonabil când spune că nu este treaba Europei această problemă a Taiwanului amenințat de China. Cert, vorbim de zone foarte îndepărtate dar nu se pune problema să fie trimisă marina militară franceză ori pe cea a Uniunii Europene pentru a apăra Taiwanul. Emmanuel Macron crede că reprezintă Uniunea Europeană în condițiile în care în cadrul blocului european există state victime ale constrângerii chineze. Iar aici mă refer la statele baltice".

Jurnalistul francez mai spune că „inainte să plece în China, liderul de la Palatul Elysée s-a întâlnit cu o serie de sinologi. Sunt oameni care cunosc foarte bine ceea reprezintă China la ora actuală. Unul dintre ei l-a avertizat că în momentul în care el se va afla în China, va avea loc o întâlnire între președintele Taiwanului și noul șef al Camerei americane a Reprezentanților, Kevin McCarthy. Emmanuel Macron a fost avertizat că această întâlnire nu va fi pe placul lui Xi Jinping. Si totuși, Macron nu a abordat subiectul decât în ultimul moment. Înainte să se îmbarce în avion, când, a făcut unele declarații presei. Dar declarațiile sale arată că înțelegerea sa față de geopolitica actuală este eronată", susține Pierre-Antoine Donnet.

Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
Planurile Chinei pentru invadarea Taiwanului, date peste cap de atacul eșuat al Iranului asupra Israelului
Planurile Chinei pentru invadarea Taiwanului, date peste cap de atacul eșuat al Iranului asupra Israelului
China va analiza atacul eșuat cu drone și rachete al Iranului asupra Israelului pentru a se pregăti mai bine pentru o invazie a Taiwanului, cred experții citați de Business Insider. Iranul...
#SUA, #China, #UE, #Taiwan, #Emmanuel Macron, #geopolitica , #China