Un secret de patru decenii: Povestea sabotării realegerii lui Jimmy Carter în funcția de președinte al SUA

Luni, 20 Martie 2023, ora 23:44
3984 citiri
Un secret de patru decenii: Povestea sabotării realegerii lui Jimmy Carter în funcția de președinte al SUA
Fostul președinte american Jimmy Carter/ FOTO: Forbes

Ben Barnes, un fost politician din Texas, susține că a asistat la un complot pentru sabotarea realegerii președintelui Jimmy Carter în 1980, prin amânarea eliberării ostaticilor americani în Iran.

Fostul guvernator al Texasului, John Connally, s-a întâlnit cu liderii din Orientul Mijlociu în 1980 pentru a convinge Iranul să amâne eliberarea ostaticilor americani – parte a unui efort de a sabota campania de realegere a președintelui de atunci Jimmy Carter, scrie New York Times.

Au trecut mai bine de patru decenii, dar Ben Barnes a spus că își amintește foarte bine cum mentorul său politic John Connally l-a invitat într-o misiune în Orientul Mijlociu. Ceea ce Barnes a spus că nu și-a dat seama decât mai târziu care a fost adevăratul scop al misiunii: să saboteze campania de realegere a președintelui Statelor Unite.

Era 1980 și Jimmy Carter se afla la Casa Albă, zdruncinat de criza ostaticilor din Iran, care îi paralizase președinția și îi împiedica efortul de a câștiga un al doilea mandat. Cea mai bună șansă de victorie a lui Carter era eliberarea celor 52 de americani ținuți captivi înainte de ziua alegerilor. Ostaticii au fost ținuți până în ziua în care Ronald Reagan, care a câștigat alegerile, a preluat funcția.

Fost democrat, Connally a căutat nominalizarea republicană în 1980, s-a hotărât să-l ajute pe Reagan să-l învingă pe Carter și, în acest proces, a spus Barnes, pentru pentru a deveni secretar de stat sau secretat al Apărării într-o nouă administrație.

Tabăra lui Carter a bănuit că William J. Casey, președintele campaniei lui Reagan și mai târziu director al Agenției Centrale de Informații, sau altcineva de pe orbita lui Reagan, a căutat să torpileze în secret eforturile de eliberare a ostaticilor înainte de alegeri și s-au scris cărți despre ceea ce a ajuns să fie numită „surpriza din octombrie“. Dar investigațiile Congresului au dezmințit teoriile anterioare despre ceea ce s-a întâmplat.

„Istoria trebuie să știe că asta s-a întâmplat”, a spus Barnes, care împlinește 85 de ani luna viitoare, într-unul dintre interviurile pe această temă.

Dar, în timp ce documentele din mai multe arhive coroborează cronologia de bază, povestea este greu de confirmat după atât de mult timp, scrie New York Times.

John B. Connally III, fiul cel mare al fostului guvernator, a spus ziarului că și-a amintit că tatăl său a făcut călătoria în Orientul Mijlociu, dar nu a auzit niciodată despre vreun mesaj către Iran.

John B. Connally Jr., un titan al politicii americane și fost guvernator al Texasului, a servit trei președinți american și a încercat să prindă o nominalizare pentru Casa Albă.

Connally a fost în limuzină cu președintele John F. Kennedy când președintele a fost asasinat în Dallas. Connally a fost rănit la spate, la încheietura mâinii și la coapsă.

Confirmarea spuselor lui Barnes este problematică după atât de mult timp. Connally, Casey și alte figuri centrale au murit de mult și Barnes nu are jurnale sau memorii care să-i confirme relatarea. Dar el nu are niciun motiv evident să inventeze povestea, scrie NYT.

Jimmy Carter a fost președintele SUA între 1977 și 1981. Fostul președinte american în vârstă de 98 de ani, grav bolnav, a decis luna trecută să încheie tratamentul medical și beneficiază de îngrijire la domiciliu.

Jimmy Carter, cel mai în vârstă fost președinte american în viață, a avut mai multe probleme de sănătate, inclusiv un melanom care s-a răspândit la ficat și creier, potrivit BBC.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Pericolul unui război major în Orientul Mijlociu este în prezent mai mare ca niciodată, scrie Der Spiegel. Și riscul rămâne la fel de mare acum că Israelul a răspuns, vineri, cu o...
Cerere mare de muniții. Israelul solicită SUA mai multe obuze și vehicule blindate pentru a contracara Iranul
Cerere mare de muniții. Israelul solicită SUA mai multe obuze și vehicule blindate pentru a contracara Iranul
Israelul cere Statelor Unite mai multă muniție pentru tancuri și vehicule tactice, în timp ce încearcă să își refacă stocul pe fondul războiului din Gaza și al tensiunilor crescânde cu...
#SUA, #dezvaluiri, #criza ostaticilor, #Iran, #realegere, #Jimmy Carter , #SUA