Procesul lui Donald Trump pune sistemul de justiție american la încercare

Sambata, 10 Iunie 2023, ora 23:02
2453 citiri
Procesul lui Donald Trump pune sistemul de justiție american la încercare

Eforturile fostului președinte Donald Trump de a se apăra împotriva multiplelor infracțiuni prin discreditarea justiției reprezintă o provocare gravă pentru democrație.

Fostul președinte are multe în joc în dosarul penal federal intentat împotriva lui. Ar putea, teoretic, să meargă la închisoare ani de zile. Dar dacă ajunge în banca acuzaților în fața unui juriu, nu este o exagerare să sugerăm că și justiția americană va fi judecată.

Primul rechizitoriu federal din istorie împotriva unui fost președinte reprezintă una dintre cele mai grave provocări pentru democrație cu care țara s-a confruntat vreodată. Reprezintă fie o validare a principiului statului de drept conform căruia chiar și cei mai puternici se confruntă cu responsabilitatea pentru acțiunile lor, fie momentul în care o mare parte a publicului devine convinsă că sistemul a fost iremediabil corupt de partizanism, scrie The New York Times.

Trump, aliații săi și chiar unii dintre rivalii săi republicani s-au angajat într-o strategie de a încuraja această din urmă opinie, argumentând că justiția a fost deturnată de președintele Biden și de democrați pentru a-și elimina cel mai puternic adversar pentru realege anul viitor. Puțini, sau macar vreunul dintre ei, s-a obosit să aștepte să citească rechizitoriul înainte de a susține afirmația cu majuscule a lui Trump conform căreia aceasta a fost doar o parte din „CEA MAI MARE VÂNĂTOARE DE VÂRĂJITOARE DIN TOATE TIMPELE”.

Jack Smith, avocatul special, și procurorii săi știau ce va urma și s-au străduit să evite orice indiciu de motivație politică cu o abordare ca la carte, asigurând acordul judecătorilor și al marilor jurați pe parcurs. Mai mult, rechizitoriul lor a expus o serie de fapte mai confuze bazându-se pe înregstrări ale camerelor de securitate, mesaje text și mărturii din cadrul propriei echipe a lui Trump; chiar și unii care l-au apărat în trecut spun că va fi mai greu să lași deoparte probele într-o sală de judecată decât în ​​instanța opiniei publice.

Când alți președinți au avut probleme s-au apărat agresiv, dar nu au acuzat întreg sistemul

În arena publică, totuși, poate fi o luptă unilaterală. Trump și aliații săi pot țipa cât de tare pot că sistemul este nedrept, dar procurorii sunt obligați să respecte reguli. În măsura în care democrații îi apără pe procurori, ar putea doar să susțină punctul pe care Trump încearcă să-l impună audienței.

„Cred că verdictul asupra democrației se reduce în cele din urmă la liderii republicani și alegătorii republicani”, a spus David Jolly, un fost congresman republican din Florida, care a părăsit partidul în timpul președinției lui Trump. „Narațiunea lor actuală privind armonizarea este periculoasă și destabilizatoare, dar pare să reflecte consensul timpuriu al partidului. Dacă nu se îndreaptă în curând către procesul echitabil și credința în sistem, cred că am putea avea zile foarte negre înainte. Îmi fac griji.”

Sondajele sugerează că Trump a făcut progrese în a-și convinge cel puțin propriii susținători că toate acuzațiile împotriva lui sunt doar politice. După ce a fost inculpat în martie de procurorul districtual din Manhattan pentru acuzații legate de banii din campanie dați unei actrițe de film pentru adulți pentru a-i cumpăra tăcerea, sprijinul fostului președinte în rândul republicanilor a crescut, mai degrabă decât a scăzut.

În timp ce 60% dintre adulții chestionați de CNN au aprobat ulterior acuzațiile, 76% au fost de acord că politica a jucat un rol în urmărire penală. În ceea ce privește efectul asupra sistemului american, 31% au spus că rechizitoriul a întărit democrația, în timp ce 31% au spus că a slăbit-o.

Toate acestea indică faptul că credibilitatea sistemului este pe linie subțire într-un mod cum nu a mai fost înainte. Mulți au criticat justiția americană de-a lungul anilor pentru rasism sistemic, pedepse excesive, maltratare a femeilor supuse agresiunii sau alte probleme. Când fosti președinți precum Richard M. Nixon sau Bill Clinton au avut probleme, s-au apărat agresiv, dar nu au pus în discuție întregul sistem.

Dezvăluirile făcute de cel mai longeviv şef de cabinet al lui Donald Trump: „Nu este sincer. Admiră autocraţii şi dictatorii criminali”
Dezvăluirile făcute de cel mai longeviv şef de cabinet al lui Donald Trump: „Nu este sincer. Admiră autocraţii şi dictatorii criminali”
John Kelly, cel mai longeviv şef de cabinet al lui Donald Trump la Casa Albă, a oferit cele mai dure critici de până acum la adresa fostului preşedinte, într-o declaraţie exclusivă pentru...
Donald Trump va participa la procesul său civil privind frauda din New York: ”Să mă bat pentru numele și reputația mea”
Donald Trump va participa la procesul său civil privind frauda din New York: ”Să mă bat pentru numele și reputația mea”
Fostul preşedinte american Donald Trump anunţă că intenţionează să se prezinte luni la pledoariile din deschiderea procesului său la Curtea Supremă a statului New York, în care este citat...
#SUA, #Donald Trump, #acuzare, #proces, #sistemul judiciar , #SUA