Judecător: Trump a mințit cu bună știință susținând că alegerile prezidențiale din SUA au fost fraudate. Documentatul care l-a dat de gol

Joi, 20 Octombrie 2022, ora 14:35
4177 citiri
Judecător: Trump a mințit cu bună știință susținând că alegerile prezidențiale din SUA au fost fraudate. Documentatul care l-a dat de gol
Fostul președinte american DOnald Trump/ FOTO: CNN

Un judecător federal din California i-a ordonat avocatului John Eastman să furnizeze mai multe e-mailuri comisiei Camerei Reprezentanților care investighează atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA de către susținătorii lui Trump.

Judecătorul districtual David Carter a declarat miercuri, 19 octombrie, că președintele american de atunci, Donald Trump, a semnat o declarație sub jurământ în care a afirmat că cifrele privind frauda electorală incluse într-un proces privind alegerile din 2020 erau corecte, deși i s-a spus că cifrele nu erau corecte, potrivit CNN.

Eastman a fost unul dintre avocații lui Trump atunci când fostul președinte și aliații săi au contestat pierderea alegerilor din 2020 în fața lui Joe Biden.

"E-mailurile arată că președintele Trump știa că cifrele specifice privind fraudele electorale erau greșite, dar a continuat să promoveze aceste cifre, atât în instanță, cât și în fața publicului", a scris judecătorul.

Carter a decis anterior că Eastman și Trump au comis probabil o infracțiune prin încercarea de a face presiuni asupra vicepreședintelui său de atunci pentru a obstrucționa Congresul.

Hotărârea a fost luată în cadrul unui proces intentat de Eastman pentru a bloca dezvăluirea e-mailurilor către comitetul din 6 ianuarie, în urma unei citații a Congresului.

Judecătorul a declarat miercuri că marea majoritate a e-mailurilor, care sunt încă căutate de anchetatorii Congresului, nu ar trebui să fie predate, deoarece protecțiile legale acordate avocaților și clienților lor se aplică înregistrărilor.

El a declarat însă că opt e-mailuri care în mod normal ar fi fost protejate în temeiul acestor protecții trebuie să fie predate comisiei, după ce a constatat că aceste comunicări au fost folosite în scopul săvârșirii unei infracțiuni - una dintre puținele situații în care aceste protecții legale pot fi ridicate.

Carter a constatat că patru e-mailuri arată că Eastman și alți avocați au sugerat că "scopul principal" al intentării de procese a fost acela de a întârzia certificarea de către Congres a rezultatelor alegerilor din 2020.

Judecătorul a spus că alte patru e-mailuri "demonstrează un efort al președintelui Trump și al avocaților săi de a depune cereri false în instanța federală cu scopul de a întârzia votul din 6 ianuarie".

Răspunsul lui Netanyahu la sancțiunile anunțate de SUA: ”Mă voi opune din toate puterile”
Răspunsul lui Netanyahu la sancțiunile anunțate de SUA: ”Mă voi opune din toate puterile”
După ce sâmbătă, 20 aprilie, au apărut în presă informaţii conform cărora Statele Unite intenţionează să sancţioneze batalionul Netzah Yehuda pentru operaţiunile în Cisiordania,...
Proces istoric în SUA. Va fi suficient un munte de dovezi pentru a-l condamna pe Trump?
Proces istoric în SUA. Va fi suficient un munte de dovezi pentru a-l condamna pe Trump?
Luni, 22 aprilie, vor avea loc declarații de deschidere în procesul Statul New York vs. Donald J. Trump. Dosarul acuzării pare puternic, dar o condamnare este departe de a fi asigurată, scrie...
#SUA, #Donald Trump, #ancheta, #atac capitoliu, #fraudare, #alegeri, #judecator , #SUA