Secretele Americii și ale lumii, păstrate în baie, în sala de bal și în dormitor de fostul președinte Donald Trump

Sambata, 10 Iunie 2023, ora 17:24
2863 citiri
Secretele Americii și ale lumii, păstrate în baie, în sala de bal și în dormitor de fostul președinte Donald Trump
Documente guvernamentale secrete depozitate într-o baie de pe proprietatea lui Trump Mar-a-Lago

Fostul președinte american, Donald Trump, a păstrat ilegal sute de documente guvernamentale secrete la proprietatea sa din Mar-a-Lago după ce a părăsit Casa Albă – inclusiv documente care detaliază programele de arme convenționale și nucleare ale Americii, potențialele puncte slabe ale apărării SUA și planurile de răspuns la un atac străin, potrivit rechizitoriului procurorilor federali.

Cel de-al 45-lea președinte american a depozitat cutii care conțineau documentele pe toată proprietatea Palm Beach, inclusiv într-o „o sală de bal, o baie și duș, un spațiu de birou, dormitorul său și o cameră de depozitare”, conform unui rechizitoriu de 49 de pagini depus joi la tribunalul federal din Miami..

De asemenea, Trump nu s-a sfiit să arate documentele, potrivit procurorilor, care au citat o întâlnire înregistrată din iulie 2021 la care fostul președinte ar fi afișat un „plan de atac” împotriva Iranului, pregătit de generalul Mark Milley, șeful Statului major interarme.

Fostul președinte al SUA, alături de un valet militar, se confruntă acum cu 37 de acuzații pentru infracțiuni legate de manipularea greșită a documentelor clasificate.

Valetul lui Trump, Waltine Nauta, a fost inculpat alături de fostul său șef pentru conspirație pentru a ascunde documente clasificate de la avocații care le căutau. Nauta se confruntă cu șase acuzații federale, inclusiv ascunderea dovezilor și conspirație pentru obstrucționarea justiției.

Potrivit rechizitoriului, Trump i-a ordonat lui Nauta, care este în prezent asistent personal al fostului președinte, să mute cutii care conțin documente pentru a le ascunde de avocații săi, de FBI și de un mare juriu.

Când a fost interogat sub jurământ, Nauta a spus că nu știa că Trump a ținut cutii cu documente clasificate. Aceasta a fost o minciună, au descoperit procurorii în timpul anchetei lor, deoarece Trump îi instruise pe Nauta să le mute de la Casa Albă în stațiunea sa din Mar-a-Lago.

Trump a împărtășit planuri secrete de atac, deși nu era autorizat să facă acest lucru

În iulie 2021, Trump a împărtășit informații neautorizate despre dorința sa ca președinte de a ataca o anumită țară și o conversație secretă cu un oficial militar de rang înalt în timpul unui interviu cu un scriitor și editorul lui.

Niciunul dintre cei cu care a vorbit nu avea autorizații de securitate pentru a cunoaște aceste informații.

Rechizitoriul sugerează că, atunci când avocații lui Trump s-au întâlnit cu el pentru a discuta cum să răspundă la o citație din mai 2022 prin care se caută documente marcate drept clasificate la Mar-a-Lago, Trump ar fi sugerat că ar trebui să spună departamentului de justiție că nu au materiale.

Trump a spus: „Nu vreau ca nimeni să se uite prin cutiile mele, chiar nu vreau, nu vreau să vă uitați prin cutiile mele”, se arată în rechizitoriu.

El ar fi adăugat: „Ce se întâmplă dacă pur și simplu nu răspundem deloc sau nu jucăm mingea cu ei?” și „Nu ar fi mai bine dacă le-am spune doar că nu avem nimic aici?”

Donald Trump întâmpină un nou obstacol în calea ambiţiilor sale prezidenţiale, odată cu inculparea sa de către justiţia federală, în condiţiile în care fostul preşedinte republican american visează să recucerească Casa Albă în 2024, relatează vineri AFP.

Trump a anunţat joi că a fost pus sub acuzare de justiţia federală în legătură cu modul de gestionare a arhivelor Casei Albe.

"Administraţia coruptă Biden i-a informat pe avocaţii mei că am fost inculpat, probabil în cazul fals al cutiilor", a scris el pe reţeaua sa de socializare Truth Social, referindu-se la cutiile cu documente luate cu el când a plecat de la Washington.

Donald Trump - acum primul fost preşedinte din istoria SUA care a fost inculpat de justiţia federală - este, de asemenea, urmărit penal pentru obstrucţionarea justiţiei şi mărturie mincinoasă, după cum a adăugat chiar el.

Departamentul de Justiţie american nu a reacţionat imediat, în timp ce Casa Albă a spus că a aflat de inculpare din presă, iar un purtător de cuvânt al acesteia a refuzat să comenteze, afirmând că ministerul "îşi desfăşoară anchetele penale în mod independent", a relatat CNN.

Miliardarul, a cărui reşedinţă din Florida a fost percheziţionată vara trecută de agenţi FBI în căutarea documentelor, a mai anunţat că a fost convocat la tribunalul federal din Miami marţea viitoare - cu o zi înainte să împlinească 77 de ani.

Avocatul său, Jim Trusty, a declarat pentru CNN că clientul său va participa la audiere şi că este vizat de şapte capete de acuzare, inclusiv în temeiul unei legi cu privire la spionaj care interzice păstrarea documentelor clasificate în locuri neautorizate şi nesecurizate.

În martie, Trump a fost deja pus sub acuzare de către justiţia statului New York pentru mai multe fraude contabile, în legătură cu o plată făcută înainte de alegerile prezidenţiale din 2016 pentru a cumpăra tăcerea unei actriţe de filme pornografice care susţine că i-a fost amantă.

Fostul magnat imobiliar, care în momentul de faţă este plasat cu mult înaintea celorlalţi candidaţi la nominalizarea republicană, a dezminţit permanent implicarea sa în nereguli şi se prezintă drept victima unei "persecuţii politice".

"Sunt nevinovat, nu am greşit cu nimic", a asigurat el, joi seară, într-un videoclip postat pe Twitter, denunţând "ingerinţe electorale la cel mai înalt nivel".

Aleşii republicani au strâns imediat rândurile în jurul lui

"La fel ca toţi americanii care cred în statul de drept, sunt alături de preşedintele Trump", a reacţionat preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy. "Este o zi tristă pentru America", a adăugat Jim Jordan, care prezidează comisia pentru justiţie a Camerei. Contul de Twitter al comisiei a afişat un slogan familiar al lui Trump: "VÂNĂTOARE DE VRĂJITOARE".

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, rival la nominalizarea republicană, s-a făcut ecoul criticilor lui Trump la adresa Departamentului de Justiţie, asigurând pe Twitter că va "elimina părtinirile politice", dacă va fi ales.

Fără a fi la fel de categoric, miliardarul Elon Musk, din ce în ce mai prezent pe arena politică, a estimat că "pare să existe mai mult interes în a-l pune sub acuzare pe Trump decât pe alţi politicieni".

Democraţii au salutat în ce-i priveşte vestea, avertizând totodată împotriva discursului lui Donald Trump. Acesta "va încerca să folosească punerea sub acuzare pentru a obţine avantaje politice, întrucât câştigarea preşedinţiei ar putea fi singura sa modalitate de a evita închisoarea", a afirmat reprezentantul Adam Schiff.

În Statele Unite, a fi acuzat şi chiar condamnat pentru un delict sau o infracţiune nu înseamnă că respectivul nu mai are voie să candideze, să fie ales sau să ocupe o funcţie oficială.

11.000 de documente

În ianuarie 2021, când a plecat de la Casa Albă pentru a se stabili în reşedinţa sa luxoasă din Mar-a-Lago, Donald Trump a luat cutii întregi de dosare. O lege din 1978 îl obligă însă pe preşedinte să transmită arhivelor naţionale toate e-mailurile, scrisorile şi alte documente de lucru. Un an mai târziu, după mai multe notificări, a fost de acord să returneze 15 cutii cu peste 200 de documente clasificate. Într-o scrisoare, avocaţii săi au dat atunci asigurări că nu mai sunt altele.

Ulterior, poliţia federală a estimat totuşi că nu a fost returnat tot şi că Trump a păstrat încă multe documente la clubul său din Palm Beach. Agenţii FBI s-au deplasat acolo pe 8 august şi au confiscat circa alte treizeci de cutii, conţinând 11.000 de documente, dintre care unele foarte sensibile cu privire la Iran sau China.

Denunţând cu fermitate o operaţiune mediatică, avocaţii săi au criticat vehement FBI-ul pentru că a publicat o fotografie prezentând documente confiscate ştampilate "Top Secret", împrăştiate pe o mochetă cu model floral.

Încurcături

Pentru a reduce la tăcere acuzaţiile de conspiraţie, ministrul justiţiei Merrick Garland a desemnat în noiembrie un procuror special, Jack Smith, responsabil cu supravegherea anchetei în mod independent, precum şi un altul în legătură cu rolul lui Donald Trump în asaltul de la Capitoliu.

Un alt procuror special investighează în paralel documente clasificate găsite la începutul acestui an într-un fost birou şi în casa preşedintelui democrat Joe Biden de către avocaţii săi.

Aceste descoperiri jenante, precum şi altele la fostul vicepreşedinte Mike Pence, i-au permis lui Donald Trump să minimizeze gravitatea comportamentului său, chiar dacă Joe Biden a cooperat permanent cu justiţia, returnând voluntar documentele, care erau în număr mult mai mic.

Actualul dosar este mai serios, în fond, decât cel de la New York. Iar necazurile lui Donald Trump probabil nu se vor termina aici, notează AFP. Un procuror din Georgia urmează să anunţe până în septembrie rezultatul altei anchete începute cu mai multe luni în urmă asupra presiunii pe care ar fi exercitat-o Trump pentru a încerca să schimbe rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020.

Eveniment Quarterly Report

CNN: Alegerile din SUA vor avea loc în 2024 pe fundalul a numeroase crize. Sistemul politic, la ora adevărului
CNN: Alegerile din SUA vor avea loc în 2024 pe fundalul a numeroase crize. Sistemul politic, la ora adevărului
O constelație de crize care zguduie sistemele politice, democratice, judiciare și economice ale Americii, alimentată adesea de fostul președinte Donald Trump și de republicanii de extremă...
Senatorul american Bob Menendez, pus sub acuzare pentru corupţie. El și soția sa au luat mită pentru a „avantaja Egiptul”
Senatorul american Bob Menendez, pus sub acuzare pentru corupţie. El și soția sa au luat mită pentru a „avantaja Egiptul”
Influentul senatorul american Bob Menendez, pus sub acuzare pentru corupţie, a demisionat temporar de la conducerea Comisiei pentru afaceri externe. Aceasta este a doua inculpare a sa în mai...
#SUA, #Donald Trump, #documente secrete, #proprietate, #proces, #rechizitoriu , #SUA