Ieftine și relativ eficiente, dronele marine remodelează tacticile războiului naval în conflictele din întreaga lume.
Marina ucraineană a întors foaia în Marea Neagră, eliminând fregate și dragoare de mine rusești cu ajutorul unor ambarcațiuni rapide de tip Jet-Ski, comandate de la distanță și încărcate cu explozibili.
Rebelii houthi țintesc nave comerciale și nave de război americane în Marea Roșie cu drone încărcate cu bombe, deși multe dintre drone au fost interceptate de SUA și de forțele aliate.
Marina israeliană a desfășurat vehicule de suprafață fără pilot (USV), inclusiv o barcă gonflabilă cu cocă rigidă numită Protector, pentru a intercepta ambarcațiunile inamice și pentru a-și proteja coasta.
Marina SUA dorește să utilizeze drone marine pentru a-și extinde flota hibridă într-un ritm rapid și la costuri reduse. Fiecare dronă navală costă între 1 milion și 3 milioane de dolari.
Dronele maritime sunt desfășurate în luptă pentru a culege informații, a efectua activități de supraveghere și recunoaștere, a curăța minele și a proteja infrastructura subacvatică critică.
Disponibile într-o varietate de modele, dimensiuni și capacități, dronele maritime militare pot varia de la bărci de viteză înarmate la submarine miniaturale de vânătoare de mine. Acestea pot fi echipate cu camere de înaltă definiție și sonare avansate pentru a le ajuta să navigheze în adâncuri tulburi.
Dronele maritime protejează, de asemenea, navele cu echipaj din flotă, cum ar fi portavioanele și submarinele, acționând ca o primă linie de apărare în teritoriile ostile.
The MARTAC Devil Ray T38 and Saildrone are privately-owned unmanned surface vessels USVs assigned to the 5th Fleet's Task Force 59 to develop integrated operating concepts with manned ships pic.twitter.com/wy5aVM7Jmd
— Chris Cavas (@CavasShips) June 27, 2022
Prin inițiativa Replicator a Pentagonului, anunțată în august 2023, Departamentul american al Apărării intenționează să utilizeze mii de drone cu costuri reduse în următorii doi ani pentru a contracara amenințările pe uscat, în aer și pe mare.
Replicator este un efort accelerat de a pune pe teren și de a desfășura mii de drone de luptă în termen de doi ani și la o scară care ar putea amenința un adversar precum China.
"Ucraina a arătat cât de eficiente pot fi și cum pot fi folosite în operațiunile actuale", a declarat pentru Reuters Bryan Clark, fost ofițer al Marinei SUA și consilier pe probleme de nave autonome.
Clark, membru senior al think tank-ului Hudson Institute din Washington, DC, a adăugat că Marina "trebuie să îmbrățișeze această lecție" și să folosească drone marine de luptă "imediat".
El a estimat că SUA operează aproximativ 200 de drone marine - 100 de drone mici la suprafață și alte 100 sub apă.
De mai bine de trei ani, Marina studiază integrarea navelor autonome în flota sa printr-o mână de forțe operative, în special Task Force 59, primul grup operativ de inteligență artificială și fără echipaj naval.
TF 59 a „testat, modernizat, evoluat și operat cu peste 23 de sisteme fără pilot diferite”, potrivit Marinei, integrându-le în operațiunile maritime din Orientul Mijlociu.
Pe măsură ce Marina continuă să testeze operabilitatea dronelor maritime cu flota sa cu echipaj, SUA au desfășurat deja ambarcațiuni cu drone pentru a monitoriza adversarii. În octombrie 2023, o duzină de nave fără pilot și cu echipaj uman au participat la o operațiune care a urmărit nave de război și corvetele iraniene în și în jurul strâmtorii Hormuz, a declarat Comandamentul Central al Forțelor Navale SUA la acea vreme.
Dronele navale sunt cunoscute pentru eficacitatea lor în supraveghere, dar oficialii Marinei încearcă, de asemenea, să le sporească și capacitățile letale.
Într-un exercițiu din noiembrie anul trecut, Marina a declarat că a tras cu arme reale de pe nave de suprafață fără pilot în apele internaționale din apropierea Peninsulei Arabe - prima dată când muniții letale au fost lansate de pe drone maritime americane în Orientul Mijlociu.
Dronele marine ar putea fi cheie în eforturile SUA de a descuraja o invazie chineză în Taiwan.
Dar experții spun că un potențial conflict în Marea Chinei de Sud ar putea fi diferit de ceea ce se întâmplă în Marea Roșie și Marea Neagră.
Pentagonul trebuie să se bazeze pe producătorii americani sau non-chinezi de drone pentru a-și construi flota autonomă, ceea ce ar putea dura mai mult, având în vedere dominația Chinei pe piața comercială a dronelor.
iar cea mai mare flota o are ……..... Vezi tot