SUA, preocupate de criza din armata israeliană după restructurarea judiciară a guvernului Netanyahu

Joi, 17 August 2023, ora 23:30
1978 citiri
SUA, preocupate de criza din armata israeliană după restructurarea judiciară a guvernului Netanyahu
Mii de rezerviști israelieni și-au suspendat serviciul în semn de protest față de slăbirea Curții Supreme a țării / FOTO: Times of Israel

Generalul Mark Milley, șeful Statului Major american interarme, vizitează Israelul ceea ce va permite administrației Biden să evalueze în mod direct cât de adâncă este criza în cadrul forțelor de apărare israeliană.

Generalul Mark Milley se va deplasa în Israel săptămâna viitoare în contextul îngrijorărilor tot mai mari cu privire la modul în care restructurarea judiciară, inițiată de guvernul Netanyahu afectează armata israeliană.

Mii de rezerviști israelieni și-au suspendat serviciul în semn de protest față de slăbirea Curții Supreme a țării de către guvernul de dreapta. Vizita lui Milley va permite administrației Biden să evalueze în mod direct cât de adâncă este criza în cadrul forțelor de apărare israeliană și care sunt implicațiile pentru forțele americane din Orientul Mijlociu.

Printre rezerviștii care protestează se numără piloți de vânătoare și membri ai unităților de informații, cibernetice și operațiuni speciale. Mulți dintre aceștia au încetat să se prezinte la serviciu sau la pregătiri cu câteva săptămâni în urmă, după ce coaliția condusă de Netanyahu a adoptat o lege care va limita capacitatea Curții Supreme a țării de a revizui acțiunile guvernului. De atunci, liderii de rang înalt din forțele armate, în special comandantul Forței Aeriene, generalul maior Tomer Bar, au avertizat cu privire la o degradare graduală a pregătirii lor pentru război.

Pentagonul este preocupat că criza cu care se confruntă armata israeliană ar putea avea implicații negative asupra strategiei Israelului și ar putea încuraja Iranul sau Hezbollah să inițieze provocări militare, care ar putea escalada. Criza, în special în cadrul Forței Aeriene Israeliene, ar putea avea implicații operaționale negative pentru forțele americane, care cooperează strâns cu Israelul în regiune.

Se așteaptă ca Milley să se întâlnească cu lideri militari și de securitate, unii dintre aceștia aflați în conflict deschis cu premierul Netanyahu. Nu se știe dacă primul ministru urmează să se întrețină și el cu oficialitatea americană. Oficialități israeliene au descris călătoria lui Milley ca o vizită de adio din cauza retragerii sale planificate în octombrie.

Tot mai multe start-upuri de tehnologie israeliene se relochează în SUA

Un număr tot mai mare de start-upuri tehnologice israeliene se înregistrează în Statele Unite, atrase de fondurile americane şi politicile pro-business, dar și din cauza incertitudinii cauzate de reformele judiciare care au zguduit țara și au descurajat investitorii, transmite Reuters.

Această mișcare este neașteptată în contextul în care Israelul a reuşit în ultimul deceniu să convingă mai multe dintre start-upurile sale să se înregistreze în țară. S-ar putea să nu însemne mutarea în masă a locurilor de muncă în străinătate, sectorul tehnologic reprezentând 14% din locurile de muncă israeliene, dar înregistrarea companiilor sau a proprietăţii intelectuale în străinătate poate afecta locul în care se plătesc taxele şi, prin urmare, poate avea impact asupra veniturilor guvernamentale.

Antreprenorii şi investitorii au declarat pentru Reuters că au motive bune pentru relocarea în Statele Unite, şi în special în Delaware, care este considerat un stat pro-business şi un paradis fiscal, deoarece are taxe corporative scăzute şi nu are taxe de stat pe vânzări. Alții au adus în discuție, de asemenea, reforma judiciară a prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, susținută de guvernul său de dreapta, dar criticată de opoziție și de mare parte a populație, care o consideră un atac asupra democraţiei. Deşi reforma nu afectează direct sectorul tehnologic, Ian Amit, un fost ofiţer militar israelian, este preocupat de impactul acesteia și a decis să își relocheze afacerea. Incertitudinea afectează mediul de business ”Este multă incertitudine”, a spus Amit, care îşi va înregistra compania în Delaware.

Decizia lui este motivată de corupția și incertitudinea din Israel, fiind nesigur de maniera în care afacerea lui poate fi protejată de stat "din perspectivă fiscală, din perspectivă legală sau din perspectiva proprietăţii intelectuale". Industria tehnologică reprezintă aproape o cincime din PIB-ul Israelului și generează 30% din veniturile statului. Aproximativ 80% dintre noile start-upuri tehnologice israeliene lansate în 2023 au ales să se înregistreze în Delaware, în creştere cu 20% față de 2022, potrivit unui sondaj al Autorităţii Israeliene de Inovare (IIA).

”Faptul că sistemul judiciar este zdruncinat generează un nivel mare de incertitudine, iar investitorilor nu le place incertitudinea”, a declarat liderul IIA, Ami Applebaum. Avocatul Yair Geva a spus că firmele israeliene nu doar s-au înregistrat în Delaware, dar unele îşi extind diviziile de cercetare și cele operaționale în afara Israelului. ”Deci, este o problemă oarecum mai mare decât relocarea legală”, a spus acesta. Un sondaj realizat de Startup Nation Central pe 615 firme a arătat că 8% dintre start-upurile israeliene au început să-şi mute sediul în străinătate, iar 29% intenţionau să facă acest lucru în curând.

Unii antreprenori şi investitori au motivat că decizia de a se înregistra în Statele Unite a fost una de afaceri și nu una politică. La urma urmei, sectorul tehnologic al Israelului se bazează în mare măsură pe investiţiile străine, iar o scădere a finanţării pentru start-upuri în urma creşterii ratelor dobânzilor şi a prăbuşirii Silicon Valley Bank ar putea încuraja firmele să meargă acolo unde sunt banii. ”Dacă vrei să activezi într-o lume globală şi vrei investitori americani... aşa stau lucrurile”, a spus Ronen Feldman, fondator şi CEO al ProntoNLP.ai.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Statele Unite apreciază negocierile „constructive” dintre Israel și Hamas: „Aceste discuţii merg bine”
Statele Unite apreciază negocierile „constructive” dintre Israel și Hamas: „Aceste discuţii merg bine”
Există tot mai multe semne de progres în negocierile pentru încetarea focului în Fâşia Gaza şi schimbul de ostatici, a declarat joi directorul de comunicare al Consiliului Naţional de...
SUA a blocat o rezoluție ONU care cerea un armistițiu umanitar imediat în războiul din Gaza
SUA a blocat o rezoluție ONU care cerea un armistițiu umanitar imediat în războiul din Gaza
Statele Unite şi-au exercitat din nou dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU, blocând astfel un proiect de rezoluţie prin care se cerea un armistiţiu umanitar imediat în războiul...
#SUA, #Israel, #perocupare, #criza, #armata, #reforma judiciara , #Israel