Ceasul lui Hitler s-a vândut cu 1,1 milioane de dolari într-o licitație controversată

Sambata, 30 Iulie 2022, ora 15:11
5334 citiri
Ceasul lui Hitler s-a vândut cu 1,1 milioane de dolari într-o licitație controversată
Pe ceas sunt gravate trei date - ziua de naștere a lui Hitler, când a devenit cancelar german și când partidul nazist a câștigat alegerile./ FOTO: Casa de licitații Alexander Historical Auctions

Un ceas despre care se spune că ar fi aparținut liderului nazist Adolf Hitler a fost vândut pentru 1,1 milioane de dolari (900.000 de lire sterline) la o licitație din SUA.

Ceasul Huber, care a vândut unui ofertant anonim, are o svastică și inițialele AH gravate pe el. Liderii evrei au condamnat inițiativa casei de licitație Alexander Historical Auctions din Maryland.

Cu toate acestea, casa de licitații - care a vândut suveniruri naziste și în trecut - a declarat presei germane că scopul său este de a păstra istoria. În 2019, o pereche de chiloți aparținând soției lui Adolf Hitler, Eva Braun, s-a vândut la licitație pentru 3.700 de lire sterline. Chiloții de mătase roz brodați cu inițialele lui Braun provin dintr-o colecție privată europeană din Al Doilea Război Mondial și au fost vândute unui ofertant anonim din Marea Britanie care i-a cumpărat și cămașa de noapte din dantelă albă pentru 2.600 de lire sterline.

În aceeași licitație de la Humbert and Ellis Auctioneers din Towcester, o brățară oferită soției lui Hermann Goring, Emmy, a fost vândută pentru 1.850 de lire sterline.

Brățara placată cu aur, datată 1938, are un medalion central cu o svastică și se deschide pentru a dezvălui o poză a lui Hitler - al cărui confident era Goring.

Potrivit catalogul de produse, ceasul ar putea să fie un cadou pe care liderului fascist l-a primit, cu ocazia zilei de naștere, în anul în care a devenit cancelar al Germaniei, în 1933. Pe el sunt gravate trei date - ziua de naștere a lui Hitler, când a devenit cancelar german și când partidul nazist a câștigat alegerile.

Alte articole scoase la licitație au inclus o rochie care a aparținut soției lui Hitler, Eva Braun, poze cu autografe ale oficialilor naziști și o Steaua lui David din pânză galbenă imprimată cu cuvântul „Jude”, (evreu în germană).

Vorbind cu presa germană înainte de vânzare, Alexander Historical Auctions a spus că scopul său este păstrarea istoriei și că cele mai multe articole vândute sunt păstrate în colecții private sau donate muzeelor ​​Holocaustului.

„Fie că este o istorie bună sau rea, ea trebuie păstrată”, a declarat vicepreședintele Mindy Greenstein pentru Deutsche Welle. „Dacă distrugi istoria, nu există nicio dovadă că s-a întâmplat”.

Documentele furnizate de casa de licitații nu poat oferi dovada că Hitler a purtat cu adevărat ceasul. Dar o evaluare a unui specialist independent a concluzionat că „cel mai probabil“ îi aparține.

În ciuda faptului că ceasul a adus fost vândut cu peste 1 milion de dolari, suma este sub estimarea casei de licitații care se aștepta să primească între 2 și 4 milioane de dolari, scrie Deutsche Welle.

#SUA, #licitatie, #ceas, #adolf hitler, #eva braun, #chiloti , #stiri externe