Aliații NATO cred că SUA devin din ce în ce mai puțin de încredere, indiferent de cine va ajunge la Casa Albă

Luni, 12 Februarie 2024, ora 23:40
2359 citiri
Aliații NATO cred că SUA devin din ce în ce mai puțin de încredere, indiferent de cine va ajunge la Casa Albă
Donald Trump și Joe Biden au început lupta pentru Casa Albă

Pe măsură ce cresc șansele unei confruntări între Joe Biden și Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, aliații Americii se pregătesc pentru o perioadă agitată.

Mulți se tem că un al doilea mandat al lui Trump ar fi un cutremur, dar cutremurele abundă deja - și cresc îngrijorările că SUA ar putea deveni mai puțin fiabile, indiferent cine câștigă, potrivit unei analize AP.

Cu un electorat divizat și cu un blocaj în Congres, următorul președinte american ar putea fi cu ușurință consumat de provocările multiple de acasă - înainte de a începe măcar să abordeze punctele fierbinți din întreaga lume, de la Ucraina la Orientul Mijlociu. Verdictul recent al președintelui francez Emmanuel Macron a fost tranșant: "Prima prioritate a Americii este ea însăși". Liderii europeni devin din ce în ce mai înclinați să mărească cheltuielile militare și să creeze alianțe fără SUA.

Prima administrație Trump a testat legăturile dintre SUA și aliații săi, în special în Europa. Trump i-a luat în derâdere pe liderii unor națiuni prietene, inclusiv pe germanca Angela Merkel și pe britanică Theresa May, în timp ce i-a lăudat pe autoritari precum președintele turc Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin. El l-a numit pe Xi Jinping din China „genial” și pe Viktor Orban din Ungaria „un mare lider”.

În discursurile de campanie, Trump rămâne sceptic față de organizații precum NATO, deplângând adesea miliardele cheltuite de SUA pentru alianța militară al cărei sprijin a fost esențial pentru lupta Ucrainei împotriva invaziei Rusiei.

El a spus la un miting de sâmbătă că, în calitate de președinte, i-a avertizat pe aliații NATO că va încuraja Rusia „să facă orice dracu’ vrea” țărilor care nu și-au plătit cotizația în alianță. Trump a mai scris pe rețeaua sa de socializare că, în viitor, SUA ar trebui să pună capăt tuturor donațiilor de ajutor extern și să le înlocuiască cu împrumuturi.

„Trump îi expune pe soldații americani și europeni la un risc crescut“

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că Trump riscă să pună în pericol trupele americane și aliații acestora. „Orice sugestie conform căreia aliații nu se vor apăra unii pe alții subminează întreaga noastră securitate, inclusiv pe cea a SUA, și îi expune pe soldații americani și europeni la un risc crescut”, a spus el într-o declarație duminică.

Între timp, Biden a făcut din sprijinul pentru Ucraina o prioritate cheie și un imperativ moral. Dar afirmația lui Biden după alegerea sa din 2020 că „America s-a întors” pe scena globală nu a fost pe deplin susținută. Republicanii din Congres au blocat un nou ajutor militar pentru Ucraina, în timp ce influența Americii nu mai este aceeași în Orientul Mijlociu.

Thomas Gift, director al Centrului pentru politica americană de la University College London, a declarat că, indiferent cine va câștiga cursa prezidențială, direcția va fi aceeași - spre o planetă multipolară în care Statele Unite nu mai sunt „superputerea mondială incontestabilă”.

Dacă cei mai mulți lideri ai țărilor aliate se abțin să facă comentarii privind alegerile din SUA, sunt totuși conștienți de faptul că vor trebui să colaboreze cu eventualul câștigător, oricare ar fi acesta; în spatele scenei, guvernele vor face „munca de culise" de a stabili cu discreție legături cu echipele politice ale candidaților, a explicat Richard Dalton, fost diplomat britanic de rang înalt.

Dar mulți dintre aliații NATO europeni ai Americii sunt îngrijorați de faptul că, cu sau fără Trump, SUA devin mai puțin fiabile. Unii au început să vorbească deschis despre necesitatea membrilor să-și intensifice cheltuielile militare și să planifice o alianță fără Statele Unite.

Cancelarul german Olaf Scholz a spus că „în prezent vorbește mult la telefon cu colegii săi și le-a cerut să facă mai mult” pentru a sprijini Ucraina. Germania este al doilea cel mai mare donator de ajutor militar pentru Kiev, după SUA, dar Scholz a declarat recent pentru săptămânalul german Die Zeit că țara nu ar putea umple nici un gol pe cont propriu dacă „SUA ar înceta să mai fie un susținător”.

Semnal de alarmă în Polonia

Comentariile lui Trump de sâmbătă despre NATO au tras un semnal de alarmă în Polonia, care împarte granița cu Ucraina. „Avem un război fierbinte la granița noastră”, a declarat duminică premierul polonez Donald Tusk.

El a avertizat: „Trebuie să ne dăm seama că UE nu poate fi un gigant economic și civilizațional și un pitic când vine vorba de apărare, pentru că lumea s-a schimbat".

Între timp, Rusia este ocupată să consolideze legăturile cu China, Iranul și Coreea de Nord și să încerce să diminueze sprijinul internațional pentru Ucraina.

Macron a sugerat, de asemenea, că atenția americană este concentrată departe de Europa. Dacă prioritatea principală a Washingtonului este SUA, a doua sa prioritate este China, a remarcat el.

Trump are susținători în Europa, în special populiști pro-ruși precum Orban. Pe de altă parte, fostul premier britanic Boris Johnson a ridicat unele sprâncene când a susținut recent că „o președinție Trump ar putea fi exact ceea ce are nevoie lumea".

Johnson este un susținător puternic al Ucrainei în lupta sa împotriva invaziei rusești, în timp ce Trump l-a lăudat frecvent pe Putin și s-a lăudat că va pune capăt războiului în 24 de ore. Cu toate acestea, Johnson a declarat într-un articol din Daily Mail că nu crede că Trump ar „i-ar lăsa baltă pe ucraineni", ci, în schimb, ar ajuta Ucraina să câștige războiul, lăsând Occidentul mai puternic „și lumea mai stabilă".

Bronwen Maddox, directorul grupului de reflecție pentru afaceri internaționale Chatham House, a spus că astfel de argumente subestimează „cât de destabilizator” a fost Trump și, probabil, ar continua să fie dacă va fi reales.

„Pentru cei care spun că primul său mandat nu a afectat prea mult ordinea internațională, un răspuns este că a scos SUA din JCPOA, acordul de reducere a programului nuclear al Iranului. Accelerarea activității Iranului de atunci l-a adus mai aproape de bomba nucleară”, a spus ea în timpul unui discurs recent despre anul următor.

Biden a fost un critic al politicii lui Trump în Iran, dar nu a reușit să reconstruiască punți cu Teheranul, care continuă să-și încordeze mușchii în regiune.

Dalton, fost ambasador al Marii Britanii în Iran, a declarat că perspectivele pentru Orientul Mijlociu ar fi „puțin mai rele" sub Trump decât sub Biden. Totuți, în opinia lui, divergențele privind principalele tensiuni din regiune - conflictul israeliano-palestinian și ambițiile Iranului - vor fi limitate.

„Nicio administrație americană nu va face un efort serios pentru a rezolva diferendele cu Iranul prin diplomație", a declarat Dalton pentru The Associated Press. „Această navă a plecat cu ceva timp în urmă".

Între timp, palestinienii și susținătorii lor îl imploră pe Biden să tempereze sprijinul SUA pentru Israel, pe măsură ce numărul morților civili din războiul din Gaza crește. scrie AP.

Rivalii Americii nu își exprimă în mod deschis o preferință pentru rezultatul alegerilor din acest an

La fel ca aliații săi, rivalii Americii nu își exprimă în mod deschis o preferință pentru rezultatul alegerilor.

Trump a dezvoltat o relație puternică cu Erdogan din Turcia, numindu-i „prieteni foarte buni” în timpul unei întâlniri din 2019 la Casa Albă.

Cu toate acestea, relațiile Turcia-SUA au fost tensionate în timpul mandatului său. Administrația Trump a scos Turcia din proiectul său de luptă F-35 din cauza deciziei Ankara de a cumpăra sisteme de apărare antirachetă fabricate rusești, în timp ce Trump însuși a amenințat că va ruina economia Turciei.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat pentru CBS în ianuarie că nu „crede că va exista vreo diferență” între președinția lui Trump și cea a lui Biden. El a susținut că relațiile dintre Rusia și SUA au scăzut de la administrația lui George W. Bush.

În ceea ce privește China, unde reacția pozitivă a liderilor față de Trump a fost înlocuită cu taxe vamale și tensiuni în creștere, puține lucruri s-au schimbat sub conducerea lui Biden, care a dus mai departe poziția dură a predecesorului său față de rivalul strategic al Statelor Unite.

Zhao Minghao, profesor de relații internaționale la Universitatea Fudan din Shanghai, a declarat că, pentru China, cei doi candidați sunt ca „două boluri de otravă".

Gift, de la University College din Londra, a apreciat că tranziția la o lume mai fracturată „va avea lor indiferent dacă va fi ales Donald Trump sau Joe Biden”.

„Este doar, cumva, realitatea”, a spus el, citat de AP.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Politico: Intrarea târzie a lui Klaus Iohannis în cursa pentru șefia NATO este văzută de unii membri ca o divizare a unității alianței
Politico: Intrarea târzie a lui Klaus Iohannis în cursa pentru șefia NATO este văzută de unii membri ca o divizare a unității alianței
România și-a anunțat joi, 22 februarie, aliații că președintele Klaus Iohannis ia în considerare posibilitatea de a candida pentru funcția de secretar general al NATO. Mișcarea de ultim...
Joe Biden despre declarațiile lui Trump care au îngrozit Occidentul: „Un atac asupra unuia este un atac asupra tuturor”
Joe Biden despre declarațiile lui Trump care au îngrozit Occidentul: „Un atac asupra unuia este un atac asupra tuturor”
Preşedintele Joe Biden l-a criticat din nou, marţi, pe predecesorul său la Casa Albă, Donald Trump, spunând că sunt periculoase declaraţiile acestuia prin care a contestat principiul...
#SUA, #NATO, #Donald Trump, #Joe Biden, #aliati, #costuri , #alegeri SUA