Curajul de a continua să trăiești: scriitorul aflat sub protecția poliției după publicarea cărții despre mafia napolitană

Sambata, 13 August 2022, ora 23:01
3170 citiri
Curajul de a continua să trăiești: scriitorul aflat sub protecția poliției după publicarea cărții despre mafia napolitană
Scriitorul italian Roberto Saviano/ FOTO: Captură Youtibe

A doua zi după atacul asupra autorului „Versuri satanice”, autorul și jurnalistul italian Roberto Saviano, el însuși sub protecția poliției de la publicarea cărții sale despre mafia napolitană, salută puterea imensă a lui Rushdie care, în ciuda fatwai împotriva sa, a ales să trăiască liber.

„Loviturile care au despicat carnea lui Salman Rushdie au lovit un om liber”, a scris Roberto Saviano, a doua zi după atacul asupra scriitorului americano-britanic de origine indiană. Pe 12 august, Rushdie se afla în Chautauqua, New York, pentru o conferință, când a fost atacat și înjunghiat în mod repetat.

Sub influența unei fatwa de mai bine de treizeci de ani pentru că a scris „Versetele sataniceice“, „Salman era conștient că un astfel de eveniment ar putea avea loc”, continuă Roberto Saviano în Corriere della Sera.

După ce ayatollahul Khomeini, acuzându-l de blasfemie, a cerut uciderea lui în 1989, „dispăruse literalmente. Se închisese într-o bula de protecție totală, schimbându-și în permanență adresele și trăind înconjurat de poliție și vehicule blindate. Dar după câțiva ani, se hotărâse să-și găsească din nou o viață liberă. Și asta a făcut, salută scriitorul și jurnalistul italian, care el însuși a trăit sub strictă protecție a poliției de la publicarea anchetei sale asupra mafiei napolitane,Gomora: „Salman s-a îndrăgostit, s-a căsătorit de mai multe ori și a mers la toate festivalurile literare posibile. A ales să nu-și lase dușmanii să-l forțeze să trăiască ascuns, supravegheat, supra-asigurat.”

„Când am aflat că a fost înjunghiat, nu m-am gândit, ca mulți alții, că Salman a greșit că a trăit fără escortă de poliție și că, dacă ar fi fost protejat, atacul nu ar fi avut loc”. spune Saviano.

„M-am gândit, dimpotrivă, la curajul său de a trăi din plin: practic, rana acestei lame cântărește doar câteva clipe față de anii de viață de care a reușit să scape de amenințarea fanatismului și a condamnării bigoților. Salman a câștigat deja, dragostea lui fanatică pentru viață a alungat fanatismul mortal care dorea să-l oblige să trăiască retras, precaut și discret . Orice s-ar întâmpla, este triumful lui,” a mai scris Saviano.

Scriitori, prieteni și politicieni au postat mesaje de susținere pentru Salman Rushdie

Scriitori, politicieni, organizații și prieteni au postat mesaje de susținere pentru Salman Rushdie, unul dintre cele mai mari nume din lumea literară, care a fost înjunghiat vineri seară pe o scenă din New York.

Printre aceștia se numără scriitorul Stephen King, care l-a susținut pe Rushdie în timpul amenințărilor cu moartea. Atunci când un lanț de librării din SUA a vrut să retragă de la vânzare romanul „Versetele satanice”, King le-ar fi spus: "Dacă nu vindeți Versetele satanice, nu-l vindeți nici pe Stephen King", potrivit BBC „Ce fel de nemernic înjunghie un scriitor, oricum? Nenorocitule!”, a mai scris King.

„Este un om bun și strălucit și sper că este bine”, a scris și scriitorul Neil Gaiman care s-a declarat „șocat și îndurerat ” să vadă că prietenul său Salman Rushdie a fost atacat înainte de o conferință.

Scriitorul de origine afgană Khaled Hosseini, autorul romanului „Vânătorii de zmeie”, s-a declarat „îngrozit” de incident.

Consiliul Musulman al Marii Britanii este cea mai recentă organizație care a condamnat atacul comis în SUA împotriva autorului Salman Rushdie.

"O astfel de violență este greșită, iar autorul trebuie adus în fața justiției", se arată într-un tweet.

Editura Penguin Random House, editorul lui Salman Rushdie, s-a alăturat condamnării atacului, descriindu-l drept un "atac public violent".

„Suntem profund șocați și îngroziți să auzim de atacul asupra lui Salman Rushdie... Condamnăm această agresiune publică violentă, iar gândurile noastre sunt alături de Salman și de familia sa în aceste momente dureroase”, a scris Markus Dohle, CEO Penguin Random House.

PEN America, o organizație care îi apără pe scriitorii din întreaga lume, s-a declarat, de asemenea, "șocată și îngrozită" să afle că Rushdie i-a scris vineri dimineață, oferindu-se "să ajute scriitorii ucraineni".

Boris Johnson s-a declarat „consternat că Sir Salman Rushdie a fost înjunghiat în timp ce îşi exercita un drept pe care nu ar trebui să încetăm niciodată să-l apărăm”, referindu-se la libertatea de expresie.

Parlamentarii britanici au reacționat la rândul lor la atacul asupra scriitorului britanic Salman Rushdie.

Candidatul conservator la șefia partidului, Rishi Sunak, a declarat că a fost "șocat" să audă de atacul asupra lui Rushdie, pe care l-a numit "un campion al libertății de exprimare și al libertății artistice".

Secretarul britanic pentru afaceri Kwasi Kwarteng s-a declarat "îngrozit" și a reiterat apelul de a "proteja scriitorii la fel de mult ca și scrisul".

Ministrul Culturii, Nadine Dorries, a condamnat atacul "oribil" asupra unui "gigant literar și unul dintre marii apărători ai libertății de exprimare".

Emmanuel Macron și-a promis vineri sprijinul pentru scriitorul Salman Rushdie, care a fost înjunghiat în gât în timp ce se pregătea să țină o conferință în statul New York, asigurând că "suntem acum, mai mult ca niciodată, alături de el", potrivit AFP.

"Timp de 33 de ani, Salman Rushdie a întruchipat libertatea și lupta împotriva obscurantismului. Ura și barbaria tocmai l-au lovit, laș", a declarat șeful statului francez pe Twitter, afirmând că "lupta lui este a noastră, universală".

Citește și:
Macron vrea o plafonare a prețului la energie: ”SUA, Norvegia, nu vom plăti gazele naturale de patru ori mai scump decât le vindeți industriașilor voștri”
Macron vrea o plafonare a prețului la energie: ”SUA, Norvegia, nu vom plăti gazele naturale de patru ori mai scump decât le vindeți industriașilor voștri”
Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a angajat joi să-i ”convingă” pe ceilalţi europeni - pentru a depăşi astfel reticenţe ale Germaniei - în favoarea unui mecanism de plafonare...
China acuză SUA pentru lansarea rachetelor balistice nord-coreene
China acuză SUA pentru lansarea rachetelor balistice nord-coreene
China a acuzat miercuri Statele Unite pentru lansarea rachetelor balistice nord-coreene, spunând că Washingtonul "otrăveşte" mediul de securitate din regiune, în cadrul unei reuniuni a...