Boeing intenționează să furnizeze Ucrainei proiectile cu o rază de acțiune de 150 de kilometri. Ar însemna o revoluție pentru arsenalul militar al Kievului

Luni, 28 Noiembrie 2022, ora 23:34
2877 citiri
Boeing intenționează să furnizeze Ucrainei proiectile cu o rază de acțiune de 150 de kilometri. Ar însemna o revoluție pentru arsenalul militar al Kievului
Proiectilele GLSDB/ FOTO: Saab

Pentagonul ia în considerare o propunere a companiei Boeing de a furniza Ucrainei proiectile ieftine de înaltă precizie care să permită Kievului să lovească mult în spatele trupelor ruse la o distanță de până la 150 de kilometri, informează Reuters.

Boeing a propus ca sistemul numit „Ground-Launched Small Diameter Bomb” (GLSDB) să fie trimis forțelor armate ucrainene, estimând că acesta ar putea ajunge la Kiev cel mai devreme în primăvara lui 2023, potrivit unui document obținut de jurnaliștii de la Reuters și a cărui autenticitate a fost confirmată de 3 persoane familiare cu planul.

Marele atu al acestui sistem este că el combină o bombă GBU-39 de diametru redus cu motorul de rachetă M26, ambele fiind pe larg disponibile în depozitele de armament ale Statelor Unite.

Proiectilele GLSDB combină bomba de diametru mic GBU-39 (SDB) cu motorul de rachetă M26.

Deși Statele Unite au respins cererile pentru o rachetă ATACMS cu o rază de acțiune de 297 km, raza de acțiune a GLSDB de 150 km va permite Ucrainei să lovească ținte militare în spetele ocupanților care anterior erau inaccesibile.

GLSDB-urile sunt ghidate de GPS, pot depăși unele interferențe electronice și pot fi utilizate în toate condițiile meteorologice și împotriva vehiculelor blindate.

Motorul rachetei M26 este relativ accesibil, iar GBU-39 costă aproximativ 40.000 de dolari bucata, ceea ce face ca obuzele GLSDB să fie ieftine.

Sistemele GLSDB sunt produse de Boeing în parteneriat cu compania suedeză de armament SAAB, dezvoltarea acestora începând încă din 2019.

Bombele GBU-39 care ar urma să fie focosul folosit de sisteme au mici aripi rabatabile care le permit să planeze peste 100 de kilometri dacă sunt lansate din avion și pot lovi ținte cu un diametru de doar un metru.

În plus, fiecare bombă costă doar 40.000 de dolari, un preț foarte scăzut comparativ cu alte arme livrate Ucrainei iar motorul de rachetă folosit de GLSDB este disponibil în cantități mari în depozitele de armament americane.

Deși Boeing a produs deja câteva sisteme GLSDB, până ca acestea să poată ajunge la Kiev există numeroase obstacole. Planul propus de compania americană prevede ca ea să obțină o derogare de la o revizuire pe larg privind costurile care să asigure Pentagonul că va obține cea mai bună înțelegere posibilă.

Aprobarea sa ar putea stârni nemulțumiri în Congresul american în contextul în care un grup semnificativ de aleși republicani au cerut deja un audit asupra livrărilor de armament către Ucraina.

Orice înțelegere ar presupune de asemenea ca cel puțin 6 furnizori să își accelereze livrările de părți componente și servicii pentru a putea produce rapid sistemele GLSDB.

Doug Bush, responsabilul armatei americane pentru achizițiile de arme, le-a declarat reporterilor de la Pentagon săptămâna trecută că este analizată și ideea accelerării producției de obuze cu calibrul de 155 de milimetri, acestea fiind în prezent produse doar la fabrici ale guvernului de la Washington.

Pentagonul ar vrea însă ca aceste proiectile de care forțele ucrainene au mare nevoie să poată fi produse și de contractori privați din domeniul apărării.

Citește și:
SUA au deschis o linie telefonică unde ucrainenii pot raporta fapte de corupție și pe profitorii de război
SUA au deschis o linie telefonică unde ucrainenii pot raporta fapte de corupție și pe profitorii de război
SUA au deschis o linie telefonică telefonică la care oricine poate suna anonim pentru a raporta fapte de corupție în domeniul ajutorului militar al SUA pentru Ucraina, abuz sau abuz sexual,...
SUA ar putea trimite în Ucraina versiunea „digitală“ a tancului Abrams, mai modernă și „mai letală”
SUA ar putea trimite în Ucraina versiunea „digitală“ a tancului Abrams, mai modernă și „mai letală”
SUA vor trimite tancul M1A2 Abrams în Ucraina, care are capacități îmbunătățite semnificativ în comparație cu modelul anterior M1A1, relatează CNN. Secretarul de presă adjunct al...