Șeful Pentagonului: SUA vor „întoarce fiecare piatră” până la găsirea sursei scurgerii documentelor secrete

Miercuri, 12 Aprilie 2023, ora 22:40
2052 citiri
Șeful Pentagonului: SUA vor „întoarce fiecare piatră” până la găsirea sursei scurgerii documentelor secrete
Lloyd Austin, șeful Pentagonului/ FOTO: NPR

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat marți, 11 aprilie, că Statele Unite vor investiga recenta presupusă scurgere de documente clasificate până când sursa va fi găsită.

„Vom continua să investigăm și să răsturnăm fiecare piatră până când vom găsi sursa și amploarea acesteia”, a spus Austin în timpul unei conferințe de presă la Departamentul de stat.

Anchetatorii lucrează pentru a determina ce persoană sau grup ar fi avut capacitatea și motivația de a publica rapoartele de informații. Scurgerile ar putea fi cea mai dăunătoare divulgare a informațiilor guvernului SUA de la publicarea în 2013 a mii de documente pe WikiLeaks.

Milancy Harris, subsecretar adjunct al apărării pentru informații și securitate, conduce ancheta Pentagonului pentru a evalua impactul potențial al documentelor scurse, a declarat un oficial american pentru Reuters.

Unele dintre cele mai sensibile informații se presupune că sunt legate de capacitățile și deficiențele militare ale Ucrainei, iar un document menționează numărul mic de trupe ale forțelor speciale occidentale din țară.

Departamentul de Justiție a deschis o anchetă penală pentru dezvăluirea documentelor.

Circa 100 de documente, unele marcate „Strict Secret”, altele destinate doar comunității americane de informații sau celei militare au ajuns în ultimele zile în fața publicului din întreaga lume.

Pagina de investigație Bellingcat publică o analiză a lui Aric Toler, care reface traseul documentelor și demontează o serie din declarațiile formulate în ultimele zile, inclusiv de autorități.

Documentele ar fi apărut prima dată pe aplicația Discord, destinată conversațiilor text, video sau audio în grupuri orientate în principal spre diverse teme specifice jocurilor online.

Unul dintre grupurile de discuție de pe Discord unde au apărut în martie unele dintre documente viza jocul video Minecraft.

De pe Discord, documentele au fost preluate de utilizatori și distribuite pe pagini precum 4Chan (un forum web), înainte de a ajunge pe site-uri mai populare precum Telegram și Twitter.

Dezvăluirile, „un coșmar” pentru SUA

Documentele privind războiul din Ucraina, care fac obiectul celei mai recente scurgeri de informații de securitate, sunt în multe privințe cu totul altceva decât telegramele Departamentului de Stat publicate de Wikileaks și secretele Agenției Naționale de Securitate făcute publice de Edward Snowden, relatează NYT.

În urmă cu 13 ani, scurgerea făcută de Wikileaks permitea o privire în munca de zi cu zi diplomaților americani, dezvăluind totul de la îndoieli privind aliați ezitanți la o privire în culisele pregătirilor Washington-ul pentru o eventuală prăbușire a Coreei de Nord sau pentru un potențial succes nuclear al Iranului.

Dar cele circa 100 de documente cu informări operaționale despre războiul din Ucraina, care au fost dezvăluite recent, deși nu sunt nici pe departe la fel de cuprinzătoare ca celelalte scurgeri, au totuși o relevanță diferită: în primul rând, sunt de actualitate și oportune.

În plus, unele dintre cele mai sensibile materiale - hărți despre apărarea aeriană ucraineană și detalii cu privire la planurile secrete ale Coreei de Sud de a livra 333.000 de gloanțe, adică muniții de care Ucraina are mare nevoie în vederea contraofensivei sale de primăvară - sunt documente cu o vechime de nici 40 de zile.

Ceea ce face ca aceste dezvăluiri să fie extrem de dăunătoare este cât de proaspete sunt aceste documente etichetate drept „secrete” sau „top secret”, laolaltă cu indiciile pe care le conțin privind operațiuni viitoare, au admis oficiali ai administrației americane.

Cele peste 100 de pagini de slide-uri și informări nu lasă nicio îndoială în privința a cât de adânc sunt Statele Unite angajate în desfășurarea zilnică a războiului, furnizând informații și logistică de mare precizie, ceea poate fi o explicație pentru reușitele Ucrainei de până acum. Cu toate că președintele SUA Joe Biden a interzis trupelor americane să apese efectiv pe trăgaci și a blocat trimiterea de arme care să lovească adânc în teritoriul rusesc, totuși documentele arată destul de clar faptul că, la un an de la invazie, Statele Unite sunt puternic implicate în rest în aproape orice altceva, notează NYT.

De pildă, Statele Unite furnizează date detaliate privind țintele și coordonează fluxul logistic lung și complex prin care sunt livrate arme ucrainenilor. Mai mult, după cum arată un document datat 22 februarie, oficialii americani fac planuri în avans pentru anul în care bătălia pentru Donbas "se îndreaptă probabil spre un impas" care va zădărnici obiectivul președintelui rus Vladimir Putin de a cuceri regiunea, dar și obiectivul Ucrainei de a-i expulza pe invadatori.

Un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații occidentale a descris dezvăluirile ca fiind „un coșmar”. Dmitri Alperovitci, președintele de origine rusă al ONG-ului Silverado Policy Accelerator, cunoscut îndeosebi pentru munca de pionierat în domeniul securității cibernetice, a comentat duminică că are temeri în privința aspectelor în care scurgerea ar putea dăunătoare. El a subliniat că printre acestea se numără posibilitatea ca serviciile secrete rusești să poată folosi paginile, distribuite pe Twitter și Telegram, „pentru a și da seama de mijloacele prin care colectăm”, planurile GRU, serviciul de informații militare al Rusiei, și mișcările unităților militare.

Documente sensibile

De fapt, documentele publicate până în prezent sunt instantanee asupra modului în care Statele Unite s-au raportat la războiul din Ucraina. Multe pagini par să fie desprinse din rapoartele de informare care circulă printre șefii de stat major, iar în unele cazuri actualizări din centrul de operațiuni al CIA. Acestea sunt un amestec de informații privind desfășurările actuale de forțe, dar și proiecțiile americane privind locul în care ar putea fi amplasate luna viitoare sistemele de apărare aeriană pe care țările se grăbesc să le trimită în Ucraina, scrie The New York Times.

Printre aceste documente se află și o serie de avertismente timpurii despre modul în care Rusia ar putea riposta, dincolo de Ucraina, dacă războiul se prelungește. Un document al CIA menționează un grup de hackeri pro-ruși care a reușit să pătrundă în rețeaua de distribuție a gazului din Canada și care "primea instrucțiuni de la un presupus ofițer al Serviciului Federal de Securitate (FSB) pentru a menține accesul la rețeaua informatică a infrastructurii de gaz a Canadei și a aștepta instrucțiuni suplimentare". Până în prezent, nu există nicio dovadă că actorii ruși au declanșat un atac distructiv, dar aceasta a fost îngrijorarea explicită exprimată în document.

Din cauza naturii extrem de sensibile a acestor avertismente, multe dintre aceste documente "strict secrete" sunt limitate la oficialii americani sau la alianța de partajare a informațiilor "Five Eyes" din care fac parte Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă și Canada. Țările din acest grup au un acord informal de a nu-i spiona pe ceilalți membri. Dar a reieșit că nu este cazul și în privința altor aliați și parteneri.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Răspunsul lui Netanyahu la sancțiunile anunțate de SUA: ”Mă voi opune din toate puterile”
Răspunsul lui Netanyahu la sancțiunile anunțate de SUA: ”Mă voi opune din toate puterile”
După ce sâmbătă, 20 aprilie, au apărut în presă informaţii conform cărora Statele Unite intenţionează să sancţioneze batalionul Netzah Yehuda pentru operaţiunile în Cisiordania,...
#SUA, #Pentagon, #Lloyd Austin, #ancheta, #scurgeri, #documente secrete, #razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie , #Razboi Ucraina