Moscova susține că scurgerea de documente secrete ale SUA ar putea fi o dezinformare deliberată menită să afecteze Federația Rusă

Joi, 13 Aprilie 2023, ora 10:33
1685 citiri
Moscova susține că scurgerea de documente secrete ale SUA ar putea fi o dezinformare deliberată menită să afecteze Federația Rusă
Docenmente secrete apărute pe rețelele sociale/ FOTO: Twitter

Ministrul adjunct rus de externe, Serghei Riabkov, a admis că scurgerea de documente secrete ale Statelor Unite ar putea fi o dezinformare difuzată în mod deliberat.

Diplomatul a spus că o astfel de abordare este o posibilă tehnică folosită în condițiile unui război hibrid.

Viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov, a admis că scurgerea de documente clasificate americane ar putea fi dezinformare, o știre deliberat falsă menită să inducă în eroare Federația Rusă.

„Nu avem o poziție, probabil pentru unii este interesant să studieze aceste documente, dacă sunt documente, sau poate că acestea sunt o dezinformare, o ştire deliberat falsă, difuzată cu un scop“, a spus el miercuri, 12 aprilie, răspunzând la o întrebare adresată de TASS despre ce poziție are Moscova față de această situație și cu ce poate avea legătură această scurgere de informații.

„Deoarece Statele Unite sunt parte în acest conflict și, de fapt, poartă un război hibrid împotriva noastră, astfel de trucuri sunt posibile pentru a induce în eroare inamicul, mai exact Federația Rusă“, a menționat ministrul adjunct de externe.

„Nu declar absolut nimic, ci doar admit că aici poate fi vorba despre un scenariu, poate fi vorba despre diferite tipuri de scenarii, modele care sunt posibile“, a adăugat Riabkov. „Drept urmare, probabil, experții înțeleg mai bine cât de mult acest fapt poate corespunde realității. Au existat anterior situații, ne amintim despre ele, când documente autentice au fost făcute publice, puse la dispoziția publicului. Acesta este un fapt. Cât de multe motive reale are acest tămbălău pentru mine personal rămâne un subiect deschis“, a conchis ministrul adjunct de externe al Federației Ruse.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „La fel ca toată lumea, nu cunoaștem gradul de credibilitate al acestor documente”.

„Dar chiar și fără a le lua în considerare, cu mult timp înainte de apariția acestor documente, am avut și încă mai avem informații că mulți luptători și instructori din țările NATO, inclusiv din Regatul Unit, participă la operațiuni de luptă”, a mai susținut Peskov.

Reacția Moscovei a venit după ce zeci de fotografii ale documentelor - dintre care unele indică un presupus spionaj asupra aliaților și partenerilor, inclusiv Israel, Coreea de Sud și Ucraina - au fost găsite pe Twitter, Telegram, Discord și alte site-uri în ultimele zile, deși este posibil ca unele să fi circulat online de ceva timp.

Multe dintre documente nu mai sunt disponibile pe site-urile pe care au apărut prima dată, fiind între timp șterse.

Presa americană a raportat că Pentagonul și Departamentul de Justiție al SUA au lansat o investigație, din cauza scurgerii de documente secrete referitoare la planurile Washingtonului și NATO de a pregăti forțele armate ucrainene pentru o contraofensivă. Numeroase materiale care dezvăluie date despre graficul de aprovizionare cu arme și numărul de trupe au fost publicate, în special, pe Twitter și pe Telegram.

Pe 7 aprilie, The New York Times a raportat că alte documente secrete americane consacrate subiectului ucrainean au apărut pe internet. Potrivit publicației, au fost găsite și materiale legate de Orientul Mijlociu și de China.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Sprijinul deplin al Rusiei pentru Coreea de Nord ar putea „crește apetitul lui Kim Jong-un pentru risc“ atunci când vine vorba de amenințarea Coreei de Sud și de exportul de arme în...
#SUA, #pentagonleaks, #documente, #Rusia, #dezinformare, #Ucraina razboi , #Razboi Ucraina
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
S-au prins și iei? Sau, citit-au,