Cum a fost posibil să ajungă secretele SUA pe mâna unui tânăr din Garda Națională. "Orice afirmație potrivit căreia ar fi agent rus este categoric falsă"

Vineri, 14 Aprilie 2023, ora 11:30
3108 citiri
Cum a fost posibil să ajungă secretele SUA pe mâna unui tânăr din Garda Națională. "Orice afirmație potrivit căreia ar fi agent rus este categoric falsă"
Jack Teixeira, tânărul acuzat că a postat documente secrete pe rețelele sociale/ FOTO: CNN

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) al SUA l-a reţinut joi, 13 aprilie, la North Dighton, Massachusetts, pe presupusul autor al recentei scurgeri de documente militare secrete ale Pentagonului, stânjenitoare pentru Washington şi care pare a fi cea mai gravă breşă în sistemul american de securitate din ultimul deceniu.

Jack Teixeira lucra în domeniul IT, iar "scurgerea de informații a fost un act criminal deliberat" spun oficialii de la Pentagon. Anchetatorii îl urmăreau la fiecare pas de câteva zile și plănuiau să îl aresteze la locul de muncă.

Cum nu a mai mers joi, 13 aprilie, la serviciu, agenții care erau deja poziționați în fața casei unde locuia cu mama sa l-au așteptat până a ieșit, apoi l-au încătușat. Tânărul ar fi liderul grupului de discuții online al platformei Discord, populară în rândul amatorilor de jocuri video, acolo unde ar fi fost publicate inițial documentele clasificate ale Pentagonului. A fost arestat de agenții federali în apropierea casei sale, într-un orășel de lângă Boston.

Suspectul era înrolat din 2019 în Garda Națională Aeriană americană din Massachusetts. Lucra ca specialist în sisteme de transport cibernetic. Un astfel de job presupune operarea uriașei rețele de comunicații ce leagă departamentele din Statele Unite ale Forțelor Aeriene cu cele din alte zone ale lumii.

În grupul de gameri din care făcea parte era cunoscut sub pseudonimul OG, adică Original Gangster. Washington Post a vorbit cu unul dintre cei 20-30 de membri ai grupului din diferite țări.

”Am aflat pentru prima dată despre aceste documente acum șase-opt luni. Eram pe un server Discord cu numele „Thug Shaker Central”, iar pe acest canal erau postate documente clasificate de către un utilizator pe care, deocamdată, îl voi numi „OG”. La început, documentele erau adesea prezentate ca fiind „Ucraina versus Rusia”, dar încet-încet s-au transformat în informații despre orice", a spus membru grupului jurnaliștilor WP.

Pe lângă faptul că divulga secrete de stat, OG "prognoza și evenimente majore, înainte să ajungă pe prima pagină a ziarelor", a spus un alt membru al grupului, intervievat de reporterii americani.

”Era un tânăr carismatic, care iubea natura, pe Dumnezeu, căruia îi plăcea să tragă cu arma și să ia parte la curse de mașini. Era un tip inteligent. Fără îndoială, știa că acele lucruri sunt ilegale. Orice afirmație potrivit căreia ar fi un agent rus sau pro-rus este categoric falsă", a spus un al memebru al grupului.

Suspectul va fi adus vineri, 14 aprilie, în fața unui judecător din Boston.

Pentagonul ordonă o revizuire internă a procedurilor de securitate după scurgerea masivă de documente confidenţiale

Ministrul apărării american Lloyd Austin a ordonat joi o revizuire internă a procedurilor de securitate în cadrul instituţiei sale după ceea ce ar putea fi una dintre cele mai mari scurgeri de documente confidenţiale din ultimul deceniu, relatează EFE.

Presupusul autor al scurgerii de documente, care conţineau în principal informaţii despre războiul din Ucraina, este un tânăr de 21 de ani care a fost arestat joi în Massachusetts.

Într-o primă reacţie, Austin a salutat arestarea rapidă a suspectului de către FBI şi a declarat că este hotărât să acorde întregul său sprijin şi cooperare în cadrul anchetei.

În acelaşi timp, ministrul apărării a anunţat că l-a însărcinat pe secretarul adjunct pentru informaţii şi securitate să iniţieze o revizuire a procedurilor de "acces, responsabilitate şi control" ale serviciilor de informaţii din cadrul departamentului pentru "a preveni ca acest tip de incident să se mai întâmple".

"Nu voi ezita să iau orice măsuri suplimentare necesare pentru a proteja secretele naţiunii noastre", a declarat Lloyd într-un comunicat.

Autorităţile americane nu au dezvăluit încă detalii despre modul în care au avut loc scurgerile de informaţii, dar The Washington Post a contactat o cunoştinţă a lui Teixeira, care a declarat că acesta a postat documentele pentru că voia să impresioneze alţi tineri cu care interacţiona pe platforma Discord.

Potrivit publicaţiei, Teixeira a accesat documentele la baza Gărzii Naţionale unde lucra, le-a luat acasă şi le-a postat pe Discord, platformă populară printre fanii jocurilor video.

Ulterior, aceste documente au fost diseminate pe alte reţele de socializare, cum ar fi Telegram, şi au ajuns în primele pagini ale marilor ziare din întreaga lume.

Cea mai mare parte a documentelor divulgate se referă la războiul din Ucraina şi oferă detalii despre planurile SUA şi NATO de a consolida ofensiva ucraineană.

În plus, informaţiile sugerează că este posibil ca Washingtonul să-i fi spionat pe unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai săi, cum ar fi Ucraina însăşi, Coreea de Sud şi Israelul.

Dar există temerea că ar mai fi și alte documente în circulație, pe lângă cele care au apărut deja pe rețelele sociale deschise și în mass-media. În ultimele ore, agenții FBI i-au percheziționat locuința.

Cine e fotbalistul român care se apropie de câștigarea Cupei Campionilor
Cine e fotbalistul român care se apropie de câștigarea Cupei Campionilor
Echipa americană Columbus Crew, cu românul Alexandru Măţan introdus pe final, a învins formaţia mexicană Monterrey cu scorul de 2-1, miercuri, pe teren propriu, în prima manşă a...
Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliţia a început să aresteze paşnic studenţii protestatari de la University of Southern California miercuri seara, la câteva ore după ce forţele de ordine au arestat violent la o...
#SUA, #pentagonleaks, #scurgere informatii, #documente secrete, #arestare, #Jack Teixeira , #SUA