Proteste naționale în SUA după ce poliţia a difuzat imagini cu arestarea barbară ce a dus la moartea unui tânăr de culoare

Sambata, 28 Ianuarie 2023, ora 19:40
2626 citiri
Proteste naționale în SUA după ce poliţia a difuzat imagini cu arestarea barbară ce a dus la moartea unui tânăr de culoare
Tyre Nichols a murit după ce a fost batur de politiști/ FOTO: MEMPHIS POLICE DEPARTMENT

În Statele Unite s-au declanşat proteste la scară naţională după ce poliţia a difuzat imagini cu arestarea unui tânăr de culoare. Pe 7 ianuarie el a fost reţinut şi bătut de mai mulţi ofiţeri. După trei zile de la arestare, suspectul, în vârstă de 29 de ani, a murit în spital.

Mii de americani au ieşit în stradă în diverse oraşe. La New York poliţia a intervenit în forţă împotriva manifestanţilor.

Prima înregistrare video dată publicităţii de poliţie arată cum ofiţerii îl smulg pe Nichols din maşina şi îl lovesc încercând să îl întindă pe carosabil pentru a-i pune cătuşe. Unul dintre poliţişti foloseşte un spray cu piper. Cei cinci ofiţeri au fost concediaţi.

Împotriva lor a fost deschisă o acţiune în justiţie pentru crimă de gradul doi, asalt, răpire, acţiune profesională greşită şi oprimare.

Tatăl unui copil de patru ani, Tyre Nichols, a devenit noul simbol al luptei pentru justiţie rasială.

Preşedintele american Joe Biden a discutat vineri la telefon cu RowVaughn Wells şi Rodney Wells, mama şi tatăl vitreg al lui Tire Nichols, un afro-american care a murit la trei zile după ce a fost bătut de poliţişti de culoare, a informat Casa Albă, scrie AFP.

Preşedintele SUA "le-a transmis personal condoleanţe" şi "a lăudat curajul şi puterea lor", a indicat preşedinţia americană, cu câteva ore înainte de publicarea anunţată a unei înregistrări video cu arestarea, care a avut loc pe 7 ianuarie la Memphis (Tennesse).

Şefa poliţiei din Memphis, Cerelyn Davis, a avertizat că înregistrarea video arătând arestarea lui Tire Nichols pentru o simplă infracţiune de circulaţie este "comparabilă, dacă nu şi mai rea" cu cazul lui Rodney King, arestat violent de poliţie în 1991. Achitarea, un an mai târziu, a celor patru poliţişti implicaţi a declanşat revolte fără precedent la Los Angeles.

Citește și:
”Rebelul” Victoraș Micula, colaborator al poliției. Documentul de ”bună purtare” care l-a scăpat de arest
”Rebelul” Victoraș Micula, colaborator al poliției. Documentul de ”bună purtare” care l-a scăpat de arest
În procesul în care Victor Micula este judecat la Tribunalul Bihor alături de patru poliţişti acuzaţi că i-au furnizat datele altor persoane şi chiar l-au lăsat să acceseze bazele de...
”O amiciție primejdioasă”. Dilemele occidentalilor în relația cu China
”O amiciție primejdioasă”. Dilemele occidentalilor în relația cu China
”Plasându-se de partea Moscovei, Beijingul se îndepărtează și mai mult de partenerii lui comerciali din Europa și de SUA, de care depinde creșterea economică a Chinei. Tactic vorbind,...
#SUA, #proteste, #arestare, #tanar de ciuluare, #politie, #deces, #Tyre Nichols , #SUA
Comentarii