Viktor Bout, celebrul traficant de arme rus implicat într-un schimb de prizonieri cu starul american de baschet Brittney Griner, a spus că i-a urat noroc jucătoarei WNBA când au trecut unul pe lângă celălalt săptămâna trecută, la Abu Dhabi.
„I-am urat noroc, chiar mi-a întins mâna”, a declarat Bout, poreclit „Negustorul morții”, pentru rețeaua de televiziune de stat RT din Rusia, potrivit The Washington Post.
”Tradiția noastră este să urăm tuturor noroc și fericire”, spune traficantul de arme.
Întrebat dacă Griner a interacționat cu el în timpul schimbului la nivel înalt, bărbatul de 55 de ani a spus: „Da, a făcut-o și am simțit că este foarte pozitivă față de mine”.
Videoclipul editat cu schimbul celor doi, difuzat de presa de stat rusă, nu pare să arate însă că cei doi discută, iar Brittney Griner nu a comentat presupusa interacțiune.
În filmare, baschetbalista poate fi văzută flancată de trei bărbați ruși în costume, iar Bout este însoțit de un american. Cei doi trec unul pe lângă altul înainte ca ”Negustorul morții” să-i îmbrățișeze pe ruși și Brittney să plece cu americanul.
Kremlinul a subliniat că schimbul de prizonieri dintre SUA şi Rusia, care i-a implicat pe baschetbalista americană Brittney Griner şi pe fostul comerciant de arme Viktor Bout (But), nu a pus capăt „crizei” dintre cele două ţări.
„Aceste negocieri au vizat doar schimbul (de prizonieri), este probabil incorect să tragi concluzii ipotetice spunând că acesta ar fi un pas spre ieşirea din criza pe care relaţiile noastre bilaterale le traversează în prezent”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, scrie Agerpres.
„Relaţiile noastre bilaterale sunt mereu într-o stare deplorabilă”, a adăugat Peskov, într-un interviu pentru cotidianul rus Izvestia.
Potrivit lui Peskov, „principalul rezultat” al acestui schimb, care s-a derulat joi, 8 decembrie, „este că un cetăţean rus care era prizonier timp de 14 ani la americani, în mod absolut ilegal, a putut să se întoarcă în ţară”.
Brittney Griner, 32 de ani, care fusese arestată în Rusia în februarie pentru acuzaţii de trafic de canabis, şi Viktor Bout, 55 de ani, care ispăşea o pedeapsă de 25 de ani într-o închisoare americană, au făcut obiectul schimbului pe un aeroport din Emiratele Arabe Unite.
Recentul schimb de deținuți dintre Washington și Moscova a oferit un avantaj strategic Rusiei, nu Statelor Unite, scrie analistul Mark Galeotti, în The Spectator.
O mică licărire de umanitate în mijlocul Războiului Rece 2.0 sau un periculos schimb de ostatici în care Moscova a obținut ce-i mai bun din afacere? Din păcate, mai degrabă a doua variantă, susține Galeotti.
Viktor Bout, un fost ofițer al armatei sovietice și presupus agent al serviciilor de informații militare, a apărut atât ca traficant de arme, cât și ca agent de marfă gonzo în haosul care a urmat prăbușirii Uniunii Sovietice. Flota sa de avioane și piloții ex-sovietici erau renumiți pentru dorința și abilitatea lor de a zbura cu orice oriunde. Uneori, acest lucru însemna transportul de arme în zonele de război – se pare că Bout a fost sursa de inspirație pentru filmul cu Nicholas Cage, „Lord of War”. Ocazional, putea însemna să livreze ajutoare în Rwanda și Afganistan atunci când alții nu îndrăzneau.
Totuși, în 2008, Agenția americană de combatere a traficului de droguri l-a prins pe așa-numitul „Negustor al morții” într-o operațiune sub acoperire în Thailanda, unde credea că negocia vânzarea de arme către FARC, Forțele Armate Revoluționare din Columbia. Când i s-a spus că rachetele antiaeriene pe care le oferea urmau să fie folosite pentru a doborî piloții americani, acesta ar fi răspuns „avem același inamic”.
Moscova a încercat tot ce a putut pentru a-l opri, dar în cele din urmă a fost extrădat în SUA în 2010, unde a fost judecat și condamnat la 25 de ani de închisoare.
Totuși, orice speranță că va fi dispus să dezvăluie contactele sale din lumea interlopă și activitățile de informații din punctele fierbinți ale lumii a fost în zadar. Bout și-a susținut nevinovăția și a păstrat tăcerea.
La urma urmei, comunitatea de informații rusească de astăzi a moștenit o tradiție puternică de la KGB-ul sovietic: angajamentul de a-i aduce pe ai săi acasă, oricât de mult ar dura. În parte, acest lucru este pentru a-i liniști pe agenții care lucrează pe teren, iar în parte pentru a-i încuraja pe cei care sunt prinși să reziste în tăcere.
În acest scop, Moscova a fost de neoprit în eforturile sale de a-l repatria pe Bout.
În 2018, Paul Whelan a fost arestat la Moscova, acuzat de spionaj și condamnat la 16 ani de închisoare. Fost pușcaș marin american de origine canadiană, cu cetățenie americană, britanică și irlandeză, cu o slujbă de director de securitate corporativă și o prezență pe site-ul de socializare în limba rusă Vkontakte, Whelan ar fi putut fi considerat cu adevărat un spion de către ruși. Oricum ar fi, aceștia au început să sugereze ca el să fie schimbat cu Bout. Dar Washingtonul nu a fost dispus să încheie o înțelegere.
Apoi, în februarie, vedeta baschetbalistă Griner a fost reținută la intrarea în Rusia. Ea a fost descoperită cu cartușe de țigări derivate din canabis în bagajele sale. Griner nu a negat afirmația, spunând doar că nu a vrut să le aducă cu ea. Acestea sunt ilegale în Rusia, dar pedeapsa de nouă ani pe care a primit-o a fost în mod clar la capătul extrem al oricărei scări de condamnare.
Și târguiala a început din nou. De data aceasta, însă, Moscova a avut de jucat o carte de valoare mult mai mare, deoarece Griner avea o bază de fani puternică și zgomotoasă care cerea cu insistență eliberarea ei. În iulie, președintele Biden a sugerat că ar fi susținut schimbul lui Griner și Whelan pentru Bout, dar Moscova avea de gând să forțeze o negociere dură. Mai întâi a încercat să-l includă pe Vadim Krasikov în afacere. Un asasin plătit devenit asasin de stat, Krasikov ispășește o pedeapsă pe viață în Germania pentru uciderea unui organizator al rebelilor ceceni, dar se pare că Berlinul nu se simțea confortabil cu ideea de a-l lăsa liber.
Negocierile îndelungate par să se fi încheiat în ultimele două săptămâni. Whelan, fără un lobby puternic în spatele său, rămâne în lagărul de prizonieri IK-17 din Mordovia, în timp ce Griner este acum liberă.
Este aproape imposibil să nu vedem acest lucru ca pe un caz de luare de ostatici de către stat. Cu siguranță, Griner a oferit Moscovei ocazia perfectă, dar ceea ce în alte circumstanțe ar fi fost rezolvat printr-o amendă, o deportare sau cel mult o sentință scurtă a fost transformat într-un caz grav pentru a oferi Kremlinului o pârghie. Și a funcționat. Ceilalți occidentali să ia aminte (mai ales, poate, dacă sunt germani) – dacă tot aveți de gând să mergeți în Rusia, încercați cel puțin să rămâneți curați ca lacrima, scrie analistul.
Bout nu mai are nicio valoare reală pentru ruși ca sursă sau activă: contactele sale sunt de mult timp depășite, cunoștințele sale sunt depășite, iar capacitatea sa de a călători este nulă. Poate că va obține o sinecură ca lector al agenților sau pur și simplu i se va permite să dispară într-o pensionare confortabilă. Cu toate acestea, el va deveni acum un simbol al angajamentului Moscovei față de ai săi și al capacității sale – chiar și în actualul mediu de confruntare – de a obține ceea ce dorește, prin mijloace corecte sau necinstite.
Este greu să le reproșăm soției, familiei și fanilor lui Griner bucuria pe care trebuie să o simtă la eliberarea sa, dar este la fel de greu să nu simțim că Kremlinul a făcut o afacere bună. Are puține lucruri de care să fie fericit în aceste zile, dar acesta va fi unul dintre ele.
Casa Albă rămâne „obligată și hotărâtă să se asigure că vom lucra printr-o metodă de succes pentru a asigura eliberarea lui Paul Whelan cât mai curând posibil”, a declarat luni consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, potrivit CNN.
Acesta recunoscut însă că, în ultimele luni, a devenit evident că „ceea ce Rusia cerea pentru a asigura eliberarea lui Paul Whelan nu era ceva ce noi trebuia să putem oferi”.
„Aceasta este o problemă pe care încercăm să o rezolvăm - avem diverse modalități prin care lucrăm la soluții și ne vom strădui în fiecare zi, de la președinte în jos, să dezvoltăm în cele din urmă o formulă care să funcționeze”, a declarat Sullivan reporterilor citând „sensibilitatea acestor probleme”.
„Și asta este tot ce pot spune astăzi, dar voi întări faptul că angajamentul nostru față de acest lucru este absolut solid, intens, iar aceasta este o prioritate la fel de mare ca cea a președintelui”, a adăugat el.
Ulterior, Sullivan i-a declarat lui Phil Mattingly de la CNN că oficialii administrației „vor avea un angajament cu [federația rusă] în această săptămână”, pentru a aborda cazul lui Whelan, dar „nu voi spune mai multe despre asta, pentru că încercăm să păstrăm acest lucru în canale sensibile, dar acesta este calendarul, și am avut un angajament regulat, desigur, de-a lungul timpului, iar următoarea conversație la nivel înalt va avea loc în această săptămână”.
Dar el a respins ideea că SUA ar schimba o anumită politică, inclusiv în ceea ce privește Ucraina, în schimbul eliberării lui Whelan.
„Nu prea pot răspunde la o întrebare atât de generală ca aceasta - adică, dacă implicația este că vom avea o abordare diferită față de Ucraina sau ceva de genul acesta? Răspunsul este nu. Nu vom avea o abordare diferită față de Ucraina”, a declarat Sullivan.
Viktor Bout, fostul traficant de arme poreclit „negustorul morții”, a decis să intre în politică în Rusia, înscriindu-se într-un partid important la doar câteva zile după eliberarea sa din detenția americană, anunță TASS.
„Sunt sigur că Viktor Bout, o persoană curajoasă cu voință puternică, va ocupa un loc demn la noi. Bun venit în rândurile noastre”, a declarat luni Leonid Sluțki, președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia care, în pofida numelui, este cunoscut pentru viziunile sale ultranaționaliste.
Partidul Liberal Democrat a fost fondat și condus de cunoscutul ultranaționalist rus Vladimir Jirinovski până în luna aprilie a acestui an, când a murit la vârsta de 77 de ani.
Sluțki i-a înmânat personal lui Bout carnetul de membru la un eveniment organizat pentru a celebra aniversarea înființării partidului.
Întrebat de jurnaliști de ce s-a decis să se alăture Partidului Liberal Democrat, Bout a răspuns că acesta „a fost întotdeauna un partid puternic, ale cărui activități au ca scop sprijinirea cetățenilor de rând”.
Într-un interviu acordat canalului Russia Today la doar o zi după eliberarea sa, Bout a repetat mai multe dintre marotele propagandistice ale Kremlinului, susținând, printre altele că Occidentul vrea să dezbină și distrugă Rusia.
Fostul traficant de arme a mai spus că Rusia ar fi trebuit să atace Ucraina încă din 2014 și că este mândru de faptul că Vladimir Putin este președintele țării.
Bout a susținut în cadrul interviului acordat RT că a ținut „întotdeauna” un portret al lui Vladimir Putin în celula sa în timpul ispășirii pedepsei sale în Statele Unite, unde a fost condamnat la 25 de ani de închisoare după ce a fost arestat în 2008 în Thailanda.
Rusii s-au chinuit sa recupereze un traficant de arme, un... Vezi tot