Ce au discutat Biden și Xi timp de patru ore la San Francisco: "Uite, pacea este foarte bună, dar la un moment dat trebuie să ne îndreptăm spre o decizie mai generală"

Joi, 16 Noiembrie 2023, ora 11:12
5753 citiri
Ce au discutat Biden și Xi timp de patru ore la San Francisco: "Uite, pacea este foarte bună, dar la un moment dat trebuie să ne îndreptăm spre o decizie mai generală"
Președintele SUA, Joe Biden și omologul său chinez Xi Jinping/ FOTO: The Hill

Joe Biden și Xi Jinping s-au întâlnit miercuri, 15 noiembrie, pentru prima dată după peste un an pentru discuții cu mize mari pentru a încerca să îngroape securea pe fondul tensiunilor în creștere periculoasă dintre Washington și Beijing.

Cei doi lideri au discutat timp de patru ore într-o casă istorică din afara orașului San Francisco. Întâlnirea a început cu o strângere de mână caldă și cu o declarație a lui Xi că lumea este „suficient de mare” pentru ambele țări, în ciuda anilor de retorică și provocări în creștere.

„Relația China-SUA nu s-a desfășurat niciodată fără probleme și se confruntă întotdeauna cu probleme de un fel sau altul”, a spus Xi prin intermediul translatorului în timp ce l-a întâlnit pe Biden.

„Cu toate acestea, a continuat să avanseze. Pentru China și Statele Unite, să-și întoarcă spatele unul altuia nu este o opțiune. Este nerealist ca o parte să o remodeleze pe cealaltă, iar conflictul și confruntarea au consecințe teribile pentru ambele părți. Planeta Pământ este suficient de mare pentru ca cele două țări să reușească“, a spus liderul chinez.

„Întotdeauna am considerat că discuțiile noastre sunt directe și sincere și le-am apreciat întotdeauna”, i-a spus Biden lui Xi, după ce ani la rând a afirmat în fața publicului american că a petrecut mai mult timp cu președintele chinez decât oricare alt lider american.

„Este primordial să ne înțelegem cu adevărat, de la lider la lider”, a precizat Biden. Și el a subliniat riscurile în cazul în care cele două țări nu reușesc să găsească o modalitate de a se înțelege în ciuda diferențelor dintre ei.

„Trebuie să ne asigurăm că concurența nu intră în conflict și trebuie să gestionăm în mod responsabil acea competiție”, i-a spus Biden omologului său. „Asta este ceea ce își doresc Statele Unite și ceea ce intenționăm să facem. Cred că asta vrea lumea de la noi doi. Avem responsabilitatea față de oamenii noștri și de lume de a lucra împreună atunci când considerăm că este în interesul nostru să facem acest lucru. Schimbările globale critice cu care ne confruntăm de la schimbările climatice, narcotice, la inteligența artificială ne cer să lucrăm împreună.

Xi, în vârstă de 70 de ani, i-a răspuns lui Biden, în vârstă de 80 de ani, „Ne asumăm responsabilități grele pentru lume și pentru istorie”.

Liderii celor două superputeri folosesc summitul crucial în încercarea de a preveni ca rivalitatea națiunilor lor să se transforme în conflict.

Preşedintele Joe Biden şi preşedintele chinez Xi Jinping au convenit miercuri să ia măsuri pentru a reduce producţia de fentanil şi să restabilească comunicarea militară la nivel înalt, a declarat, la încheierea întâlnirii lor din apropiere de San Francisco, un oficial american de rang înalt, citat de CNN.

De asemenea, Biden a cerut Chinei să facă presiuni asupra Iranului pentru a evita agravarea situaţiei tensionate din Orientul Mijlociu.

Liderii au subliniat, de asemenea, că doresc să stabilizeze relaţia dintre ţările lor după luni de tensiuni la cote ridicate.

Biden l-a încurajat pe Xi să folosească influenţa Chinei în relaţia cu Iranul

Preşedintele Joe Biden a fost cel care a vorbit cel mai mult, în timp ce preşedintele chinez Xi Jinping a ascultat în mare parte în conversaţia lor despre Orientul Mijlociu, a declarat un oficial american de rang înalt.

Biden l-a încurajat pe Xi să folosească influenţa Chinei în relaţia cu Iranul pentru a avertiza în privinţa unei escaladări mai ample. În cadrul convorbirilor, ministrul de externe Wang Yi a declarat că au avut deja discuţii cu iranienii pe această temă. A rămas însă neclar pentru consilierii lui Biden cât de în serios ia Iranul mesajele Chinei.

În timpul discuţiilor, Biden i-a spus clar lui Xi că vede Hamas ca fiind o entitate separată de palestinieni.

Xi a fost de acord cu mecanisme care să abordeze posibilele erori de calcul militar şi a convenit asupra unor forumuri de discuţii în care cele două părţi să îşi prezinte preocupările.

Oficiali de rang înalt ai administraţiei SUA au declarat, înaintea summitului de miercuri, că omologii lor chinezi au fost "reticenţi" în ultimele luni să accepte restabilirea comunicării militare la nivel înalt. Dar a fost o problemă pe care Biden însuşi - şi consilierii săi de top, precum secretarul de stat Antony Blinken, consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan şi secretarul apărării Lloyd Austin - au ridicat-o în "aproape fiecare discuţie purtată cu chinezii", în timp ce SUA au încercat să sublinieze că este "absolut esenţial" ca acest canal să fie redeschis.

Oficialii americani au declarat că incidentul cu balonul spion chinezesc, în special, a subliniat importanţa comunicării între militari.

Şi presa de stat chineză a anunţat că liderul chinez Xi Jinping şi preşedintele american Joe Biden au convenit să reia comunicarea militară la nivel înalt şi să coopereze în ceea ce priveşte combaterea drogurilor, în urma summitului lor de câteva ore din California.

Liderii au convenit să "reia comunicarea la nivel înalt între cele două armate pe baza egalităţii şi a respectului", potrivit unui text publicat de agenţia de stat chineză Xinhua. De asemenea, cele două părţi vor relua întâlnirile dintre ministerele lor de apărare şi consultările privind securitatea militară maritimă şi vor începe discuţiile între liderii comandamentelor de teatru.

Biden, convins că că Xi nu se pregătește pentru o invazie a Taiwanului

În schimb, Biden şi Xi au avut un schimb de replici "substanţiale" pe tema Taiwanului, iar liderul chinez a precizat că preocupările legate de insulă reprezintă cea mai mare şi cea mai periculoasă problemă în relaţiile dintre SUA şi China.

Xi a spus că preferinţa Chinei este reunificarea paşnică şi a prezentat condiţiile în care se va recurge la utilizarea forţei.

Biden a răspuns că poziţia SUA este de a menţine pacea şi stabilitatea în regiune.

Preşedintele Xi a răspuns: Uite, pacea este foarte bună, dar la un moment dat trebuie să ne îndreptăm spre o decizie mai generală'", a declarat oficialul american citat de CNN.

În cadrul întâlnirii, SUA au cerut Chinei să respecte procesul electoral din Taiwan în perspectiva votului prezidențial din ianuarie.

În ciuda preocupărilor continue ale SUA cu privire la consolidarea militară masivă a Chinei în jurul Taiwanului, oficialii au ieşit de la întâlnire cu convingerea că Xi nu se pregăteşte pentru o invazie masivă. Pe parcursul întâlnirii, Xi "a arătat destul de clar o cunoaştere profundă a unora dintre dezbaterile despre China din Statele Unite şi cred că, în anumite privinţe, este destul de sensibil la rezultatul acestor discuţii", a spus oficialul.

Quarterly Report - Editia 4

Cei mai mari producători de cipuri din lume pot acționa un „comutator de oprire“ în cazul în care China invadează Taiwanul
Cei mai mari producători de cipuri din lume pot acționa un „comutator de oprire“ în cazul în care China invadează Taiwanul
Companiile din Taiwan se pregătesc pentru ce e mai rău. ASML şi TSMC pot dezactiva utilajele de fabricat cipuri în cazul în care China invadează insula. Compania olandeză ASML şi şi...
Fost agent CIA a pledat vinovat pentru spionaj în favoarea Chinei. Alexander Yuk Ching Ma a lucrat la FBI până în 2012
Fost agent CIA a pledat vinovat pentru spionaj în favoarea Chinei. Alexander Yuk Ching Ma a lucrat la FBI până în 2012
Un fost agent CIA, principala agenţie americană de informaţii, Alexander Yuk Ching Ma, în vârstă de 71 de ani, a pledat vinovat de ”conspiraţie în vederea colectării şi livrării de...
#SUA, #san farancisco, #intalnire, #Joe Biden, #Xi Jinping, #China, #Taiwan , #SUA