Elon Musk, vulnerabil la manipulări din partea unor puteri străine. Imperiul său global a devenit o problemă pentru securitatea SUA

Miercuri, 22 Martie 2023, ora 23:07
3044 citiri
Elon Musk, vulnerabil la manipulări din partea unor puteri străine. Imperiul său global a devenit o problemă pentru securitatea SUA
Miliardarul Elon Musk/ FOTO: brasildefato.com.br

În decembrie anul trecut, Argentina se îndrepta spre victorie împotriva Franței, la Cupa Mondială din Qatar, iar Elon Musk, CEO-ul Tesla Inc. și proprietarul Twitter, a stat în tribune, râzând și ținând în mână un pahar de vin. O femeie s-a apropiat de el și a cerut un selfie. Ea a vorbit scurt cu el și a plecat, potrivit unui scurt clip video al întâlnirii postat pe TikTok.

Musk nu părea să recunoască femeia și nici să-i spună ceva. Dar la Washington, după ce instantaneul acesteia cu miliardarul a circulat online, oficialii administrației Biden au devenit nelinistiți.

Aceasta era Nailya Asker-Zade, o personalitate TV controlată de statul rus, care este considerată de oponenții președintelui Vladimir Putin drept unul dintre cei mai buni propagandiști ai săi. Și tocmai obținuse acces la un bărbat care, printre alte activități, conduce unul dintre cei mai importanți contractori ai guvernului SUA, compania de rachete SpaceX, și deține o autorizație de securitate federală, scrie Bloomberg.

Nu există niciun indiciu că ceva din întâlnirea lui Musk din decembrie cu Asker-Zade a fost nepotrivit. Dar ilustrează, din punctul de vedere al oficialilor americani, problema cu Musk. De când a cumpărat Twitter Inc. în octombrie pentru 44 de miliarde de dolari, Musk controlează acum cinci companii, din sectoarele de transport, aerospațial, sănătate, telecomunicații și social media. Toate se intersectează cu guvernul în grade diferite, dând miliardarului o influență globală de neegalat.

Vehiculele electrice ale Tesla stau la baza agendei climatice a președintelui Joe Biden. SpaceX menține ambițiile NASA de a explora spațiul cu echipaj uman, iar rețeaua sa Starlink – probabil cea mai mare flotă privată de sateliți din lume – oferă o linie vitală de comunicare forțelor ucrainene care luptă împotriva invadatorilor ruși.

Musk, aproape de neatins

Totuși, preocupările unor oficiali americani privesc în special Twitter - unde în calitate de CEO a concediat o mare parte din personal și pare să fi renunțat la orice fel de moderare a conținutului, permițând astfel dezinformării să înflorească - uneori pe propriul său cont, unde are aproape 132 de milioane de urmăritori.

În cadrul administrației Biden, unii înalți oficiali se tem că, între imperiul său de afaceri, averea sa uriașă și alianțele sale politice, Musk, 51 de ani, este aproape de neatins.

De pildă, el poate decide unilateral, cum poate Ucraina să folosească serviciul Starlink - o putere de tip prezidențial atipică pentru un contractor american din domeniul apărării. Și sunt îngrijorați că, din cauza amprentei tot mai mari a Tesla în China și a dependenței lui Musk de finanțarea din Orientul Mijlociu pentru afacerea sa cu Twitter, acesta ar putea fi vulnerabil la manipulări străine.

Un oficial american a descris Tesla ca fiind o companie chineză cu o filială americană. Fabrica din Shanghai a companiei a reprezentat anul trecut mai mult de jumătate din producția sa globală. Biden însuși a declarat că legăturile externe ale antreprenorului sunt "merită să fie examinate".

În dezacord cu politica americană, Musk a propus atât un plan favorabil Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina, cât și o schemă de reunificare a Taiwanului și a Chinei care a fost aplaudată public de guvernul de la Beijing.

„Nu cred că există un alt american mai dependent de generozitatea Partidului Comunist decât Elon Musk", a declarat senatorul Mark Warner, un democrat din Virginia care prezidează Comisia pentru Informații, într-un interviu acordat în octombrie.

Solicitat să comenteze îngrijorările administrației Biden în ceea ce îl privește, Musk a răspuns într-un e-mail: "Cred în Constituție. Ei cred?". Mai mulți oficiali americani intervievați de Bloomberg au cerut să nu fie identificați, deoarece discuțiile despre influența lui Musk - și despre cum ar putea fi înfrânată - au fost private.

Probleme investitorilor străini din companiile lui Musk

Unii membri ai administrației cântăresc dacă nu ar trebui să supună achiziția Twitter la examinarea unui grup de supraveghere, Comitetul pentru investiții străine în Statele Unite (CFIUS), care poate bloca tranzacțiile corporative care implică cetățeni străini din motive de securitate națională.

Cel puțin trei entități străine au contribuit la finanțarea tranzacției lui Musk cu Twitter: prințul saudit Alwaleed bin Talal, Changpeng "CZ" Zhao, fondatorul și directorul executiv al bursei de criptomonede Binance, și fondul suveran de investiții din Qatar. Perspectiva ca acești investitori să fi obținut acces la datele utilizatorilor Twitter a provocat neliniște în cadrul aparatului de securitate națională și al comunității de informații din SUA, potrivit mai multor persoane familiarizate cu această chestiune.

Perspectiva ca acești investitori să obțină acces la datele utilizatorilor Twitter a provocat anxietate în aparatul de securitate națională și comunitatea de informații a guvernului SUA, potrivit mai multor persoane familiarizate cu chestiunea.

Unii oficiali ai administrației au speculat că guvernul ar putea avea nevoie într-o zi să spargă imperiul lui Musk, așa cum a făcut-o cu cel al lui John D. Rockefeller în urmă cu mai bine de un secol.

Musk este o problemă pentru Biden pentru că afacerile sale se intersectează cu elemente de pe agenda lui Biden, precum cea pentru climă.

Oficialii Casei Albe s-au întâlnit pe 27 ianuarie cu Musk și alți directori Tesla la biroul companiei din Washington, unde au discutat despre modul în care producătorul de automobile ar putea ajuta administrația Biden să își atingă obiectivele climatice, inclusiv prin deschiderea rețelei sale de stații de încărcare pentru vehiculele produse de concurenți.

"Au o amprentă mare", a declarat reporterilor Mitch Landrieu, un consilier senior al lui Biden.

Ceea ce a urmat ilustrează dilema pe care Musk o reprezintă pentru președinte și echipa sa.

Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Preşedintele american Joe Biden a afirmat duminicp, 21 aprilie, că antisemitismul "nu-şi are locul" în campusurile universitare, într-un moment în care studenţi propalestinieni de la...
Tesla solicită acționarilor să aprobe restabilirea pachetului de compensații pentru Elon Musk. Suma uriașă la care se ridică
Tesla solicită acționarilor să aprobe restabilirea pachetului de compensații pentru Elon Musk. Suma uriașă la care se ridică
Tesla Inc. solicită acționarilor să aprobe restabilirea pachetului de compensații pentru CEO-ul Elon Musk, evaluat la 56 de miliarde de dolari. De asemenea, compania a propus relocarea sediului...
#SUA, #Securitate, #Elon Musk, #Twitter, #tesla, #space x, #Joe Biden , #SUA