Camioanele autonome sunt pe cale să cucerească Texasul VIDEO

Vineri, 21 Ianuarie 2022, ora 23:45
3301 citiri
Camioanele autonome sunt pe cale să cucerească Texasul VIDEO

Un camion uriaș de transport cu 18 roți rulează pe o autostradă cu mai multe benzi din Texas și nimeni nu este la volan. Ideea futuristă poate părea suprarealistă, dar este testată în acest acest stat din sudul SUA, care a devenit epicentrul unei industrii de vehicule autonome care se dezvoltă rapid.

Înainte ca aceste vehicule fără șofer să fie permise pe drumuri și autostrăzi, trebuie efectuate mai multe teste pentru a se asigura că sunt în siguranță.

Camioanele cu conducere autonomă sunt operate folosind radare, scanere laser, camere și antene GPS care comunică cu software-ul de pilotaj.

„De fiecare dată când conducem o milă sau un kilometru în viața reală, resimulăm de încă o mie de ori pe computer, modificând sute de parametri”, explică Pierre-François Le Faou, manager de dezvoltare la Waymo, o unitate a companiei-mamă a Google, Alphabet.

Waymo construiește un centru logistic în Dallas, care va găzdui sute de semiremorci autonome. Și nu e singura companie care face asta. Start-up-ul Embark operează o bandă de transport autonomă între Houston și San Antonio, în timp ce Aurora, cofondată de un fost angajat Waymo, va deschide trei terminale și o nouă rută de 1.000 de kilometri, în Texas, în acest an.

Legislație prietenoasă

„Cred că toți cei care lucrează în domeniul transporturilor autonome se află în Texas”, spune Srikanth Saripalli, director la Centrul pentru Vehicule Autonome și Sisteme de Senzori de la Universitatea Texas A&M. „Chiar dacă nu-şi fac reclamă”.

Companiile nu au ajuns în Texas întâmplător. Statul are cel mai mare număr de șoferi de camion și mulți ingineri calificați, clima însorită este potrivită pentru senzorii camioanelor, iar Mexicul exportă 85% din mărfurile către Texas pe şosele.

Houston și Dallas sunt noduri importante de transport de marfă, iar distanțele mari dintre localităţile texane sunt ideale pentru transportul pe distanțe lungi. Însă, mai ales, legislația locală este prietenoasă cu vehiculele fără șofer. În 2018, Texas a adoptat o lege care, practic, oferă mașinilor autonome același statut ca și vehiculelor convenționale.

„Ai nevoie de asigurare și trebuie să urmezi regulile de circulație, dar în afară de asta Texasul nu impune alte reglementări”, spune Saripalli.

Având în vedere că SUA sunt atât de vaste și transportul cu TIR-uri este o parte vitală a economiei sale, companiile văd vehiculele autonome ca o modalitate de a reduce costurile și riscul, pentru că, spre deosebire de șoferii umani, aceste maşini nu obosesc și nu necesită pauze obligatorii.

În timp ce unui şofer îi va lua trei zile pentru a conduce un camion de la Los Angeles la Dallas, o platformă mare autonomă va finaliza călătoria în 24 de ore, estimează Aurora. În plus, va fi aproape de două ori mai ieftin.

Pierderea locurilor de muncă

Alex Rodrigues, CEO și cofondator al Embark Technology, insistă că TIR-urile şi camioanele autonome vor fi esențiale în combaterea deficitului actual de șoferi de camioane pe distanțe lungi din SUA.

„În acest moment, există containere care stau în portul LA care nu sunt mutate”, spune el.

Iar Rodrigues promite că industria camioanelor cu conducere autonomă va crea locuri de muncă „atractive” pentru șoferii locali, care vor prelua camioanele autonome de la punctele de transfer și le vor conduce la punctele de destinație finală.

Totuși, 294.000 de locuri de muncă în transportul de camioane ar fi amenințate de automatizarea industriei, potrivit unui studiu realizat în 2018 de Steve Viscelli, sociolog la Universitatea din California, Berkeley.

Citeste si:
Soțul uneia dintre profesoarele ucise în măcelul din Texas a murit în urma unui atac de cord
Soțul uneia dintre profesoarele ucise în măcelul din Texas a murit în urma unui atac de cord
Numărul morților din atacul de la școala Uvalde, Texas, în care au fost uciși 19 elevi și două profesoare, se extinde acum și la familiile victimelor. Soțul profesoarei Irma Garcia a murit...
Amocul din Texas și contracararea fenomenului
Amocul din Texas și contracararea fenomenului
Tragedia care a îndoliat Texasul și America ne privește direct. Pentru că amocul care-i apucă pe unii adolescenți din Vest are legături nu ușor explicabile și cu restricțiile pandemiei,...