Cum s-au transformat universitățile americane din centre de excelență în instituții care promovează programe politice

Marti, 19 Decembrie 2023, ora 00:01
3759 citiri
Cum s-au transformat universitățile americane din centre de excelență în instituții care promovează programe politice
Universitatea Harvard/ FOTO: amber

The Wall Street Journal constată un „punct de cotitură” în războiul cultural din SUA, dat fiind că un celebru comentator, Fareed Zakaria, considerat de mulți de stânga, a admis la CNN că „universitățile americane de elită s-au transformat din centre de excelență în instituții care promovează programe politice”. „Aceste programe, concentrate în jurul diversității și includerii, au fost adoptate cu bună credință, însă bunele intenții s-au preschimbat într-o ideologie dogmatică care a transformat aceste universități în locuri în care obiectivele țin exclusiv de ingineria politică și socială, iar nu de meritul academic

Fareed Zakaria de la CNN susține că americanii își pierd încrederea în instituțiile de învățământ superior care par mai mult preocupate de "promovarea agendei politice decât de excelența academică". De asemenea, el a subliniat că lipsa diversității politice dăunează și capacității de analiză a corpului studențesc.

Comentariile lui Zakaria au venit în contextul în care președinților de la MIT, Harvard și University of Pennsylvania li s-a cerut demisia după o mărturie dezastruoasă despre antisemitismul din campusurile universitare. Lizz Magill, președinta Penn State, a demisionat. Între timp, președintele Harvard, Claudine Gay, și-a cerut scuze în The Harvard Crimson, în timp ce consiliul de administrație al MIT a emis o declarație de susținere a lui Sally Kornbluth.

Explicând de ce publicul american "își pierde încrederea în aceste universități", Zaharia a argumentat: "Universitățile americane au neglijat excelența pentru a urmări o varietate de agende - multe dintre ele grupate în jurul diversității și incluziunii. Totul a început cu cele mai bune intenții. Facultățile au vrut să se asigure că tinerii din toate mediile au acces la învățământul superior și că se simt bine în campus. Dar acele bune intenții s-au transformat într-o ideologie dogmatică și au transformat aceste universități în locuri în care obiectivele omniprezente sunt ingineria politică și socială, nu meritul academic."

El a subliniat că universitățile au minimalizat verdictul Curții Supreme de Justiție cu privire la acțiunea afirmativă, care, de altfel, ar afecta studenții merituoși din diverse grupuri minoritare, inclusiv asiaticii americani, în favoarea cotelor rasiale, argumentând că acest lucru ar afecta studenții străluciți din medii sărace care folosesc teste precum SAT pentru a-și demonstra calificările.

Arătând cu degetul spre departamentele de științe umaniste din marile universități, el a spus că, în zilele noastre, toate posturile academice se axează pe rasa și sexul candidatului și pe tematica care trebuie să fie despre grupurile marginalizate.

"Pe baza discuțiilor cu zeci de academicieni, impresia mea este că, în prezent, un alb care studiază președinția SUA nu are nici o șansă de a fi titularizat la un mare departament de istorie din America", spune Zakaria.

De asemenea, acesta a subliniat că inflația notelor în domeniul științelor umaniste este "galopantă" și că multe dintre noile materii nu sunt domenii academice, ci "agende politice".

El a mai spus că această "birocrație în creștere dedicată diversității, echității și incluziunii" ar duce la o lipsă de diversitate politică care "afectează în mod clar capacitatea lor de a analiza multe probleme".

"Ceea ce am văzut la audierea din Camera Reprezentanților de săptămâna aceasta a fost rezultatul inevitabil al deceniilor de politizare a universităților. Universitățile de top din America nu mai sunt văzute ca bastioane ale excelenței, ci ca unități partizane, ceea ce înseamnă că vor continua să fie lovite de aceste furtuni politice pe măsură ce apar. Acestea ar trebui să renunțe la această lungă aventură în politică, să-și reorienteze privirea asupra punctelor lor forte și să-și reconstruiască reputația de centre de cercetare și învățare," a concluzionat comentatorul CNN.

Prețul petrolului a explodat după noile sancțiuni impuse Rusiei de SUA. În același timp, dolarul american continuă să se aprecieze față de alte valute
Prețul petrolului a explodat după noile sancțiuni impuse Rusiei de SUA. În același timp, dolarul american continuă să se aprecieze față de alte valute
Prețul petrolului a înregistrat o creștere semnificativă luni dimineață, depășind rapid pragul de 80 de dolari pe baril, cel mai mare nivel din ultimele patru luni. Această evoluție vine...
Volodimir Zelenski vrea să trimită pompieri ucraineni să stingă incendiile din Los Angeles: "Îi pot ajuta pe americani să salveze vieţi”
Volodimir Zelenski vrea să trimită pompieri ucraineni să stingă incendiile din Los Angeles: "Îi pot ajuta pe americani să salveze vieţi”
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sugerat duminică seara trimiterea de pompieri ucraineni în California, pentru a ajuta la combaterea incendiilor care afectează grav zona Los...
#SUA, #universitati, #Fareed Zakaria, #critici, #razboi cultural, #programe politice , #SUA
  1. Drama soldaților nord coreeni capturați. Nu vor să se mai întoarcă acasă: „Vreau să trăiesc în Ucraina”
  2. Cum a văzut un psihiatru mitingul organizat de AUR: "Am vrut să văd dacă asistăm la o întoarcere în trecut. Ce am văzut m-a liniștit. Dragostea de steag și de live-uri pe internet"
  3. Volodimir Zelenski vrea să trimită pompieri ucraineni să stingă incendiile din Los Angeles: "Îi pot ajuta pe americani să salveze vieţi”
  4. Opinie tranșantă a unui fost purtător de cuvânt al Administrației Prezidențiale: "Își vor țara înapoi golanii, cei care au chiulit întreaga școală, analfabeții funcționali și cei absoluți"
  5. A crescut bilanțul victimelor în incendiile din Los Angeles. Întreaga zonă este din nou în pericol, revin vânturile care vor intensifica focul
  6. Președintele Croației, critic vehement UE și NATO, a obținut un nou mandat, cu un procent foarte mare. "Acesta nu este doar un sprijin pentru mine"
  7. Visul lui Putin hrănit cu sângele militarilor săi: Câți soldați ruși au căzut pentru 1 km câștigat în Ucraina
  8. Resursele americane împărțite între Pacific și Atlantic. SUA ar putea fi nevoite să facă față unor amenințări multiple
  9. Horațiu Potra, declarații după ce a fost ridicat de la protestul AUR: ”România e condusă de slugile globaliștilor” VIDEO
  10. Creștin-democrații germani se tem că Trump le-ar putea deraia drumul către victorie