Pete Hegseth, propus de Donald Trump pentru funcția de secretar al Apărării, se află în mijlocul unei controverse legate de un tatuaj pe care îl are pe biceps: „Deus Vult” – o expresie latină care înseamnă „Dumnezeu vrea asta” și care, de-a lungul istoriei, a fost folosită ca un strigăt de luptă al cruciaților creștini din Evul Mediu. Tatuajul, aparent inofensiv pentru unii, a stârnit îngrijorări majore, fiind asociat cu grupuri de extremă dreapta și cu naționaliștii albi, relatează The Independent.
Hegseth, veteran al Gărzii Naționale a Armatei și prezentator la Fox News, susține că fraza are o semnificație personală și că a fost aleasă pentru a reflecta tematica din cartea sa „American Crusade: Our Fight To Stay Free” (Cruciada americană: Lupta noastră pentru a rămâne liberi). Totuși, pentru mulți, tatuajul este mai mult decât un simplu simbol religios – este văzut ca un semnal de alarmă care ar putea submina imaginea lui în fața celor care se opun extremismului.
Pete Hegseth—Trump's nominee for Secretary of Defence— has Deus Vult (Latin for 'God Wills It') tattooed on his arm.
It was the rallying cry of the Crusaders in their battles against Muslims.
And it's been adopted by White Supremacists in the last few decades. pic.twitter.com/CsMxz40sXz
— TJ Mair (@TJMair) November 14, 2024
De altfel, acest tatuaj nu este primul incident care îl pune pe Hegseth în centrul unor controverse. Un raport al Associated Press dezvăluie că tatuajul a fost semnalat în trecut drept un posibil risc de extremism de un coleg din unitatea sa militară, ceea ce a condus la o anchetă internă. Acest raport a declanșat un val de reacții, iar pozițiile s-au împărțit: unii consideră că este vorba despre un „motto creștin”, alții văd în acest simbol o aluzie periculoasă la grupuri extremiste.
Vicepreședintele ales JD Vance a sărit imediat în apărarea lui Hegseth, condamnând ceea ce a numit „bigotismul anti-creștin” al Associated Press. „Îl atacă pe Pete Hegseth pentru că are un motto creștin tatuat pe braț”, a scris Vance pe rețelele sociale, considerând acest tip de critică drept un atac nejustificat. De cealaltă parte, Olivia Troye, fost consilier al Casei Albe pe teme de securitate și combaterea terorismului, consideră că acest tatuaj este un semnal prea clar pentru a fi ignorat: „Tatuajele lui Hegseth sunt cele pe care le au naționaliștii albi. Forțele de ordine federale sunt foarte familiarizate cu aceste simboluri”, a afirmat Troye, subliniind că Hegseth a fost deja interzis de la serviciul în Garda Națională cu ocazia inaugurării lui Joe Biden, din cauza unui alt tatuaj – o cruce a Ierusalimului – care, de asemenea, a fost asimilată de anumite grupuri de extremă dreapta.
Tatuajul „Deus Vult” a fost și obiectul unei anchete interne în cadrul Gărzii Naționale, când un coleg de serviciu al lui Hegseth l-a semnalat ca o potențială „amenințare internă”. Că această problemă să devină o temă de dezbatere națională a fost oarecum inevitabil, având în vedere contextul tensiunilor politice și sociale actuale. Într-o perioadă în care extremismul și radicalizarea sunt monitorizate cu atenție, un astfel de simbol, chiar și cu o semnificație istorică, poate fi interpretat cu totul altfel, mai ales atunci când este asociat cu un fost militar și cu un posibil candidat pentru funcția de secretar al Apărării.
În ciuda controversei, Hegseth a apărut public pentru a-și apăra alegerea, spunând că tatuajul este doar un „motto personal” și nu are nicio legătură cu vreun grup extremist. „Deus Vult” este, de asemenea, un simbol pe care Hegseth îl folosește în contextul unei teme naționale, în cadrul căreia vorbește despre libertate și despre idealurile Americii.
Cu toate acestea, desemnarea lui Hegseth pentru o funcție de prim rang în administrația Trump vine cu o serie de provocări. Acesta face parte dintr-un grup de nominalizați care a stârnit deja controverse, inclusiv fostul congresmen Matt Gaetz și Robert F. Kennedy Jr., iar acest tatuaj adaugă o altă dimensiune dezbaterii.
Într-un moment în care extremismul și simbolurile legate de naționalismul alb sunt teme sensibile în politica americană, alegerea lui Trump de a-l propune pe Hegseth pentru funcția de secretar al Apărării ar putea deschide o nouă serie de discuții despre ce semnifică într-adevăr loialitatea față de țară și de ce idealuri ar trebui să reprezinte cei care sunt aleși să conducă instituțiile de securitate națională ale Americii.
Hegseth, în vârstă de 44 de ani, are un trecut de serviciu militar în locuri precum Guantanamo Bay, Irak și Afganistan, și a fost o figură proeminentă în promovarea unor teme legate de veterani. De asemenea, el a devenit o voce importantă pe Fox News, promovând un discurs de susținere a armatei și de apărare a idealurilor conservatoare. Cu toate acestea, alegerea sa pentru o funcție de vârf în domeniul apărării naționale ar putea deveni un subiect fierbinte în dezbaterile politice din perioada următoare.
Caruta de clovni este acum aproape plina. Vezi tot