Teorii ale conspirației și amenințări, noua realitate în alegerile din SUA

Duminica, 27 Octombrie 2024, ora 22:06
5258 citiri
Teorii ale conspirației și amenințări, noua realitate în alegerile din SUA
Americanii bombardați cu informații false în timpul campaniei electorale/ FOTO: rollcall.com

Un sfert dintre funcționarii electorali au declarat că au avut parte de abuzuri sau amenințări între 2020 și 2022, potrivit unui sondaj realizat în SUA de Centrul de informare privind alegerile și votul, o organizație nepartizană, scrie AFP.

Timp de două decenii, vecinii lui Cindy Elgan au avut încredere în ea pentru a conduce alegerile în micul ei colț din Nevada. Acum, aceiași vecini cred că ea face parte dintr-o conspirație menită să îi fure președinția lui Donald Trump.

Nu contează că, în 2020, republicanul a obținut 82% din voturile exprimate în comitatul Esmeralda - a cărui populație de aproximativ 700 de locuitori îl face unul dintre cele mai puțin populate din Statele Unite.

„Nu am încredere în rezultatele alegerilor din 2020”, a declarat pentru AFP Mary Jane Zakas, o învățătoare pensionară care susține un efort de revocare a lui Elgan din funcția de secretar al comitatului.

„Așa cum a subliniat Mike Lindell, există atât de multe moduri de a înșela”, a spus ea, referindu-se la bărbatul ale cărui ieșiri despre integritatea electorală sunt adesea plasate alături de reclame pentru pernele pe care le vinde.

„Există formule matematice care îți pot modifica votul. Există lucruri care îl pot răsturna”, susține Zakas.

Elgan îi cunoaște din vedere pe aproape toți cei 600 de alegători înregistrați în Esmeralda, o porțiune de deșert în care minerii de aur - inclusiv scriitorul Mark Twain - și-au căutat odată norocul.

În trecut, spune ea, comunitatea părea întotdeauna mulțumită de modul în care se desfășurau alegerile. Dar de când Trump a refuzat să accepte pierderea în fața lui Joe Biden, în 2020, lucrurile s-au înrăutățit.

"Este în detrimentul alegerilor”

Mai mult de o treime dintre americani au îndoieli cu privire la integritatea sistemului electoral, arată sondajele. Claire Woodall, de la institutul de cercetare Issue One, a declarat că a existat de mult timp un curent de neîncredere. Dar refuzul lui Trump de a ceda în 2020 a calcificat lucrurile.

În afară de zgomotul pe care îl creează la nivel național, modul în care acest lucru se întâmplă în comunități mai mici precum Goldfield poate fi insidios, cu amenințări, hărțuiri și atacuri care forțează mulți funcționari electorali să-și părăsească posturile, a mai spus aceasta.

Rotația în rândul funcționarilor electorali locali a fost deosebit de acută în statele în care alegerile prezidențiale sunt de obicei strânse, cum ar fi Arizona, unde Biden a câștigat cu 0,3 puncte procentuale în 2020, și Nevada, unde marja a fost de 2,4 puncte procentuale, potrivit unui raport al Issue One.

Amy Burgans, care conduce alegerile în comitatul Douglas, cu 50.000 de locuitori în vestul statului Nevada, a oferit un exemplu. „Sunt în această funcție de doar patru ani și totuși sunt unul dintre cei mai vechi funcționari din stat”, a spus ea.

Burgans, republicană, consideră frustrant faptul că cea mai mare parte a dezinformării cu privire la integritatea alegerilor provine din propriul său partid.

Minciunile și conspirațiile îndepărtează funcționarii onești, a spus ea.

„Pierdem cunoștințele instituționale ale funcționarilor care fac acest lucru de ani de zile. Nu ajută să facem alegerile mai sigure. Dăunează alegerilor.”

Amenințări la adresa oficialilor electorali

AFP a contactat mai mulți foști oficiali electorali din Nevada, care au refuzat să vorbească în mod oficial.

„Nu vreau să-mi expun familia din nou”, a spus unul dintre ei.

Un sfert dintre oficialii electorali au raportat că au suferit abuzuri sau amenințări între 2020 și 2022, potrivit unui sondaj realizat de Centrul de informare privind alegerile și votul nepartizan.

Burgans a fost unul dintre ei. A primit amenințări cu moartea în 2022.

Tensiunea tot mai mare a dus la adoptarea unor măsuri de securitate, cândva nemaiauzite, cum ar fi vestele antiglonț, camerele de supraveghere și chiar lunetiştii staționați deasupra clădirilor din apropierea centrelor de votare, a declarat Tammy Patrick de la Asociația Națională a Oficialilor Electorali.

În Los Angeles, birourile electorale au colaborat cu forțele de ordine pentru a aduce câinii să inspecteze buletinele de vot care sosesc prin poștă.

„În diferite locuri din țară au primit corespondență cu diverse substanțe. Unele dintre ele erau fentanil sau metamfetamina”, a spus Patrick.

Burgans a spus că ea și echipa ei poartă acum asupra lor Narcan - un antidot împotriva otrăvirii cu opioide - în cazul în care primesc un buletin de vot contaminat.

O mare parte din viața ei profesională și-o petrece acum explicând procesul de vot membrilor publicului și asigurându-i că este sigur și corect.

„În cea mai mare parte, cred că oamenii sunt dispuși să vorbească. Dar unii pur și simplu nu pot fi convinși. Oricât de mult aș încerca să le spun faptele”, a spus Burgans, „ei încă vor să creadă informațiile greșite pe care le-au primit”.

Cum amenință șefii organizației care îl sprijină pe Georgescu, prinși că vizitează ambasada Rusiei: "O să fie desființate toate sistemele din România" VIDEO
Cum amenință șefii organizației care îl sprijină pe Georgescu, prinși că vizitează ambasada Rusiei: "O să fie desființate toate sistemele din România" VIDEO
Un nou scandal a zguduit scena mediatică din România, după ce site-ul de investigații Snoop a publicat, marți, un articol cu privire la legăturile unei companii de publicitate digitală cu...
UPDATE Serviciul de Investigații Criminale s-a sesizat în privința amenințărilor primite de jurnaliști din partea unei organizații care îl susține pe Călin Georgescu ”Avem tot despre voi. Nu știi în ce te bagi”
UPDATE Serviciul de Investigații Criminale s-a sesizat în privința amenințărilor primite de jurnaliști din partea unei organizații care îl susține pe Călin Georgescu ”Avem tot despre voi. Nu știi în ce te bagi”
Un site de investigații din România a făcut public marți, 3 decembrie, modul în care banii proveniți din Rusia, investiți în reclame aparent inofensive, precum cele legate de medicina...
#SUA, #alegeri prezidentiale 2024, #teorii ale conspiratiei, #amenintari , #alegeri SUA
  1. Fake news împotriva angajaților din MAI. Este fals că angajaţii Ministerului de Interne nu ar fi plătiţi pentru ziua lucrată la alegerile prezidenţiale, 24 noiembrie.
  2. Elon Musk a cheltuit peste un sfert de miliard de dolari pentru a susţine campania electorală a lui Trump
  3. Ministrul Apărării dezminte categoric zvonurile. Nu facem armata obligatorie, nu trimitem militari români în Ucraina
  4. O nouă țară din spațiul Schengen anunță controale la granițele sale cu Germania și Belgia
  5. SUA amână din nou revenirea astronauților săi pe Lună. "Nu vom zbura în spaţiu până când nu vom fi pregătiţi"
  6. "Actori statali" lansează zvonuri care susțin că soldații români vor lupta în Ucraina. MApN dezminte categoric această teorie
  7. Asigurare de sănătate fără plata contribuției pentru studenții care învață în străinătate. Ce prevede legea promulgată de Iohannis
  8. Polițiști cercetați după ce au încătușat doi suspecți de tâlhărie într-un magazin. Ce acuzații li se aduc
  9. Panică la două târguri de Crăciun din țară. Oameni blocați în roata panoramică VIDEO
  10. Suveranistul Viktor Orban, declarații pe placul lui Putin: „Dacă nu erau SUA, nu aveam război în Ucraina”. Premierul ungar își pune speranțele în Trump