Rețelele sociale au devenit teren fertil pentru răspândirea acuzațiilor nefondate despre implicarea Starlink în manipularea rezultatelor alegerilor din 2024.
Teoreticienii conspirației de stânga au susținut, fără nicio dovadă, că alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii din 2024 ar fi fost „furate”, iar aceste afirmații au fost răspândite masiv pe rețelele sociale. În centrul acestor acuzații se află rețeaua de sateliți Starlink, deținută de Elon Musk, despre care se pretinde că ar fi fost folosită pentru a manipula rezultatul alegerilor, scrie The Telegraph.
Acuzațiile sunt mai mult decât nefondate: s-a afirmat că 20 de milioane de voturi ar fi „dispărut” sau că Starlink ar fi interferat cu mașinile de numărat voturi. În realitate, aceste teorii conspiraționiste au fost distribuite de mii de utilizatori pe platformele X (fost Twitter), Threads și TikTok.
Un videoclip de 9 minute care susținea că anumite state ar fi utilizat Starlink pentru a „număra sau totaliza” voturile a strâns aproape 900.000 de vizualizări pe TikTok, iar postările de acest tip au generat sute de mii de reacții și distribuiri. În videoclip, se afirma fără nicio bază că „numerele nu au sens din cauza acestui sistem”.
Aceleași acuzații, cum că Elon Musk, susținător al lui Donald Trump, ar fi folosit Starlink pentru a manipula alegerile, s-au răspândit rapid pe Threads, rețeaua socială a Meta, și pe X, platforma deținută chiar de Musk. Pe Threads, o postare care a adunat 42.000 de vizualizări și 840 de distribuiri susținea că Musk ar fi știut cine a câștigat alegerile cu patru ore înaintea rezultatelor oficiale.
La fel, hashtaguri precum „TrumpCheated” au invadat Threads și X, iar apelurile pentru recenzia voturilor au fost însoțite de expresia „SwingStateHandRecount”, apelând la reluarea numărării voturilor în anumite state-cheie.
Însă, toate aceste afirmații nu au nicio susținere reală. În realitate, mașinile de vot din SUA sunt de obicei deconectate de la internet pentru a preveni orice formă de manipulare digitală.
Jen Easterly, directorul Agenției pentru Securitatea Cibernetică și Infrastructurii din SUA, a declarat clar săptămâna trecută că nu există „niciun fel de dovezi” care să sugereze o activitate malițioasă care să fi afectat integritatea alegerilor.
Aceleași teorii au fost folosite și după alegerile din 2020, când atât democrații nemulțumiți, cât și republicanii care considerau că alegerile din 2020 au fost fraudate au răspândit aceleași acuzații nefondate de fraudă electorală.
Discrepanțele în numărul de voturi au fost, de fapt, cauzate de procesul lent de numărare a acestora în state precum California. Aici, până luni, doar 74% din buletinele de vot fuseseră procesate, chiar dacă Kamala Harris fusese deja declarată câștigătoare în acele state.
Desigur, nu au lipsit nici postările care au demontat aceste teorii conspiraționiste. De exemplu, pe X, au fost publicate verificări de fapte care au respins acuzațiile legate de Starlink, arătând că ele nu se bazează pe realitate.
În plus, analiștii dezinformării de la NewsGuard au observat că, în primele ore după ce Donald Trump a fost declarat câștigător al alegerilor, „utilizatorii de social media de stânga au susținut că, având în vedere popularitatea Kamalei Harris înainte de alegeri, nu ar fi fost posibil ca aceasta să piardă, astfel că singura explicație logică ar fi fost frauda electorală pe scară largă”.
Analiștii de la Cyabra, o firmă israeliană care urmărește campaniile de dezinformare, au constatat că, inițial, aceste postări au fost promovate de conturi false, care au distribuit masiv hashtaguri precum „DoNotConcedeKamala”. După retragerea acestora, influencerii autentici au preluat mesajul, amplificând conspirația și făcând-o să pară mai „organică”.
Aceleași tipuri de acuzații au fost folosite și de susținătorii lui Trump după pierderea alegerilor din 2020, când au lansat apeluri pentru a „Opri Furtul”, iar aceste grupuri au crescut semnificativ pe platformele de socializare, mobilizând sute de mii de oameni.
De altfel, Trump și susținătorii săi, inclusiv Musk, au continuat să alimenteze temerile legate de o posibilă fraudă electorală și în campania din 2024. La începutul lunii noiembrie, Trump a postat pe platforma sa Truth Social acuzații de „fraudă masivă în Philadelphia”, deși oficialii locali care s-au ocupat de alegeri au negat orice fel de nereguli.
Pentru toți aceștia, dar și pentru susținătorii Kamalei Harris, acuzațiile de fraudă electorală sunt o continuare a retoricii folosite în 2020, iar grupurile care cer „Oprirea Furtului” sunt deja bine cunoscute.
Daca aveti plombe in gura, Stralink se conecteaza... Vezi tot