TikTok a eșuat în încercarea de a răsturna o lege care ar putea duce la interzicerea sau vânzarea aplicației în Statele Unite începând cu 2025. Instanța de apel federală a respins argumentul companiei, care susținea că legea este neconstituțională și ar avea un impact devastator asupra libertății de exprimare a celor 170 de milioane de utilizatori din SUA, informează BBC.
Curtea a considerat că legea a fost „creată cu grijă” pentru a se ocupa exclusiv de controlul exercitat de un adversar străin, fiind parte a unui demers mai larg al Congresului și al președinților succesivi pentru a contracara o amenințare națională de securitate legată de China. TikTok și compania sa mamă, Bytedance, au negat în mod constant acuzațiile privind legăturile lor cu statul chinez.
TikTok se adresa Curții Supreme a Statelor Unite
În ciuda respingerii apelului, TikTok a anunțat că va duce lupta mai departe, având intenția de a se adresa Curții Supreme a Statelor Unite, sperând că aceasta va apăra dreptul americanilor la libertatea de exprimare, așa cum a făcut-o în trecut. Reprezentanții aplicației au declarat că legea se bazează pe „informații eronate” și că o interdicție ar însemna o cenzură majoră a cetățenilor americani.
De asemenea, se pare că victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din 2024 ar putea oferi o salvare pentru aplicație. Deși a încercat să interzică TikTok în timpul primului său mandat, Trump a declarat că nu va permite ca interdicția să se pună în aplicare, iar începerea mandatului său pe 20 ianuarie coincide cu termenul-limită stabilit de lege.
Totuși, deși Trump ar putea avea intenția de a opri interdicția, analiza politică sugerează că ar fi un demers dificil, dat fiind sentimentul anti-China extrem de puternic din Congresul american. Potrivit profesorului James Grimmelmann de la Universitatea Cornell, „a apăra TikTok va fi o provocare uriașă”, având în vedere presiunile din ambele partide pentru a restricționa aplicația.
Cazul a fost urmărit cu mare atenție atât de utilizatorii TikTok, cât și de rivalii acestei platforme. Creatoarea de conținut Tiffany Cianci a declarat că nu se va muta pe alte platforme, precum Instagram, refuzând să-și mute activitatea într-un loc unde conținutul său nu ar avea același succes. Totodată, companii ca Meta și YouTube se pregătesc pentru o posibilă erodare a dominației TikTok, având în vedere că schimbările legii ar putea favoriza platformele lor.
În ciuda posibilelor pierderi pentru TikTok, experții subliniază că replicarea succesului aplicației va fi extrem de dificilă, având în vedere infrastructura tehnologică colosală necesară pentru susținerea algoritmilor de recomandare care au făcut-o populară la o scară globală. Analistul Cory Johnson de la Epistrophy Capital Research explică că rețelele sociale care încearcă să imite modelul TikTok vor întâmpina obstacole majore, având în vedere complexitatea procesării datelor și algoritmilor aplicației.