Donald Trump promite să lovească în plin cartelurile de droguri mexicane, dar adevărul este că acestea sunt atât de bine echipate încât ar putea concura cu orice forță militară, scrie The Telegraph.
Noua echipă de securitate a lui Trump vine cu un plan ambițios. Vrea să trimită Forțele Speciale ale SUA în lupta împotriva cartelurilor mexicane. Șeful securității la frontieră, Tom Homan, afirmă că președintele ales va folosi „toată forța trupelor speciale ale Statelor Unite” pentru a le distruge. La prima vedere, pare o soluție radicală, dar unii experți în apărare ridică semne de întrebare serioase.
Trimiterea soldaților americani pentru a combate cartelurile este o idee veche în cercurile republicanilor conservatori, însă experții avertizează că, de această dată, lucrurile ar putea să nu meargă așa cum își imaginează administrația Trump.
„Capacitatea militară crescută a cartelurilor mexicane și competența lor tactică le face un rival aproape egal”, avertizează Brandan Buck, cercetător la Institutul Cato. Pe scurt, o confruntare directă cu Forțele Speciale ale SUA ar transforma lupta într-un război asimetric, fără avantaje clare pentru americani.
Cartelul Sinaloa, unul dintre cele mai temute grupuri din Mexic, deține o putere de foc impresionantă, cu un arsenal ce include puști de asalt, lansatoare de grenade și chiar drone. Rivalii lor, Cartelul Jalisco Noua Generație (CJNG), sunt la fel de bine pregătiți. Într-un videoclip de propagandă din 2020, CJNG și-a etalat vehiculele blindate și armele de calibru militar, arătând lumii că nu se tem de nicio confruntare.
Mai mult, aceste grupări au învățat să se folosească de foști militari mexicani, care, în trecut, au fost instruiți chiar de forțele americane. Pe teren, acești oameni au experiență și cunoștințe locale ce ar putea transforma orice confruntare într-o capcană pentru trupele americane, prin tactici de gherilă și atacuri rapide, asemenea celor folosite de talibani.
O altă provocare majoră ar fi desfășurarea operațiunilor în zone dens populate. Întreaga regiune este un câmp minat din punct de vedere politic și militar, iar riscul de a se înregistra victime civile ar face ca misiunile să fie și mai complexe.
Experții avertizează că o astfel de misiune ar putea aduce mai multe probleme decât soluții. Deși forțele speciale americane sunt unele dintre cele mai puternice din lume, conflictul cu aceste carteluri ar putea aduce o instabilitate de lungă durată în regiune și ar necesita o implicare prelungită a SUA, cu șanse limitate de succes. În esență, s-ar putea ajunge la un scenariu asemănător celui din Irak sau Afganistan — lupte costisitoare, fără un rezultat clar.
Pe lângă riscurile militare, există și provocările diplomatice. Fără permisiunea Mexicului, o astfel de intervenție ar putea fi văzută ca o invazie, comparabilă cu ceea ce a făcut Vladimir Putin în Ucraina. Iar dacă administrația Trump vrea să obțină acceptul Mexicului, lucrurile nu sunt deloc simple. Constituția mexicană impune principii stricte de neintervenție și soluționare pașnică a conflictelor.
Deși Trump s-a autoproclamat un „maestru al negocierilor”, chiar și pentru el, un astfel de acord cu Mexicul ar fi greu de realizat. Rămâne de văzut dacă strategia sa dură va funcționa sau dacă nu cumva va declanșa o nouă serie de conflicte, care să afecteze stabilitatea din întreaga regiune, subliniază The Telegraph.