România vrea să cumpere un submarin militar ”împotriva amenințărilor de suprafață și subacvatice”, dar și nave vânătoare de mine

Miercuri, 12 Aprilie 2023, ora 14:58
4136 citiri
România vrea să cumpere un submarin militar ”împotriva amenințărilor de suprafață și subacvatice”, dar și nave vânătoare de mine
Ministerul Apărării vrea să cumpere un submarin militar FOTO Hepta

La o zi după ce membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării au aprobat modernizarea Forţelor Aeriene Militare prin cumpărarea unor avioane F-35, Ministerul Apărării a cerut Parlamentului aprobarea să cumpere un submarin militar ”împotriva amenințărilor de suprafață și subacvatice”, conform unui document citat de G4Media.

Documentul va fi pus în discuție în Biroul Permanent reunit al Parlamentului.

”Programul de înzestrare constă în realizarea capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață și anti-submarin prin înzestrarea Forțelor Navale Române cu nave de tip submarin în scopul obținerii unor capabilități eficiente în cercetarea pentru recunoaștere și culegere de informații la nivel operativ-strategic concomitent cu executarea acțiunilor de luptă împotriva navelor de suprafață și submarinelor inamice pentru distrugerea/neutralizarea/descurajarea forțelor navale inamice, independent sau în cooperare cu alte forțe, în apele teritoriale, cât și în cele internaționale sau în zone litorale ostile, în zone cu un grad ridicat de risc, departe de bazele navale proprii”, se arată în argumentarea MApN, potrivit G4Media.

Documentul îi este adresat lui Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, de către ministerul condus de Angel Tîlvăr (PSD).

Totodată, armata vrea să cumpere noi nave vânătoare de mine și să modernizeze actualele nave purtătoare de rachete.

"Programul de înzestrare consta in realizarea capabilității de lupta contra minelor marine prin înzestrarea Forțelor Navale Romane cu nave de tip vânător de mine in scopul obținerii unor capabilități eficiente de detecție, clasificare, identificase și distrugere/neutralizare a minelor marine", se mai arată în solicitarea MApN adresată Birourilor Permanente ale Parlamentului.

Programul mai prevede și modernizarea sistemelor de luptă principale și actualizarea capabilitățile operaționale corespunzător nivelului tehnologic actual și asigurarea unui grad ridicat de interoperabilitate cu alte unități de lupta proprii și ale altor state membre NATO pentru nave le purtătoare de rachete din clasa TARANTUL din înzestrarea Forțelor Navale.

România va cumpăra avioane F-35 de ultimă generație

Membrii Consiliul Suprem de Apărare a Țării s-au reunit marți, 11 aprilie, într-o ședință în uma căreia au aprobat modernizarea Forţelor Aeriene Militare prin cumpărarea unor avioane F-35.

Ședința a fost condusă de către preşedintele Klaus Iohannis, Palatul Cotroceni. Agenda reuniunii s-a axat, în principal, pe situaţia de securitate din regiunea Mării Negre şi pe implicaţiile pentru România, pe fondul celor mai recente evoluţii, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, al intervenţiilor externe asupra procesului democratic din Republica Moldova, precum şi în contextul perspectivelor de continuare a sprijinului NATO, al Uniunii Europene şi al comunităţii internaţionale pentru Ucraina, arată comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit sursei citate, România continuă să acţioneze ferm, unitar şi eficient, alături de aliaţii şi partenerii săi, în promovarea securităţii şi a stabilităţii în regiunea Mării Negre – o zonă de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică. Reperul fundamental de acţiune rămâne cel al asigurării securităţii naţionale, iar sprijinirea Ucrainei şi a Republicii Moldova contribuie direct la consolidarea securităţii României.

În perspectiva Summitului NATO de la Vilnius, membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării s-au asigurat că procesele de implementare a măsurilor cu caracter istoric, adoptate anul trecut la Madrid, privind consolidarea pe termen lung a posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic şi la Marea Neagră, aflate în derulare, vor fi pe deplin definitivate.

În acelaşi timp, menţinerea unui sprijin consistent şi multidimensional pentru Ucraina, în cadrul NATO şi al Uniunii Europene, este de importanţă critică pentru asigurarea succesului eforturilor de apărare ale acestui stat, atât în prezent, cât şi pe termen lung.

Membrii Consiliului au stabilit, totodată, că efortul ţării noastre trebuie să continue să fie unul cuprinzător, care să asigure sprijinul necesar şi pentru ceilalți parteneri vulnerabili din regiune. Este vorba, în primul rând, despre Republica Moldova, care, după Ucraina, este cea mai expusă agresiunilor şi presiunilor ruse.

De la declanşarea războiului de la graniţele noastre, Republica Moldova este supusă unor presiuni pe multiple planuri, cu scopul de a diminua susţinerea exprimată de cetăţenii săi pentru un curs pro-european ferm, pentru reforme, pentru democraţie şi prosperitate.

În plus, Republica Moldova este ţinta unor acţiuni hibride de destabilizare, de o intensitate şi o complexitate fără precedent. Membrii Consiliului au accentuat, în reuniunea de astăzi, modul profesionist, democratic şi responsabil în care aceste acţiuni au fost gestionate de autorităţile de la Chişinău.

În acest context, au fost analizate modalităţile optime de continuare a unei susţineri hotărâte de către România a eforturilor Republicii Moldova de consolidare a rezilienţei sale. Membrii Consiliului au pus accent pe nevoia de adaptare la evoluţiile regionale şi de întărire pe mai departe a demersurilor de sprijin în plan european şi internaţional, în beneficiul Republicii Moldova.

„Totodată, în cadrul şedinţei CSAT, a fost analizată şi dezvoltarea aviaţiei militare a României. Realizarea unor capabilităţi operaţionale de apărare aeriană robuste, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente, destinate atât îndeplinirii angajamentelor asumate ca urmare a calităţii de stat membru NATO şi UE, cât şi descurajării unei posibile agresiuni, reprezintă condiţia esenţială pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României. Spectrul capabilităţilor de apărare menţionate va include, printre altele, capabilităţi sporite de apărare aeriană şi anti-rachetă pentru protecţia forţelor proprii şi capabilităţi avansate şi diversificate de foc şi de lovire cu precizie la mare distanţă”, mai indică sursa menţionată.

Astfel, procesul de modernizare a Forţelor Aeriene Militare va continua prin achiziţionarea de avioane de ultimă generaţie F-35.

„Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia”, conform comunicatului de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

În acest sens, membrii Consiliului au aprobat Concepţia de realizare a capabilităţii operaţionale de apărare aeriană cu avioane multirol de generaţia a V-a.

În cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării au fost analizate şi alte teme din domeniul securităţii naţionale, mai indică sursa amintită.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#submarin militar, #MApN, #Armata Romana, #dotari armata romana, #avioane F35 , #mapn