Formațiunile politice strâng o avere din subvenții în 2024. AUR, de departe cel mai ”zgârcit” partid

Luni, 13 Februarie 2023, ora 03:04
4590 citiri
Formațiunile politice strâng o avere din subvenții în 2024. AUR, de departe cel mai ”zgârcit” partid
PSD și PNL primesc aproape toți banii din subvenție FOTO Facebook / Camera Deputaților

Partidele politice din România au primit în 2022, de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), o subvenție totală de peste 52 de milioane de euro, în creștere față de 2021. La fel ca și în anii trecuți, formațiunile nu au reșit să cheltuiască toți banii și îi pun în visterie în pregătirea celor patru rânduri de alegeri din 2024.

Conform AEP, din cele 256 de milioane de lei acordate din bugetul de stat, partidele au cheltuit 184 de milioane (72%). Cei mai mulți bani din subvenție au ajuns la PSD (98 de milioane), fiind urmați de PNL (83 de milioane), USR (45 de milioane), AUR (20 de milioane), PMP (5 milioane) și Pro România (3,7 milioane).

La fel ca și în anii trecuți, cea mai mare cheltuială din subvenția pentru partide rămâne cea către presă și propagandă, unde au fost direcționat în total peste 100 de milioane de lei în 2022. Cei mai mulți bani în această direcția au fost acordați de PSD - 54 de milioane, urmați de PNL - 39 de milioane și USR - 5 milioane.

PSD a spart pușculița

Dacă în 2021 social-democrații au fost ceva mai economi cu subvenția de la stat, în 2022 aceștia au cheltuit 94.7% din aceasta. Concret, din cele 98.8 milioane de lei care au intrat în conturile partidului anul trecut, social-democrații au cheltuit 93,6 milioane de lei. Astfel, în conturile partidului au mai rămas încă 5,1 milioane de lei. În 2021, PSD și-a cheltuit doar 61% din subvenție și a rămas atunci cu 34,5 milioane de lei. Astfel, partidul lui Ciolacu ține la pușculiță aproape 40 de milioane de lei, pe lângă subvenția pe care o va primi în următorii doi ani, și cel mai probabil o va folosi în campaniile din cadrul celor patru rânduri de alegeri din 2024.

De cealaltă parte, PNL este partidul cu cea mai mare sumă strânsă din subvenție. Astfel, în 2022, liberalii au cheltuit 66% din suma destinată partidelor și a rămas cu 28 de milioane de lei în conturi. În anul anterior formațiunea condusă de Nicolae Ciucă a folosit 43% din subvenție și rămânea cu 43 de milioane de lei în plus în conturi. În total, liberalii au în conturi 71 de milioane de lei.

AUR își strânge toate resursele

Cu o sumă impresionantă rămâne și AUR, care, spre deosebire de celelalte partide, a cheltuit din subvenție o sumă infimă. Din subvenția totală primită în 2022 formațiunea condusă de George Simion a scos din visterie doar 60 de lei, reprezentând comisioane bancare. La fel a făcut și în 2021, când a cheltuit doar 79 de lei, iar în prezent a adunat în conturi peste 38 de milioane de lei.

USR, al treilea partid ca mărime din Parlament, a încasat în 2022 de la AEP o subvenție totală de 45 de milioane de lei. Din această sumă, partidul a folosit aproximativ 62% din sumă și a rămas cu peste 16 de milioane de lei, ajungând la un total de 41,9 milioane cu sumele din 2021.

PMP este singurul partid care a cheltuit mai mult decât a primit în 2022. Formațiunea condusă de Eugen Tomac a scos din buzunare cu aproape 500.000 de lei mai mult decât a primit de la AEP. Cu toate astea, aceștia mai au în conturi încă 1,4 milioane de lei, din economiile făcute în 2021.

Și Pro România a început să-și strângă banii în conturi după ce în 2021, ca urmare a executărilor silite, a fost nevoit să plătească, pe lângă subvenție, alți 1,3 milioane de lei. Anul trecut partidul lui Ponta a reușit să strângă cureaua și a cheltuit numai 40% din subvenție, rămânând în prezent cu aproximativ 850.000 de lei.

Cu câți bani au rămas partidele din subvenția de la stat:

Transparență opțională

Sumele pentru subvențiile primite de către partidele politice au explodat începând cu 2018, după ce, la jumătatea anului, era promulgată o inițiativă PSD prin care a fost modificată Legea nr.334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale. Astfel, de la „partidele politice primesc anual subvenție de la bugetul de stat”, s-a ajuns la „suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puțin 0,01% și de cel mult 0,04% din produsul intern brut”.

Cumpărarea de publicitate din media în mod netransparent reprezintă în continuare o problemă semnificativă în România, se arată într-un raport întocmit de Expert Forum. AEP publică doar statistici pe categorii legate de cheltuirea banilor, dar nu și informații legate de contracte, pe care nu le verifică dacă le transmite partidul.

Marile partide, dar mai ales PSD, au refuzat constant să publice aceste contracte, în ciuda insistențelor unor organizații civice. Singurul partid care publică din propria inițiativă lista de contracte despre cheltuieli la nivel de Secretariat General rămâne USR. Pentru alte partide se poate afla parțial informația din rapoartele de venituri și cheltuieli, dar cu întârziere de un an, dar nu și pentru PSD, care cheltuie cei mai mulți bani. Lipsa unei reglementări care să oblige partidele politice să marcheze campaniile de promovare și lipsa de transparență în publicarea contractelor afectează independența media și modul de informare a alegătorilor, avertiza Expert Forum.

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#subventie partide, #PNL, #PSD, #bani partide, #alegeri 2024 , #partid
Comentarii
Poza eu-ca
eu-ca
rank 5
AUR a cheltuit putin. Sigur unii o sa afirme ca au bani negri de la
Poza half
half
rank 5
Alianta Unirii cu Rusia edte un pericol iminent pentru Romania