Partidele, obligate să aibă 30% dintre aleși femei pentru a primi integral subvenția de la stat: ”Este în interesul societăţii şi al democraţiei româneşti”

Vineri, 12 Aprilie 2024, ora 12:52
2583 citiri
Partidele, obligate să aibă 30% dintre aleși femei pentru a primi integral subvenția de la stat: ”Este în interesul societăţii şi al democraţiei româneşti”
Imagine din Parlamentul României FOTO Hepta

Un proiect depus la Parlament propune ca partidele politice să beneficieze integral de subvenţia anuală de la bugetul de stat numai dacă cel puţin 30% dintre aleşii locali, respectiv parlamentari ai acestora, sunt femei, în caz contrar această subvenţie urmând să fie diminuată.

Propunerea legislativă modifică şi completează art. 18 din Legea nr.334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale şi a fost iniţiată de deputatele Cristina Trăilă (PNL) şi Laura Vicol (PSD).

”Suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puţin 0,01% şi de cel mult 0,04% din produsul intern brut. Subvenţia anuală de la bugetul de stat este alocată integral pentru partidele politice şi formaţiunile politice dacă cel puţin 30% din aleşii acestora la alegerile general pentru autorităţile administraţiei publice locale, respectiv la alegerile generale pentru Camera Deputaţilor şi Senat, sunt femei. În situaţia în care partidul politic, respectiv formaţiunea politică nu îndeplineşte această condiţie, valoarea subvenţiei anuale de la bugetul de stat va fi diminuată cu o cotă procentuală egală cu numărul întreg reprezentând diferenţa dintre procentul de aleşi bărbaţi şi procentul de alese femei”, prevede actul normativ.

De asemenea, proiectul precizează că prevederile acestei legi intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2029.

”În termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, la propunerea AEP, Guvernul va modifica corespunzător Normele metodologice de aplicare a legii 334/2006 privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, aprobate rin HG 10/2026”, mai stabileşte actul normativ.

Iniţiatoarele consideră că ”egalitatea între femei şi bărbaţi reprezintă un drept fundamental, o valoare comună a UE, urmărită prin Tratatul de la Lisabona, Directiva tratamentului egal, Declaraţia universală a drepturilor omului, Convenţia privind drepturile politice ale femeilor sau Strategia cadru împotriva discriminării şi a oportunităţilor egale”.

Acestea menţionează că la alegerile europarlamentare din 2019 procentul de femei alese a fost de 21,2%, la alegerile parlamentare din 2020, acest procent a fost de 18,24%, iar la alegerilor locale din 2020 - 13,4%.

”Indexul european pentru egalitatea de gen, ediţia 2022, care măsoară cotele de gen din anul 2021, arată că suntem pe penultimul loc în topul european, în urma noastră fiind doar Grecia. O egalitate de gen slabă înseamnă că democraţia noastră mai are mult loc pentru a se consolida şi pentru a respecta principiul democratic al şanselor egale şi al echităţii. Deşi procentul candidaţilor femei a crescut la alegerile parlamentare din 2020 faţă de alegerile din 2016, reprezentarea femeilor la nivelul Parlamentului a scăzut, România înregistrând un regres. Ponderea de reprezentare a femeilor a scăzut de la 19,1% femei alese în Parlament în 2016, la 18,24% în 2020, plasându-se pe locul 124 în lume”, au mai susţinut iniţiatoarele în expunerea de motive a proiectului.

Ele au menţionat că este necesară găsirea de ”formule pentru ca partidele însele să încurajeze participarea femeilor la viaţa de partid şi, pe criterii meritocratice, să fie promovate în poziţii eligibile la alegeri”.

”Propunerea noastră pentru a convinge partidele politice că este în interesul societăţii şi al democraţiei româneşti să încurajeze cu toată forţa implicarea femeilor în viaţa politică, este introducerea unui sistem de penalizare la cuantumul subvenţiei de stat primită anual de către partidele politice, în funcţie de procentul de femei alese în funcţii eligibile pe care îl au la alegerile locale şi la cele parlamentare naţionale”, mai arată acestea.

Proiectul va intra în dezbaterea Senatului şi apoi va merge la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Două mari universități din Iași îi îndeamnă pe studenți să meargă la vot: ”Un moment esenţial pentru consolidarea democraţiei”
Două mari universități din Iași îi îndeamnă pe studenți să meargă la vot: ”Un moment esenţial pentru consolidarea democraţiei”
Conducerea Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) Iaşi, transmite, prin intermediul unui comunicat de presă, că votul de duminică, 8 decembrie, reprezintă fundamentul unui viitor prosper...
Cristela Georgescu afirmă că femeile care-și critică soții „fac cancer”. Ce spune despre menirea femeii VIDEO
Cristela Georgescu afirmă că femeile care-și critică soții „fac cancer”. Ce spune despre menirea femeii VIDEO
Cristela Georgescu, soția candidatul independent Călin Georgescu spune, într-o declarație care sfidează medicina și logica, că femeile care-și critică soții fac cancer. Ea mai spune...
#subventie stat, #partide, #alesi, #Femei, #egalitate de gen, #democratie , #stiri politice
  1. Un preot ortodox din Austria întreabă ce a făcut Georgescu pentru comunitatea românească. ”Oamenii nici nu știau că sunt vecini cu familia Georgescu”
  2. Încercarea de intimidare a presei condamnată de CNA. Amenințările la adresa jurnaliștilor, atac grav la adresa valorilor fundamentale ale democraţiei
  3. UPDATE Miting pro-democrație în Piața Universității. Victor Rebenciuc: "Am primit mesaje de amenințare, dar contrar lor, o să votez iar Lasconi" VIDEO
  4. Maia Sandu o votează pe Elena Lasconi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. "Este autentică şi simt că iubeşte România"
  5. Protest al studenților din Cluj, simultan cu mitingul din București. „Țara nu e de vânzare, Rusia nu e salvare” VIDEO
  6. Ilie Bolojan acceptă lecția dură dată de români la alegeri însă le atrage atenția: "A vota împotrivă cu orice preţ ne duce într-o situaţie în care lucrurile sunt foarte riscante"
  7. Daniel Băluță anunță că PSD a câștigat alegerile parlamentare. Ce spune despre Marcel Ciolacu
  8. De ce nu a deschis Parchetul General mai devreme un dosar în legătură cu finanțarea campaniei electorală a lui Călin Georgescu
  9. Călin Georgescu, mesaj către susținători: „Nu dați curs provocărilor. Rămâneți acasă”. Ce spune despre poziția SUA, care a avertizat despre amestecul Rusiei VIDEO
  10. Răzvan Burleanu, despre alegerile prezidențiale: ”Să recunoaştem că am câştigat prea mult”