APAH-RO asteapta reluarea cat mai rapida a programului cu interferon free

   

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) a facut apel, in numeroase randuri, la grabirea formalitatilor pentru reluarea cat mai rapida a programului fara interferon pentru pacientii diagnosticati cu hepatita C. Faptul ca exista o pauza intre cele doua contracte cost-volum-rezultat, aferente programului, a devenit oficial odata cu finalizarea la 31 august 2019 a vechiului contract.
La ora actuala, din informatiile pe care le avem, autoritatile se afla in perioada de solutionare a contestatiilor primite din partea companiilor si abia apoi se va da startul oficial al negocierilor.

APAH-RO spera la un nivel cat mai inalt de responsabilitate, atat din partea autoritatilor, cat si a companiilor participante, pentru ca aceasta discontinuitate sa nu se prelungeasca mai mult de 30 de zile.

"Din pacate, am anticipat aceast perioada de pauza, dar speram ca lucrurile sa fie rezolvate in termene mai scurte decat cele oficiale pentru a grabi reluarea tratamentului. Sa nu uitam de categoriile speciale de pacienti (precum cei care necesita anumite proceduri medicale si au fost depistati in aceasta perioada) care asteapta si pentru care timpul este o variabila esentiala in procesul de tratament.

Este clar ca mai sunt multe probleme de rezolvat pentru a atinge obiectivul OMS de eliminare a hepatitelor in urmatorii 10 ani in Romania. S-au realizat multe lucruri bune, mai ales in ultimii doi ani, dar mai sunt si mai multe de facut. Cine considera ca problema hepatitelor este una rezolvata se inseala. Nu avem inca solutii pentru persoanele neasigurate, iar numarul acestora este impresionant in Romania, sau pentru alte categorii sociale precum consumatorii de droguri, cei care presteaza servicii sexuale, pentru comunitatile sarace sau izolate etc.," declara Marinela Debu, presedinte APAH-RO.

APAH-RO face precizarea ca toti pacientii care au intrat in program pana la 31 august isi vor urma tratamentul fara impedimente, problema apare pentru persoanele nou diagnosticate, dupa aceasta data, care vor trebui sa astepte incheierea noului contract cost-volum-rezultat. Totodata, dosarul de analize al celor diagnosticati dar care nu au reusit sa intre in terapie pana la sfarsitul lui august, este valabil pe o perioada de sase luni. Asociatia ii sfatuieste pe toti acestia ca, pana la reluarea programului, sa tina legatura cu medicul specialist si sa-se pregateasca cu tot ceea ce este necesar.

Autoritatile competenete (Ministerul Sanatatii si CNAS) au anuntat, inca de acum cateva luni, ca noul contract va include tratament si pentru pacientii care au gradul de fibroza F0 si pentru copiii si adolescentii cu varste cuprinse intre 12 ani si pana in 18 ani. Numarul pacientilor care va intra in terapie va ajunge la 17.690 de persoane, conform datelor transmise de CNAS.

Asociatia apreciaza ca fiecare contract a adus noi avantaje pentru romani, precum cresterea numarului de pacienti sau introducerea ultimelor terapii aflate pe piata, dar este ingrijorata ca, dupa patru ani de la inceputul acestui program, nu s-au gasit solutii pentru evitarea intreruperilor astfel incat starea de incertitudine sa nu mai reprezinte o apasare in plus pentru bolnavi.

APAH-RO anunta ca este gata sa sprijine orice dialog in scopul identificarii celor mai bune si mai rapide solutii pentru a aduce un plus de eficienta in implementarea programului cu interferon free, dar si al altor masuri necesare pacientilor cu afectiuni hepatice astfel incat Romania sa grabeasca eforturile de eliminarea a acestei bolii infectioase din randul societatii.

***

APAH-RO este o entitate neguvernamentala, infiintata in 2009, la initiativa unui grup de pacienti din intreaga tara. Cu sloganul "Pentru drepturile tale!", organizatia militeaza pentru cresterea gradului de depistare si accesul la tratament. Organizatia militeaza pentru cresterea accesului la tratament a pacientilor cu afectiuni hepatice, desfasurand activitati de informare si sprijin in randul pacientilor cu afectiuni hepatice, a membrilor familiilor, intruniri cu scopul de a sensibiliza in ceea ce priveste importanta depistarii cat mai rapide a hepatitelor cronice virale si a importantei tratamentului facut la timp, tinand cont strict de recomandarile medicilor. www.hepato.ro
Marti, 10 Septembrie 2019, ora 14:01
Sursa: newsMe.ro

newsMe.ro
Cele mai citite stiri
Lista primarilor invingatori la alegerile din septembrie 2020
NewsMe.ro va transmite lista cu primarii care au castigat alegerile locale din data de 27 septembrie ...
Cine este primarul care a castigat deja alegerile intr-o comuna din Bucovina
Petru Nistor este singurul candidat care s-a inscris in cursa electorala pentru functia de primar al ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor