Comunitatea LGBT sarbatoreste un an de la victoria de la referendumul pentru familie

   

A trecut un an de la referendumul pentru familie, care a avut loc pe 6 si 7 octombrie 2018, cand grupuri conservatoare si politicieni lasi au incercat sa modifice definitia familiei in Constitutie pentru a restrange drepturile comunitatii LGBT din Romania. Referendumul care a avut loc acum un an a avut cea mai scazuta prezenta la urne din istoria electorala a Romaniei, ceea ce a aratat ca romanii au respins minciunile, ura si intoxicarile indreptate inspre comunitatea LGBT.
Asociatia MozaiQ marcheaza trecerea unui an de la acel plebiscit prin doua evenimente. Vineri, 4 octombrie, incepand cu ora 19, la Centrul Ceh, pe str. Ion Ghica 11, gazduim o dezbatere cu personalitati din societatea civila si mediul politic. Vor fi alaturi de noi senatorul USR Vlad Alexandrescu, deputata PNL Adriana Saftoiu, Petre Florin Manole, deputat PSD, Mircea Toma (ActiveWatch), sociologul Mircea Kivu, Cosmin Pojoranu (Funky Citizens) si directorul executiv MozaiQ Vlad Viski. Dezbaterea va avea ca subiect cauzele esecului de la referendumul pentru familie, dar si situatia comunitatii LGBT astazi.

De-a lungul dezbaterii de trei ani cu privire la modificarea Constitutiei si mai accentuat in campania electorala din octombrie 2018 toti liderii marilor partide din Romania au declarat public ca sustin legalizarea parteneriatelor civile, ca o forma de recunoastere a cuplurilor gay. Mai mult, atat curtile europene, respectiv Curtea Europeana a Drepturilor Omului si Curtea de Justitie a UE, cat si Curtea Constitutionala a Romaniei au dat in ultimii ani decizii prin care cer statului roman sa ofere o forma de recunoastere a cuplurilor formate din persoane de acelasi sex. In ciuda promisiunilor, diferitele proiecte legislative privind parteneriatele civile sunt blocate in Camera Deputatilor.

Duminica, 6 octombrie 2019, incepand cu ora 14, in Piata Universitatii, MozaiQ invita comunitatea LGBT si sustinatorii la protestul "Traditia noastra e iubirea", un protest public pentru legalizarea parteneriatului civil. Tragem un semnal de alarma ca in Romania in continuare cuplurile necasatorite, gay sau heterosexuale, peste 800.000 de cetateni, nu au un cadru legal pentru a-si oficia relatiile si a li se oferi protectie. Drepturi cum ar fi mostenirea, decizii privind interventiile medicale, partajul, imigratia, asigurarile medicale si altele le sunt in continuare interzise cuplurilor necasatorite.

"Politicienii ne-au tot promis ca ne vor oferi drepturi si acum se dovedeste ca au mintit. Vrem legalizarea de urgenta a parteneriatelor civile si nu vom mai astepta sa ni se ofere vorbe goale" a declarat Robert Ratiu, presedinte MozaiQ.

"Statul roman are o obligatie sa recunoasca cuplurile gay, iar clasa politica nu mai poate fugi de responsabilitati. Deja exista sapte cupluri gay care s-au adresat CEDO pentru a da statul in judecata. Mai devreme sau mai tarziu parteneriatele civile trebuie legalizate" a declarat Vlad Viski, director executiv MozaiQ.

La un an de la referendumul pentru familie, in ciuda palmei date de romani clasei politice si grupurilor conservatoare, comunitatea LGBT se gaseste in continuare intr-o situatie vulnerabila. Prin urmare, cerem clasei politice sa aiba o atitudine proactiva si sa repecte promisiunile facute privind legalizarea parteneriatelor civile.
Vineri, 04 Octombrie 2019, ora 13:55
Sursa: newsMe.ro

newsMe.ro
Cele mai citite stiri
Patronul de la "Painea de aur" a murit noaptea trecuta, dupa ce s-a infectat cu coronavirus
Gheorghe Lacatus a ajuns la spitalul sucevean in urma cu trei saptamani, pentru niste probleme ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor