Luna Internationala de Constientizare despre Cancerul de San (LICCS) 1-31 Octombrie 2019

   

Octombrie este luna de constientizare a ceea ce reprezinta cancerul de san. Marcata in tari din intreaga lume, campania isi propune sa creasca atentia si gradul de constientizare privind depistarea precoce, tratamentul, dar si prevenirea acestei boli deosebit de grave.
Rata de incidenta a cancerului de san depaseste cu mult rata celorlalte tipuri de cancer, in toate tarile, indiferent de nivelul de dezvoltare al acestora. De asemenea, reprezinta principala cauza de deces prin cancer, fiind responsabil pentru 15% din totalul deceselor cauzate de aceasta boala in randul populatiei feminine, la nivel global.

Desfasurata pentru prima data in Romania, sub sloganul - Depistarea precoce a cancerului de san va poate salva viata! campania dedicata LICCS are ca tema in 2019, Screeningul - esential in depistarea precoce a cancerului de san.

Scopul campaniei este Informarea si constientizarea:

a. Profesionistilor din asistenta medicala primara despre cancerul de san;

b. Populatiei generale si in special a celei feminine cu varsta peste 40 ani asupra metodelor de

preventie existente, posibilitatilor de diagnostic si tratament.

Campania are ca obiective cresterea nivelului de informare si constientizare ( prin organizarea de evenimente si alte activitati ) despre:

,-Factorii de risc si modul prin care acestia pot influenta evolutia bolii;

,-Metodelor de prevenire a cancerului de san;

,-Importanta efectuarii screeningului pentru cancer de san;

Mesajele principale ale campaniei sunt:

,-Cancerul de san este cel mai raspandit tip de cancer in randul femeilor;

,-Cancerul de san diagnosticat tardiv are o evolutie grava;

,-Cancerul de san netratat are o evolutie grava;

,-Cancerul de san depistat precoce si tratat corect creste sansa de supravietuire cu o buna calitate a vietii;

,-Screeningul mamar este esential in depistarea precoce a cancerului de san.

In Romania, cancerul de san ocupa in 2018, prima pozitie cu o pondere a incidentei de 25,1% (9 629 cazuri noi), la mare distanta de cancerul de colon (11,9%; 4 576 cazuri noi) si cancerul de col uterin (8,6%; 3 308 cazuri noi)

In 2017, numarul deceselor inregistrate in randul femeilor prin cancerul mamar, a fost de 3 484, in crestere fata de 2016 (3 457 decese).

In 2018, a fost demarat in Romania, proiectul de implementare a Programului pilot pentru depistarea precoce a cancerului de san, program de preventie, depistare, diagnostic si tratament precoce al cancerului mamar, ce se va derula pe o perioada de 5 ani. Conform Ministerului Sanatatii, Programul pilot va furniza ghiduri si protocoale de testare, diagnostic si tratament ale cancerului de san, va pregati personal medical si va dezvolta infrastructura, astfel incat sa poata fi extinsa testarea la nivel national.

*

Lipsa screening-ului pentru cancerul de san in randul populatiei feminine a generat o situatie mai mult decat ingrijoratoare in Romania. Procentul redus al persoanelor care au efectuat examenul mamar (6%) ne situeaza pe ultimul loc in UE.

De aceea implicarea promotorilor sanatatii in stimularea schimbarii comportamentale a populatiei, prin adoptarea unui stil de viata sanatos, reprezinta o modalitate accesibila de preventie in aparitia cancerului de san fiind la indemana tuturor.

De asemenea, mediatizarea larga a LICCS 2019 prin toate canalele de informare, poate ajuta publicul larg sa constientizeze mai bine asupra preventiei acestei boli.

In judetul nostru, cu ocazia LICCS 2019 se organizeaza urmatoarele actiuni:

,-Postarea de grafica tematica in holurile spitalelor si in cabinetele medicilor de familie;

,-Punerea la dispozitie a materialelor IEC (postere, pliante) in spatiile de asteptare din cadrul spitalelor, a cabinetelor medicilor de familie, in alte spatii publice protejate cu mare frecventare feminina;

,-Atelier de lucru cu asistentii medicali comunitari si mediatorii sanitari din judet, cu tema - "Screeningul - esential in depistarea precoce a cancerului de san";

,-Distribuire de materiale informative specifice temei prin intermediul asistentilor medicali comunitari, mediatorilor sanitari;

,-Postarea documentelor informative pe site-ul Directiei de Sanatate Publica Judetene Suceava (https://www.dspsv.ro/promovarea-sanatatii/);

,-Transmiterea,in format electronic, a materialelor informative referitoare la campanie, furnizorilor de servicii medicale din sistemul public si privat de sanatate.
Marti, 01 Octombrie 2019, ora 15:45
Sursa: newsMe.ro

newsMe.ro
Cele mai citite stiri
Patronul de la "Painea de aur" a murit noaptea trecuta, dupa ce s-a infectat cu coronavirus
Gheorghe Lacatus a ajuns la spitalul sucevean in urma cu trei saptamani, pentru niste probleme ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor