Nu vrem sa fim o colonie de consum, mai ales acum!

   

Am primit la redactie un apel adresat sucevenilor si, in general, romanilor, dar - in acelasi timp - si o solicitare ferma adresata guvernantilor si parlamentarilor din partea domnului Dan-Marcel Roibu, secretar coordonator al Organizatiei Judetene ALDE Suceava, consilier local in Consiliul Municipal Suceava.
Consumati, mai ales acum, produsele romanesti!

Sprijiniti, mai ales acum, producatorii romani !

Concepeti si promovati, domnilor guvernanti, programe pentru sustinerea producatorilor romani!

Formulati legi, domnilor parlamentari, in sprijinul productiei si al consumului produselor romanesti!

Intr-o Europa, in care tarile care o compun sunt interdependente, social, economic, financiar, realitate perceputa si inteleasa si in timpul pandemiei, consider ca, pentru o mai buna coeziune, fiecare stat membru trebuie sa fie autonom in instituirea si modalitatea de aplicare a propriului programul economic, fara ingerinte externe. Romania, pentru a se putea impune, ca o tara componenta a U.E., in interiorul si in afara acesteia, trebuie sa aiba un program bine definit si aplicat, in care sa se identifice dupa modul, conditiile si facilitatile de productie, a unor produse, industriale sau agricole, optime, pentru a-si putea crea un ascendent de plus valoare in schimburile cu celelalte tari.

Ar trebui sa incepem prin a ne aduce aminte, mai intai, cine eram. Ce produceam, industrial, agricol sau tertiar. Si, sa redefinim dupa experienta dobandita, realitatile actuale si aplicabilitatea fortei de munca. Sa ne reinventam, fara a da in panta nationalismului desuet si gratuit dar nici in cea a consumismului de "afara", in care consumam majoritar produse de import, fata de care nu ne opunem pentru ca nu vrem "sa ne stricam cu Europa" sau alte produse ieftine, identificate prin marca "Made in China". Puterea unei tari sta in capacitatea ei de negociere la masa tratativelor, de orice natura ar fi acestea. Daca am produs un litru de lapte - pentru ca din asta avem mult in Bucovina- ti-l dau, dar ce imi dai in schimb? Schimbul trebuie sa aiba ca unica conditie valoarea produsului si sa se raporteze la principiul echivalentei de interes. Daca vom "avea cu ce", se va discuta cu noi. Daca suntem constienti ca ceea ce avem are valoare si pentru ei, e, he, he. Atunci "Alta faina se va macina la moara."

Capacitatea de oferta, in cazul nostru al judetului Suceava, ar trebui sa fie cuprinsa intr-un master plan, in care sa regasim cele mai definitorii dintre produsele locale, pe numele lor, agricole - lapte, carne, cartofi, varza, fructe de padure, industriale - lemn, incaltaminte, produse din ceramica, textile , tertiare - turismul cu toate minunatiile lui, despre care nu vorbesc, pentru ca nu e momentul, dar despre care vorbeste o lume intreaga. Sa stabilim pentru acestea planuri de productie cu indicatori intr-o permanenta crestere, sa le gasim piete de desfacere in Europa si oriunde, pe intreg globul asta, si sa ne mandrim cu ele, cu toate acestea, creandu-ne o imagine de zona si de tara, de neconfundat si demna de invidiat.

Va rugam domnilor!

Dan-Marcel Roibu,

secretar coordonator al Organizatiei Judetene ALDE Suceava,

consilier local in Consiliul Municipal Suceava.
Luni, 18 Mai 2020, ora 14:17
Sursa: newsMe.ro

newsMe.ro
Cele mai citite stiri
VIDEO + FOTO EXCLUSIV Imaginile care nu au fost difuzate de la inmormantarea IPS Pimen
Arhiepiscopul Radautilor si Sucevei, IPS Pimen, a fost condus vineri pe ultimul drum. Acesta a murit ...
VIDEO Imagini socante din gospodaria groazei: o batrana neajutorata, dezbracata si cazuta in noroi este batuta de o femeie, in curtea unei case
Imaginile socante au fost publicate pe contul de Facebook al unui tanar care ar fi originar din ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor