Spectacolul H.A.H. - Hidden Abuse Holdings, o premiera la Teatrul Municipal Matei Visniec

   

Teatrul Municipal "Matei Visniec" Suceava anunta intrarea in productie a unui nou spectacol, a carui premiera va avea loc pe 29 noiembrie, la ora 19.00.
Spectacolul H.A.H. - Hidden Abuse Holdings este un concept de Botond Nagy, dupa Beaumarchais, ce va fi realizat pe scena teatrului sucevean de o echipa de productie talentata si entuziasta. Regizorul Botond Nagy a ales sa lucreze pentru acest proiect cu artisti puternici si creativi, apreciati de critica de specialitate dar si de public: Kali Agnes - dramaturg si poet, Andreea Sandulescu - scenograf, Timea Agnes Benedek - costume designer, Claudiu Urse - compozitor si George Pop - coregraf.

Botond Nagy este unul dintre cei mai tineri si talentati regizori din Romania. Nascut la Brasov, el a urmat cursurile Universitatii de Arte din Targu Mures, sectia regie de teatru, clasa Bocsardi Laszlo. Botond Nagy a lucrat cu regizori precum Tompa Gabor (la spectacolul "Sfarsit de partida" - Compania Tompa Miklos, Targu Mures) sau Radu Afrim ("AKARKI" - Teatrul Tamasi Aron, Sfantu Gheorghe). La cei 26 de ani ai sai are deja o bogata experienta in teatru si semneaza regia unor spectacole atat in teatrele de stat, cat si in cele independente (Teatrul Maghiar de Stat Cluj, REACTOR de Creatie si Experiment, Teatrul Figura Studio, Teatrul National "Radu Stanca" Sibiu, Teatrul "Andrei Muresanu" si Teatrul "Tamasi Aron" ambele din Sfantu Gheorghe).

Mereu conectat la evenimentele teatrale de marca, Botond Nagy participa in 2018 la un Masterclass Shakespeare, condus de renumitul Andrew Visnevski la Teatrul National din Atena. Deloc intamplator, unul dintre spectacolele sale, Nora, de Henrik Ibsen, montat la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, este prezentat in cadrul editiei 2019 a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa (UTE-FEST) - prestigioasa grupare teatrala europeana, fondata de Giorgio Strehler si Jack Lang in 1990.

Spectacolele lui sunt denumite instalatii techno-poetice, care reinterpreteaza formele teatrale binecunoscute si prezinta in modul cel mai crud, realitatea zilelor in care traim. Este un tip de teatru radical, ostentativ, care l-a si impus pe Botond Nagy ca un regizor a carui paradigma e recitirea clasicilor in canoanele inceputului de secol XXI. Si acest spectacol - H.A.H. - Hidden Abuse Holdings - porneste din dramaturgia clasica, dezvoltand mai departe problematica piesei lui Beaumarchais, Figaro: asa numitul drept de prima noapte.

Botond Nagy, despre spectacolul H.A.H. - Hidden Abuse Holdings:

"Figaro este, poate, primul erou din clasa mijlocie din dramaturgia universala. Acest spectacol insa, ia doar ca pretext povestea lui. Ne aflam deja in media res, in centrul unei lumi obscure, caracterizata de abuzul nostru cel de toate zilele. Este abuzul fara de care s-ar destrama orice sistem ierarhic, monarhic sau capitalist, despre democratia fake si societatea cu frica in san. Ma intereseaza eroii de zi cu zi, care au supravietuit terorii psihologice, generate de un abuz de putere. Vreau sa vorbesc despre cei care s-au eliberat din sclavia contemporana, acea sclavie care incepe cu: Trimite-ne, te rog, un CV!

Dincolo de toate acestea, notiunea de independenta este doar o iluzie. Cum poti fi astazi, cu adevarat independent, cand, zi de zi, esti racordat numai la lucruri de care depinzi. Depindem de societate, depindem de oameni si de supermaketul de la colt. Nici macar fata de tine nu esti independent, fiindca faci parte dintr-un intreg, iar asta se numeste Viata. Asa ca apare intrebarea: cum putem trai, in primul rand, fara sa abuzam de noi insine; si abia apoi, cum putem convietui fara sa ne lasam abuzati de ceilalti sau sa-i abuzam noi pe ei. Abuzul si violenta sosesc in liniste, la fel ca moartea. In acest spectacol va prezentam un birou de abuz, unde moartea interioara este inevitabila. Avem tendinta sa credem ca ne facem rutina zilnica, dar nu. In fiecare zi imbatranim un pic si in fiecare zi devenim putin mai altfel, iar cu cat suntem mai altfel, cu atat ajungem mai aproape de acel punct unde nu mai exista niciun sunet, nicio imagine, ci doar senzatia ca totul trece. Si a trecut."

Concept & Regie: Botond Nagy

Dramaturgie: Kali Agnes

Space design: Andreea Sandulescu

Costume design: Timea Agnes Benedek

Sound design: Claudiu Urse

Coregrafie: George Pop

Distributie: Bogdan Amuraritei, Razvan Banut, Horia Butnaru, Cristina Florea, Diana Lazar, Delu Lucaci, Alexandru Marin, Diana Marin, Catalin Stefan Mindru, Cosmin Panaite, Clara Popadiuc si cainele Akilah de Badea Gheo.

Premiera spectacolului H.A.H. - Hidden Abuse Holdings, in regia lui Botond Nagy, va avea loc pe 29 noiembrie 2019, de la ora 19:00. Biletele vor fi puse in vanzare incepand cu data de 4 noiembrie, la casieria teatrului sau online.

Pret bilet: 40 lei

Rezervari bilete (Luni-Vineri intre 8:00-14:00): telefon 0759 048 677 sau bilete@teatrulmateivisniec.ro

Eliberari bilete: Luni-Vineri intre 13:00-16:00

Vanzari bilete online: www.blt.ro

Va asteptam, cu drag, la teatru!
Miercuri, 30 Octombrie 2019, ora 08:40
Sursa: newsMe.ro

newsMe.ro
Cele mai citite stiri
Patronul de la "Painea de aur" a murit noaptea trecuta, dupa ce s-a infectat cu coronavirus
Gheorghe Lacatus a ajuns la spitalul sucevean in urma cu trei saptamani, pentru niste probleme ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor