Dezbaterea bugetului intarzie

   

Noua modalitatea de repartizare a sumelor defalcate din taxa pe valoare adaugata si impozitul pe venit, pentru echilibrarea bugetelor locale, impiedica executivele locale sa definitiveze fundamentarea proiectelor de buget pe 2015 si sa e supuna respectivele proiectii de venituri si cheltuieli dezbaterii si aprobarii deliberativelor locale.

Ministerul de Finante, principalul vinovat

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a declarat ca mai trebuie emise unele acte normative complementare si ca pana la aceasta data nu a primit informatii privind alocarile pe 2015. In aceste conditii va trebui sa opereze cu estimari la nivelul executiei bugetare aferente anului trecut. "Nu avem o valoare a bugetului, pentru ca nu ni s-a transmis de la Ministerul de Finante niciun fel de date. S-a modificat legea si inteleg ca repartizarea sumelor si cotele defalcate din impozitul pe venit si din TVA vine de la Directia de Finante. Se asteapta niste acte normative in acest sens, iar pentru ca nu exista niciun fel de cifre, nu putem discuta decat in limita realizarilor de anul trecut", a pus in vedere edilul-sef.

Primarul a aratat ca in ceea ce priveste cheltuielile cu invatamantul, pentru reparatii si investitii, in bugetul municipal se propune alocari de circa 7 milioane de lei aproximativ (aproximativ 1,5 milioane de euro), la fel ca in anul precedent. Termica a cerut, pentru subventionarea diferentei de tarif la energia termica, 36 de milioane de lei, in timp ce in fundamentarea de buget se prevede suma de numai 20 de milioane de lei. Pentru intretinerea si repararea infrastructurii rutiere se face o propune de 20 de milioane de lei, cultura si cultele se vor bucura de 2 milioane de lei, cu aceeasi suma alegandu-se, cel mai probabil si activitatea sportiva.

Primarul Sucevei spera ca bugetul local sa fie discutat si aprobat pe data de 29 ianuarie, in caz contrar activitatea administratiei locale putand avea parte de perturbari.

Lidia DIACONU

"Trebuie demarate lucrarile de investitii si organizate licitatiile pentru functionarea Primariei. Pe de alta parte, discutam despre subventiile care trebuie sa se dea elevilor, studentilor si altor categorii, pentru transportul in comun, cat si cele pentru activitatea de termoficare" - primarul Ion Lungu
Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 10:16
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor