Laptarii din Bucovina s-au suparat pe UE

   

Fermierii din judetul Suceava atrag atentia ca nu vor face fata concurentei si ca strainii, care sunt sprijiniti de catre guverne prin subventii mai mari, isi vor vine laptele la preturi sub cele ale pietei autohtone. "Ridicarea cotei de lapte inseamna pentru noi un dezastru. Autoritatile nu-si dau seama, dar sunt fermieri care, de teama, renunta deja la animale. Noi suntem judetul cu cele mai multe capete de bovine din tara. Liberalizarea pietei laptelui va schimba lucrul acesta. Oamenii nu vor mai tine animale", ne-a spus Ion Popa, un fermier din Mitocu Dragomirnei. El crede ca dupa liberalizarea pietei, laptarii vor fi nevoiti sa scada pretul laptelui, ca sa-l dea doar pentru a scapa de el. "Pretul si asa este mic. Daca mai scade, vom falimenta, iar copiii nostri vor ajunge sa manance produse lactate fabricate in Romania cu lapte din import. Noi nu vom mai avea loc pe piata", ne-a spus fermierul.

Laptarii isi plang de mila

Seful Directiei Agricole Suceava, Vasile Costan, recunoaste ca ridicarea cotei laptelui la nivelul Uniunii Europene poate constitui o problema pentru fermierii romani. "In judet avem 30.000 de fermieri. Toti vor fi afectati de liberalizarea pietei laptelui pentru ca exista posibilitatea sa scada pretul. Cei mai afectati vor fi cei care au personalitate juridica, ferme puse la punct. Din aceasta categorie fac parte 140 de fermieri din judet", ne-a declarat Vasile Costan, seful Directiei Agricole Suceava. El ne-a explicat ca-n prezent procesatorii cumpara litrul de lapte de la producatorii locali cu preturi cuprinse intre 1,2 si 1,5 lei. "Daca se ridica si cota de lapte, apare concurenta, iar cantitatea de lapte de pe piata va creste. In acest context scade pretul. Productia unui litru de lapte pe timp de iarna costa un leu. Daca pretul de comercializare va scadea sub un leu, producatorul falimenteaza", ne-a spus Vasile Costan.

Sfaturile autoritatilor

Exista totusi si o veste buna. Fermierii romani vor fi liberi, incepand cu 1 aprilie, sa vanda tot laptele pe care-l produc, fara nicio restrictie, pe piata Uniunii Europene. "Vor putea sa vanda cat produc, dar trebuie sa-si caute piata de desfacere", a spus Vasile Costan. Totusi, seful Directiei Agricole ii sfatuieste pe fermieri sa incheie contractele cu procesatorii pana la 1 aprilie, ca sa se asigure ca vor avea unde sa-si vanda produsul. Acesta este insa solutia pe termen scurt. Ideal ar fi ca producatorii sa se asocieze, sa acceseze fonduri europene, ca sa construiasca fabrici de procesare si sa-si faca propriile produse alimentare, pe care sa le vanda pe piata Uniunii Europene. "Daca vinzi laptele fara sa-l prelucrezi, obtii un pret foarte mic, pentru ca nu-i aduci plus-valoare. Daca-l transformi in cascaval, pretul va fi altul, mai mare.", ne-a declarat Costan.

Scandal la Primaria Radauti cu ecouri la Prefectura

Oana SLEMCO

"Fermierii trebuie sa se asocieze, pentru ca unde-s multi puterea creste, cheltuielile se impart" - Vasile Costan, seful Directiei Agricole Suceava
Citeste mai multe despre laptari Bucovina suparati UE
Miercuri, 25 Martie 2015, ora 07:19
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
Sapte politisti de frontiera din Suceava, cercetati pentru contrabanda
In judetul Suceava, sapte politisti de la Punctul de Trecere a Frontierei Podina sunt cercetati in ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor