Milioane de euro arse in centralele termice

   

Sucevenii se plang ca sunt saraci, dar isi permit sa ingroape zeci de milioane de euro in sisteme publice de termoficare complet inutile. Doua astfel de investitii, care au costat peste 20 de milioane de euro, au fost facute la Campulung Moldovenesc si Gura Humorului.

Centralele termice de cogenerare si conducetele de transport a agentului termic au fost inaugurate in 2010, insa campulungenii si humorenii se incalzesc si astazi cu sobe pe lemne si centrale individuale. Sistemele publice de incalzire au intrat in conservare a doua zi dupa ce au fost inaugurate. Nu au functionat nici macar 24 de ore. Chiar si asa, Ministerul de Finante si primariile celor doua orase trebuie sa plateasca timp de 20 de ani creditul contractat pentru realizarea investitiilor inutile.

Cum s-a ajuns in aceasta situatie

In 2004, Consiliul Judetean a inceput proiectul "Suceava Utilitati si Mediu la Standarde Europene", cu o valoare de 86,3 milioane de euro. Banii au fost imprumutati de Ministerul de Finante de la Deutche Bank, pentru o perioada de 25 de ani. Proiectul care avea doua componente, una de gaz si una de termoficare, a vizat constructia a 223 de kilometri de magistrala de gaz, modernizarea retelelor de termoficare din sase orase (Campulung Moldovenesc, Gura Humorului, Siret, Radauti, Vatra Dornei si Suceava). Tot prin proiect au fost construite 4 centrale termice de cogenerare in Campulung Moldovenesc, Gura Humorului, Radauti si Vatra Dornei. In final, 61 de localitati ar fi trebuit sa beneficieze de pe urma acestui proiect, investitiile fiind realizate printr-o firma a Consiliului Judetean Suceava, Bucovina Ecoterm Gaz, care acum este in faliment.

Investitie finalizata in acte

Socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din targ. Desi cu o valoare colosala, proiectul nu avea la baza o strategie pe termen lung pentru solutionarea problemelor de termoficare. La Campulung Moldovenesc investitia a fost finalizata in 2010, cand a fost predata administratiei locale. Fostul primar Gabriel Serban a acceptat sa preia sistemul de termoficare, care a costat 14 milioane de euro cu tot cu conductele pentru transport termic. Actualul primar al urbei, Mihaita Negura, sustine ca centrala termica nu a fost finalizata. "Turbo-generatoarele nu au fost puse in functiune. Si acum sunt sigilate in cutii", a declarat Negura. Centrala ar fi fost rentabila daca ar fi fost racordate la retea cele 3200 de apartamente din oras si cele 9 institutii din subordinea administratiei locale, lucru care nu s-a intamplat fiindca oamenii au ignorat sistemul public. "Daca racordam doar cele 9 institutii publice, gigacaloria costa 900 de lei. Enorm de mult. Era doar 200 de lei daca se racordau si cele 3200 de apartamente. Cand au conceput proiectul, ar fi trebuit sa prinda 2,5 milioane de euro pentru a racorda gratuit apartamentele. Ei au prins bani pentru a aduce tevile pana langa scarile de bloc, iar proprietarii ar trebui sa faca singuri racordurile. Costa 650 de euro racordul unui singur apartament", a completat Mihaita Negura.

Pana acum, ratele au fost achitate de minister, iar administratia locala a platit doar dobanzile si penalitatile de intarziere. Anul trecut, penalitatile au fost de 5 milioane de lei. "Cu banii acestia asfaltam doua drumuri", ne-a declarat Mihaita Negura.

"Vinovatii sa raspunda"

In anul 2011, Primaria Campulung Moldovenesc a scos de doua ori la licitatie serviciul public de termoficare, insa nicio firma nu a cumparat caietul de sarcini. "Am propus ca firma care castiga licitatia sa nu plateasca redeventa timp de cinci ani, dar sa investeasca in instalatii. Nu s-a prezentat nimeni sa preia caietul de sarcini", a mai spus Negura. La finele anului trecut, Primaria a transmis o adresa CJ si a cerut sa vanda echipamentele care nu-i sunt de folos. Raspunsul a fost negativ. "Chiar daca este predata investitia, CJ nu poate sa ridice din umeri. Sa vina o comisie, sa fie trasi la raspundere vinovatii. Mi-au predat investitia nefinalizata. Sa vina o comisie de la ministerul de Finante sa vedem de ce aceste obiective nu au fost puse in functiune, sa genereze venituri pentru plata ratelor de capital si a dobanzilor", a conchis Mihaita Negura.

Oana SLEMCO

Pentru investitia inutila de la Campulung Moldovenesc, Ministerul de Finante si Primaria orasului vor plati, in 2015, rate in valoare de 1,188 milioane de euro
Luni, 12 Ianuarie 2015, ora 07:16
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
Patronul de la "Painea de aur" a murit noaptea trecuta, dupa ce s-a infectat cu coronavirus
Gheorghe Lacatus a ajuns la spitalul sucevean in urma cu trei saptamani, pentru niste probleme ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor