Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Armata SUA i-a evacuat pe diplomaţii americani din Sudan din cauza atacurilor sângeroase. "Suntem îngroziţi de ceea ce urmează"

Duminica, 23 Aprilie 2023, ora 07:39
2335 citiri
Armata SUA i-a evacuat pe diplomaţii americani din Sudan din cauza atacurilor sângeroase. "Suntem îngroziţi de ceea ce urmează"
Imagine din Sudan FOTO Twitter

Activitatea Ambasadei Statelor Unite de la Khartoum a fost suspendată din cauza luptelor din Sudan, personalul şi aparţinătorii acestuia fiind evacuaţi în siguranţă de Armata americană, anunţă secretarul de stat Antony Blinken. El afirmă că măsura este una temporară şi a fost luată ”din cauza riscurilor de securitate grave şi aflate în creştere”.

”Departamentul de Stat a suspendat temporar operaţiunile la Ambasada noastră din Khartoum, Sudan, şi a evacuat în siguranţă tot personalul SUA şi pe aparţinători, pe responsabilitatea noastră privind securitatea. Suspendarea operaţiunilor la una dintre ambasadele noastre este întotdeauna o decizie dificilă, dar siguranţa personalului esre prima mea responsabilitate. Am dispus această măsură temporară din cauza riscurilor de securitate grave şi aflate în creştere, create de conflictul dintre Forţele Armate Sudaneze şi Forţele de Sprijin Rapid. Luptele ample au provocat un număr semnificativ de decese în rândul civililor, precum şi răniţi şi pagube la infrastructura vitală şi reprezintă un risc inacceptabil pentru personalul Ambasadei noastre”, a arătat secretarul de stat Antony J. Blinken, într-un comunicat de presă.

El a apreciat profesionalismul forţelor militare americane de pe teren şi al altor reprezentanţi guvernamentali care au desfăşurat misiunea de evacuare.

”Vom continua să le oferim asistenţă americanilor aflaţi în Sudan pentru a face planuri pentru propria siguranţă şi le vom oferi informaţii în mod constant cetăţenilor americani din zonă. Vom continua, de asemenea, să ne coordonăm cu aliaţii şi partenerii, precum şi cu partenerii locali în încercările de a asigura siguranţa personalului lor. Reiau apelul către ambele părţi de a prelungi şi extinde acordul de încetare a focului cu ocazia Eid al-Fitr până la o încetare sustenabilă a ostilităţilor pentru a preîntâmpina alte daune aduse naţiunii sudaneze. Le amintim ambelor părţi beligerante de obligaţiile lor potrivit legii umanitare internaţionale, inclusiv obligaţiile legate de protecţia civililor. Statele Unite, în parteneriat cu comunitatea regională şi internaţională, va continua să facă eforturi pentru încheierea luptelor şi reîntoarcerea la procesul de tranziţie pentru o guvernare civilă”, a arătat Blinken.

Potrivit Reuters, Armata SUA i-a evacuat pe diplomaţii americani şi pe familiile acestora din Sudan, a afirmat, duminică dimineaţă, 23 aprilie, gruparea paramilitară Forţele de Sprijin Rapid (RSF). Operaţiunea, care a implicat şase aparate de zbor, a fost desfăşurată în coordonare cu RSF, a arătat sursa citată.

Pe de altă parte, o persoană familiarizată cu subiectul a declarat pentru Reuters că Armata SUA a evacuat cu succes personalul Ambasadei americane.

Cetăţenii altor state au început să fie evacuaţi, sâmbătă, printr-un port din Sudan de la Marea Roşie.

Atacurile sângeroase din războiul urban au făcut ca numeroase persoane să fie blocate în capitala Sudanului, făcând aeroportul nefuncţional şi mai multe drumuri impracticabile.

Naţiunile Unite şi unele state au solicitat comandanţilor militari rivali să respecte armistiţiile declarate, care au fost ignorate în cea mai mare parte, şi să deschidă rute sigure pentru civilii care fug şi să asigure ajutorul de care este mare nevoie.

Având în vedere că aeroportul este închis şi spaţiul aerian nesigur, mii de străini – inclusiv personal al ambasadelor, voluntari în scopuri caritabile şi studenţi din Khartoum şi alte oraşe ale celei de-a treia cea mai mare ţară din Africa – s-au aflat în imposibilitatea de a pleca.

Arabia Saudită a evacuat cetăţeni din Golf din Portul Sudan de la Marea Roşie, la 650 de kilometri de Khartoum. Iordania va folosi aceeaşi rută pentru cetăţenii săi.

Este de aşteptat ca ţările occidentale să trimită avioane pentru cetăţenii lor din Djibouti, deşi armata sudaneză a afirmat că aeroporturile din Khartoum şi Nyala, cel mai mare oraş din regiunea Darfur, sunt problematice, astfel că nu este clar când s-ar putea întâmpla acest lucru.

Un diplomat străin care a dorit să-şi păstreze anonimatul a afirmat că o parte a personalului diplomatic din Khartoum speră la o evacuare pe calea aerului din Portul Sudan în următoarele două zile. Ambasada SUA i-a avertizat pe cetăţenii americani că nu poate oferi asistenţă convoaielor din Khartoum spre Portul Sudan, iar călătoriile se vor face pe propriul risc.

Armata, condusă de Abdel Fattah al-Burhan, şi rivala sa, Forţele de Sprijin Rapid (RSF), condusă de Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut ca Hemedti, nu au respectat până acum acordurile de încetare a focului asupra cărora s-a convenit aproape zilnic de la declanşarea ostilităţilor, în 15 aprilie.

Luptele de sâmbătă au încălcat ceea ce trebuia să fie un armistiţiu de trei zile, începând de vineri, pentru a permite cetăţenilor să fie în siguranţă şi să îşi viziteze familiile în timpul sărbătorii musulmane Eid al-Fitr. Ambele părţi se acuză una pe alta că nu respectă armistiţiul.

”Eu nu am o problemă cu acordul de încetare a focului”, a declarat Hemedti pentru Al Arabiya TV, sâmbătă seară. ”Ei (armata) nu l-au respectat. Dacă ei îl respectă, o vom face şi noi”, a spus el.

Orice domolire a luptelor ar putea grăbi fuga multor locuitori din Khartoum, după ce au petrecut mai multe zile blocaţi în locuinţe sau în cartiere aflate sub bombardament şi cu luptători umblând pe străzi.

Două treimi din spitalele din zonele de conflict sunt nefuncţionale

Locuitorii din Khartoum şi din oraşele învecinate Omdurman şi Bahri au raportat atacuri aeriene în apropierea televiziunii naţionale şi lupte în mai multe zone, inclusiv în apropierea cartierului general al Armatei.

O locuitoare din Bahri a spus că nu este apă sau electricitate de o săptămână, iar atacurile aeriene sunt frecvente. ”Aşteptăm lupta cea mare. Suntem îngroziţi de ceea ce urmează”, a spus ea, ulterior transmiţând: ”A început”.

Un alt locuitor, Muhammad Siddiq, din cartierul Shambat din Bahri, a afirmat: ”Am trecut prin ore de teroare astăzi, au fost lupte şi focuri de armă între Armată şi RSD în cartier şi erau gloanţe peste tot”.

Imaginile difuzate de televiziuni au arătat un nor imens de fum negru ridicându-se de la aeroportul din Khartoum.

Organizaţia Medici Fără Frontiere (MSF) a făcut apel la asigurarea de coridoare sigure. ”Avem nevoie de intrări unde să putem aduce personal specializat în traumatisme şi provizii medicale”, a declarat managerul de operaţiuni al MSF din Sudan, Abdalla Hussein.

Sindicatul medicilor sudanezi a afirmat că peste două treimi din spitalele din zonele de conflict sunt nefuncţionale, 32 fiind evacuate cu forţa de soldaţi sau prinse în focurile încrucişate.

În afară de Khartoum, relatări privind violenţe grave au venit din Darfur, o regiune din vest care este afectată de un conflict care a escaladat din 2003, ducând la uciderea a 300.000 de persoane şi dislocarea a 2,7 milioane de oameni.

Risc umanitar

Colapsul brusc al Sudanului în război a stricat planurile de a restabili guvernarea civilă, aducând o ţară deja sărăcită în pragul dezastrului umanitar şi ameninţând cu un conflict mai larg, care ar putea implica puteri din afară, la patru ani de la îndepărtarea de la putere a autocratului Omar al-Bashir, într-o revoltă populară.

Până în prezent, nu sunt semne că vreuna dintre părţi ar putea obţine o victorie rapidă sau că este dispusă la negocieri. Armata are putere aeriană, dar RSF este adânc infiltrată în zonele urbane.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a raportat, vineri, că 413 persoane au fost ucise şi 3.551 rănite de când au izbucnit luptele. Bilanţul deceselor include cel puţin cinci voluntari în scopuri caritabile, în condiţiile în care ţara este dependentă de ajutor alimentar.

Criza alimentară s-a agravat în 2023, pe fondul conflictelor. „Într-o lume a abundenţei, copii mor de foame”
Criza alimentară s-a agravat în 2023, pe fondul conflictelor. „Într-o lume a abundenţei, copii mor de foame”
Criza alimentară s-a agravat la nivel mondial în 2023, aproape 282 de milioane de oameni având nevoie de asistenţă de urgenţă din cauza conflictelor, în special în Gaza şi Sudan, dar şi...
Rusia încearcă să cucerească Harkovul. Ce șanse îi dau analiștii militari
Rusia încearcă să cucerească Harkovul. Ce șanse îi dau analiștii militari
Kremlinul desfășoară o operațiune aeriană și informațională concertată pentru a distruge orașul Harkov, pentru a-i convinge pe ucraineni să fugă și să strămute în interior milioane...
#Sudan, #atacuri, #americani, #ambasada, #retragere, #riscuri, #Securitate , #stiri internationale
Comentarii
Poza Maramu1976
Maramu1976
rank 1
Poza FireWallStreet
FireWallStreet
rank 5
nu-i nimic baieti,vine prigojin si va rezolva :)