Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

SUA și încă trei state își evacuaeză de urgență cetățenii și diplomații din Sudan

Sambata, 22 Aprilie 2023, ora 15:37
1534 citiri
SUA și încă trei state își evacuaeză de urgență cetățenii și diplomații din Sudan
Război civil în SUdan/ FOTO: NBC News

Diplomații și cetățenii din SUA, China, Franța și Marea Britanie care se află în Sudan vor fi evacuați, a anunțat printr-un comunicat armata sudaneză, relatează BBC.

Șeful armatei Fattah al-Burhan a fost de acord să faciliteze și să asigure evacuarea acestora „în următoarele ore”, se arată în comunicat.

Cetățenii și diplomații britanici, americani, francezi și chinezi vor fi evacuați pe calea aerului la bordul avioanelor de transport militar din capitala Khartoum, potrivit unei declarații a Armatei din Sudan.

Șeful armatei Fattah al-Burhan a fost de acord să faciliteze și să asigure evacuarea acestora „în următoarele ore”, se arată în comunicat.

Cetățenii și diplomații britanici, americani, francezi și chinezi vor fi evacuați pe calea aerului la bordul avioanelor de transport militar din capitala Khartoum, potrivit unei declarații a Armatei din Sudan.

Arabia Saudită a anunțat, de asemenea, că organizează evacuarea cetățenilor saudiți și a cetățenilor țărilor înfrățite din Sudan. Armata sudaneză a mai spus că misiunea diplomatică a Arabiei Saudite a fost evacuată.

Trupe americane și britanice sunt deplasate în apropierea Sudanului

Trupe americane și britanice sunt deplasate în apropierea Sudanului, pe fondul amplificării speculațiilor că ar putea lua parte la o eventuală evacuare sau salvare a cetățenilor occidentali blocați în această țară de la izbucnirea ostilităților între armată și Forţele de Sprijin Rapid (RSF), la 15 aprilie, relatează The Guardian.

Lupta pentru putere între doi foști aliați, care au organizat o lovitură de stat la finele anului 2021, s-a transformat într-un război civil. Conducătorul Sudanului, generalul Abdel Fattah al-Burhan, șeful armatei, și adjunctul său, generalul Mohamed Hamdan Dagalo (Hemedti), șeful organizației paramilitare Forțele de Susținere Rapidă (RSF), au organizat o lovitură de stat în urma căreia a înlăturat guvernul civil de tranziție.

Lloyd Austin, secretarul american al apărării, a declarat vineri că SUA au desfășurat forțe militare „în teatru” - adică în țări aflate relativ aproape de Sudan - astfel încât Casa Albă să poată avea opțiuni cu privire la modul în care să acționeze, în condițiile în care se estimează că 19.000 de cetățeni americani sunt blocați în această țară.

„Obiectivul nostru este să ne asigurăm că putem face în continuare planuri, că deschidem și menținem cât mai multe opțiuni pentru președintele nostru”, a declarat el într-o conferință de presă la Ramstein, în Germania.

Oficialii britanici au declarat că Ministerul lor al Apărării este la rândul său angajat în măsuri de „planificare prudentă", dar nu au dorit să comenteze în privința a ce acțiuni ar fi dispusă să întreprindă Marea Britanie într-o situație fluidă și potențial periculoasă.

Oficialii francezi din domeniul apărării, aflați în vizită la Washington, au discutat joi cu omologii lor de la Pentagon despre eventuale circumstanțe de evacuare a Sudanului: „Este o situație foarte dificilă, dar, desigur, monitorizăm situația foarte atent și ne pregătim împreună cu partenerii și aliații noștri din regiune”, a declarat un oficial francez.

Alte surse militare britanice au declarat că unele unități sunt pregătite în cazul în care va fi nevoie de ele, precizând însă că orice acțiune care ar implica Marea Britanie și alte țări va avea loc aproape cert împreună cu SUA.

Cu toate acestea, o sursă americană a indicat că ar putea fi desfășurate trupe doar pentru a facilita plecarea personalului ambasadei SUA, avertizând că, din cauza situației nesigure din punctul de vedere al securității din Khartoum, ceilalți cetățeni americani aflați în această țară nu ar trebui să se aștepte la o evacuare la scară mai largă coordonată de guvernul SUA în acest moment.

Statele Unite au declarat că deplasează mai mulți pușcași marini către baza sa din Djibouti, în vederea unei posibile evacuări a personalului ambasadei. Departamentul de Stat a declarat că o evacuare a celor aproximativ 19.000 de cetățeni americani din Sudan „nu este sigură în prezent”.

Japonia a trimis, de asemenea, avioane și trupe la baza sa din Djibouti în încercarea de a evacua aproximativ 60 de cetățeni. Potrivit presei japoneze, aceștia vor rămâne în așteptare până când guvernul va considera că este sigur să îi trimită în Sudan. Oficialii din domeniul apărării au declarat că iau în considerare transportul terestru pentru a efectua evacuările dacă va fi mult prea dificil pe cale aeriană.

Până în prezent, trei lucrători ai Programului Alimentar Mondial al ONU au fost înregistrați ca fiind uciși, precum și un membru al Biroului Internațional pentru Migrație.

Se estimează că, de sâmbătă, 20.000 de refugiați au trecut granița în Ciad, unde există deja 400.000 de refugiați sudanezi.

Aeroportul din Khartoum se află sub controlul forțelor paramilitare

Mai multe țări europene au pregătit avioane militare pentru a-și evacua cetățenii, dar aeroportul a fost capturat de forțele paramilitare de sprijin rapid la începutul ostilităților, ceea ce înseamnă că niciun avion nu poate ateriza deocamdată acolo. O rută de salvare terestră pare, de asemenea, plină de pericole.

Ambasada Marii Britanii din Khartoum a anunțat vineri că a înființat o linie telefonică de urgență pentru cetățenii britanici prinși în mijlocul luptelor din Sudan și că încearcă să întocmească o listă a celor care doresc să părăsească țara în cadrul unei evacuări.

Se crede că există câteva sute de cetățeni britanici în Sudan, unde sâmbăta trecută au izbucnit ostilități între forțele armate și un grup paramilitar rival. Nu există indicii că cetățenii străini ar fi fost ținta sistematică sau că ar fi fost luați ostatici în timpul ciocnirilor armate, în urma cărora peste 400 de persoane și-au pierdut viața.

Confruntările au continuat în ciuda numeroaselor apeluri din partea Statele Unite şi ale altor ţări pentru oprirea luptelor, precum şi a eforturilor Egiptului şi Emiratelor Arabe Unite de a-i determina pe rivali să cadă de acord asupra încetării focului.

Cine e fotbalistul român care se apropie de câștigarea Cupei Campionilor
Cine e fotbalistul român care se apropie de câștigarea Cupei Campionilor
Echipa americană Columbus Crew, cu românul Alexandru Măţan introdus pe final, a învins formaţia mexicană Monterrey cu scorul de 2-1, miercuri, pe teren propriu, în prima manşă a...
Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliţia a început să aresteze paşnic studenţii protestatari de la University of Southern California miercuri seara, la câteva ore după ce forţele de ordine au arestat violent la o...
#Sudan, #razboi, #generali, #SUA, #Marea Britanie, #evacuare, #cetateni , #Sudan