În timp ce se pregătește să intre în NATO, Suedia pierde piloții din forțele aeriene. „Peste noapte, tuturor le-a crescut deodată vârsta de pensionare”

Joi, 25 August 2022, ora 23:16
54675 citiri
În timp ce se pregătește să intre în NATO, Suedia pierde piloții din forțele aeriene. „Peste noapte, tuturor le-a crescut deodată vârsta de pensionare”
FOTO Forțele armate suedeze via Business Insider

Chiar dacă Suedia se pregătește să adere la NATO, forțele aeriene ale țării au o problemă. Cei mai experimentați piloți de luptă ai săi renunță la slujbă.

„În toamnă, aproximativ jumătate dintre piloții de luptă ai Forțelor Armate Suedeze ar putea lua concediu sau demisiona de tot”, a informat postul suedez SVT în iulie.

Problema sunt schimbările în sistemul de pensionare, potrivit sindicatului care reprezintă piloții.

„În trecut, piloții puteau să se pensioneze la vârsta de 55 de ani”, a declarat pentru Insider Jesper Tengroth, purtătorul de cuvânt al Asociației Suedeze a Ofițerilor Militari. „Dar pentru cei născuți în 1988 sau mai târziu, vârsta de pensionare a fost ridicată acum câțiva ani la 67 de ani, fără nicio compensație”.

Chiar și liderii suedezi admit că există o problemă. „Peste noapte, tuturor le-a crescut deodată vârsta de pensionare”, a declarat generalul-maior Carl-Johan Edström, șeful Forțelor Aeriene Suedeze. „Faptul că un număr de piloți solicită concediu este aproape 100% legat de noul acord de pensii”.

Mulți dintre acești piloți se simt trădați. „Există o mulțime de oameni de vârsta mea care au fost instruiți și angajați în anumite condiții, care de atunci au fost eliminate”, a spus un pilot pentru SVT.

Nu este surprinzător că mass-media din Rusia – care este nemulțumită de aderarea la NATO a Suediei – profită din plin de situație. „În ultimii ani, Forțele Armate Suedeze s-au luptat să recruteze noi piloți și să păstreze personalul existent”, a scris Sputnik News, controlat de statul rus.

Există și alte motive pentru exodul piloților, a declarat Jan Kallberg, un membru senior al Centrului pentru Analiza Politicii Europene.

„Cred că acest lucru se desfășoară de mult timp în ceea ce privește piloții”, a spus Kallberg, el însuși un fost ofițer al armatei suedeze. "Cred că este vârful aisbergului. S-au simțit maltratați de generații".

O problemă este salariul relativ scăzut în comparație cu sectorul civil, inclusiv companiile aeriene comerciale care au mare nevoie de piloți și sunt dispuse să plătească salarii mari.

De asemenea, reducerile de apărare post-Război Rece care au scăzut numărul de sloturi de zbor în forțele aeriene. „Asta înseamnă că, în loc să plece ca pilot la 55 de ani, acum sunt blocați într-o slujbă de birou de apărare” de ani de zile până când sunt eligibili să se pensioneze, a spus Kallberg. Guvernul Suediei intenționează să intensifice cheltuielile pentru apărare în următorii ani, dar încă dezbate cum să facă acest lucru.

Spre deosebire de armata americană, al cărei personal primește o alocație de locuință, piloții suedezi își plătesc propriile locuințe. Intrarea Suediei în NATO ar putea duce la reactivarea unor baze aeriene blocate, ceea ce, la rândul său, ar impune piloților să plătească pentru noi locuri de cazare atunci când se transferă la noile facilități.

În mod ironic, întrebarea cel mai probabil să-i îngrijoreze pe liderii NATO – cum va afecta lipsa de piloți capacitatea militară a Suediei – poate fi de fapt cel mai puțin dificilă. Suedia are o forță aeriană puternică, nucleul ei fiind format din șase escadrile cuprinzând 96 de avioane JAS 39 C/D Gripen.

Cu toate acestea, principala contribuție a Suediei la NATO nu sunt avioanele de luptă cu reacție”, ci geografia, susține Kallberg. „Suedia oferă adâncime operațională în nordul înalt. NATO va putea opera de pe mai multe aerodromuri suedeze”.

Anterior, NATO a trebuit să se bazeze pe câteva baze de pe coasta norvegiană pentru a proiecta puterea în Marea Barents, care se învecinează și cu baze militare sensibile din nordul Rusiei.

Suedia nu este doar o națiune mai mare, cu o adâncime strategică mai mare decât Norvegia, dar oferă și acces atât la Barents, cât și la Marea Baltică, inclusiv baze de pe insulele baltice, care ar putea permite NATO să contracareze puterea navală și aeriană a Rusiei în regiunea vitală baltică.

„Dacă doriți să descurajați – sau să susțineți o luptă – în Marea Baltică, Suedia este o zonă naturală de amenajare”, a spus Kallberg.

Kallberg a identificat probleme în armata suedeză care trebuie rezolvate. În timp ce Suedia are o tradiție îndelungată de a contribui cu trupe la misiunile ONU de menținere a păcii, armata sa – care folosește trupe recrutate – nu este obișnuită să opereze în formațiuni mai mari pentru tipul de luptă cu unități mari care ar putea caracteriza un război NATO-Rusia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioanele de luptă ale NATO au fost mobilizate după ce Rusia a lansat atacuri masive cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra Ucrainei în noaptea de joi spre vineri, 19 aprilie....
„Să nu scape de sub control”. Secretarul general al NATO spune că nimeni nu are de câștigat de pe urma unui alt război în Orientul Mijlociu
„Să nu scape de sub control”. Secretarul general al NATO spune că nimeni nu are de câștigat de pe urma unui alt război în Orientul Mijlociu
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO şi-a exprimat vineri, 19 aprilie, preocuparea privind situaţia din Orientul Mijlociu după lovitura aeriană atribuită Israelului asupra Iranului,...
#suedia, #NATO, #Suedia NATO, #piloti avioane lupta, #criza piloti , #Suedia